Teraz jest 05 wrz 2025, 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Organizacje związkowe w US po 1 stycznia 2015 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2009, 14:28

POSTY        8
Post Organizacje związkowe w US po 1 stycznia 2015
Witam, czy ktoś analizował już temat "co będzie z organizