Cieszę się, że jest odezw na moją propozycję wspólnej nauki z biegiem czasu na Gimnastyce zaczniemy powoli działać przyznam, że nie umieszczałam wcześniej nic na forum więc mam obawy czy będę to robić poprawnie
Też zaczęłam się uczyć, Konstytucja + rozwiązywanie testów.
11 sty 2018, 21:16
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Na razie mam postanowienie o zabraniu się do nauki, ale nic nie zrobiłam
hubunia
maszynista
Sprawdzian przewidziany w toku postępowania kwalifikacyjnego dla pracowników służby cywilnej ubiegających się o mianowanie w 2018 roku odbędzie się 30 czerwca 2018 r.
Witam Skoro termin egzaminu już wyznaczony, to może wspólną naukę na "Gimnastyce ..." czas zacząć? Jakie macie zdanie? Kto już się uczy?
Pozdrawiam
11 sty 2018, 21:32
Ja też chętnie z Wami zacznę, bo samej to jakoś ciężko!!!Też się zastanawiam czy w tym roku w ogóle podejść, choć sobie założyłam że do trzech razy sztuka mam nadzieję że ten rok przyniesie Nam szczęście i mianowanie a jeśli chodzi o materiały to też chętnie skorzystam z Waszej pomocy, pozdrawiam
16 sty 2018, 07:59
Zapraszamy Im więcej nas tym może sprawniej pójdzie nauka, bo już styczeń nie dopiero styczeń. Czas biegnie nieubłaganie a wiedzy do przyswojenia ogrom.
16 sty 2018, 21:53
motylek777
Ja też chętnie z Wami zacznę, bo samej to jakoś ciężko!!!Też się zastanawiam czy w tym roku w ogóle podejść, choć sobie założyłam że do trzech razy sztuka mam nadzieję że ten rok przyniesie Nam szczęście i mianowanie a jeśli chodzi o materiały to też chętnie skorzystam z Waszej pomocy, pozdrawiam
Dołączam się do zaproszenia Hubuni
17 sty 2018, 21:16
Również się dołączam, czas zacząć przygotowania W tym roku zamierzam po raz pierwszy przystąpić do postępowania a czy ostatni to się okaże... To może na początek warto usystematyzować naszą wiedzę odnośnie zadań na teście umiejętności? Ta część jest najbardziej zagadkowa. Przez ostatnie lata pojawiały się zadania: 1. Tabelki/wykresy 2. Matryce Ravena lub coś na ich wzór 3. Sylogizmy z 2 i 3 przesłankami 4. Rachunek zdań (p,q, r) 5. Nierówności 6. Analogie słowne Jaka jest pewność że w tym roku spotkamy sie z takimi zadaniami?
18 sty 2018, 12:37
Agakar - żadna Dla mnie problemem były wyśmiewane tutaj wykresy. Zwykłe wykresy projektuje się starannie, aby były czytelne, natomiast tam były czarne. Na białych kartkach. Czyli dużo czarnych podobnych do siebie linii, których relacje trzeba bardzo szybciutko ocenić. W tym roku poważnie rozważam pomalowanie paznokci na różne kolory tanim lakierem, żeby dało się zrobić kolorowe kreski na wykresie. Proste pytania, ale mi się to zlewało, a czas tyk-tyk! Tylko czy wtedy by mnie zdyskwalifikowali, bo pomyślą, że wniosłam kolorowe kredki?
18 sty 2018, 17:13
Umxtra
Agakar - żadna Dla mnie problemem były wyśmiewane tutaj wykresy. Zwykłe wykresy projektuje się starannie, aby były czytelne, natomiast tam były czarne. Na białych kartkach. Czyli dużo czarnych podobnych do siebie linii, których relacje trzeba bardzo szybciutko ocenić. W tym roku poważnie rozważam pomalowanie paznokci na różne kolory tanim lakierem, żeby dało się zrobić kolorowe kreski na wykresie. Proste pytania, ale mi się to zlewało, a czas tyk-tyk! Tylko czy wtedy by mnie zdyskwalifikowali, bo pomyślą, że wniosłam kolorowe kredki?
Wnioskuję, że zdawałaś w zeszłym roku... Przynajmniej jesteś bogatsza o doświadczenie Dużo punktów zabrakło do mianowania? A jakie masz spostrzeżenia odnośnie pozostałych części testu umiejętności?
18 sty 2018, 19:22
Umxtra
Na razie mam postanowienie o zabraniu się do nauki, ale nic nie zrobiłam :wacko:
Warto z początkiem roku przynajmniej zebrać teksty ustaw, przejrzeć choćby pobieżnie, pozaznaczać sobie od razu najistotniejsze fragmenty, choćby po to, aby "oswoić się z materią". Codziennie zajrzeć sobie do 1 z ustaw i coś tam sobie przyswoić. Od maja zacząć intensywną naukę, a w czerwcu nawet wziąć tydzień urlopu. Ja tak zrobiłem 9 lat temu. I sprawdziło się.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
18 sty 2018, 20:05
agakar
Umxtra
Wnioskuję, że zdawałaś w zeszłym roku... Przynajmniej jesteś bogatsza o doświadczenie :) Dużo punktów zabrakło do mianowania? A jakie masz spostrzeżenia odnośnie pozostałych części testu umiejętności?
"wynik łączny: 75,00 punktów na 150 punktów możliwych do uzyskania w całym sprawdzianie, w tym: sprawdzian umiejętności: 34,00 punktów na 60 punktów możliwych do uzyskania, sprawdzian wiedzy: 41 punktów na 90 punktów możliwych do uzyskania.
Zgodnie z art. 43 ust. 6 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej warunkiem zakończenia sprawdzianu z wynikiem pozytywnym jest uzyskanie w każdej części sprawdzianu co najmniej 1/3 maksymalnej możliwej do uzyskania w tej części liczby punktów, tj. 30 punktów ze sprawdzianu wiedzy i 20 punktów ze sprawdzianu umiejętności oraz uzyskanie w całym sprawdzianie co najmniej 3/5 maksymalnej możliwej do uzyskania w całym sprawdzianie liczby punktów tj. 90 punktów.
Informacje dodatkowe o zasadach punktacji: Sprawdzian umiejętności składał się z 60 zadań. Za każdą prawidłową odpowiedź przyznawany był 1 punkt. Za brak odpowiedzi lub odpowiedź nieprawidłową 0 punktów. Ostateczny wynik uzyskany w sprawdzianie umiejętności został ustalony na podstawie normy opracowanej przez Pracownię Testów Psychologicznych Polskiego Towarzystwa Psychologicznego w skali od 0 do 60 punktów Sprawdzian wiedzy składał się z 90 pytań. Za każdą prawidłową odpowiedź przyznawany był 1 punkt. Za brak odpowiedzi lub odpowiedź nieprawidłową 0 punktów. Zasady punktacji sprawdzianu umiejętności i sprawdzianu wiedzy są zgodne z przepisami § 11 i 12 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2009 r. w sprawie sposobu przeprowadzania postępowania kwalifikacyjnego w służbie cywilnej."
Powyżej e-mail od organizatorów. Pojechałam na rekonesans, bo każdy mówił coś innego. Wydaje mi się, że zdiagnozowałam swoje słabe strony, ale to jest bardzo indywidualne, zresztą czasu tak mało, że to bardziej automat i intuicja, co się tam dzieje podczas egzaminu. Nie mam prawa doradzać, bo nie zdałam, ale na razie jestem zadowolona z pomysłu, żeby wpierw się zorientować, a teraz uzupełniać braki.
18 sty 2018, 20:20
agakar
Również się dołączam, czas zacząć przygotowania boje--== W tym roku zamierzam po raz pierwszy przystąpić do postępowania a czy ostatni to się okaże... To może na początek warto usystematyzować naszą wiedzę odnośnie zadań na teście umiejętności? Ta część jest najbardziej zagadkowa. Przez ostatnie lata pojawiały się zadania: 1. Tabelki/wykresy 2. Matryce Ravena lub coś na ich wzór 3. Sylogizmy z 2 i 3 przesłankami 4. Rachunek zdań (p,q, r) 5. Nierówności 6. Analogie słowne Jaka jest pewność że w tym roku spotkamy sie z takimi zadaniami?
Pewności nie ma żadnej, ale skoro te zadania pojawiały się przez ostatnie lata to i w tym roku pewnie się nic nie zmieni. Poza tym po co zmieniać jak i tak dla większości zdających ta część egzaminu jest najcięższa do przejścia, pomimo tego, że wiedzą jakich zadań mogą się spodziewać.
19 sty 2018, 06:44
Nadir
Umxtra
Na razie mam postanowienie o zabraniu się do nauki, ale nic nie zrobiłam :wacko:
Warto z początkiem roku przynajmniej zebrać teksty ustaw, przejrzeć choćby pobieżnie, pozaznaczać sobie od razu najistotniejsze fragmenty, choćby po to, aby "oswoić się z materią". Codziennie zajrzeć sobie do 1 z ustaw i coś tam sobie przyswoić. Od maja zacząć intensywną naukę, a w czerwcu nawet wziąć tydzień urlopu. Ja tak zrobiłem 9 lat temu. I sprawdziło się.
Witam, zgadzam się z Nadirem i polecam tę metodę nauki. Ja już teraz czytam ustawy, jakieś zadania z umiejętności "przeglądam". Zdawałam wcześniej i źle rozłożyłam naukę. Brakło czasu. Pozdrawiam
23 sty 2018, 22:47
maszynista
Sprawdzian przewidziany w toku postępowania kwalifikacyjnego dla pracowników służby cywilnej ubiegających się o mianowanie w 2018 roku odbędzie się 30 czerwca 2018 r.
Zmiana terminu egzaminu na 7 lipca. Dla mnie super, zdążę wrócić z urlopu
27 sty 2018, 19:26
sajgon5838
maszynista
Zmiana terminu egzaminu na 7 lipca. Dla mnie super, zdążę wrócić z urlopu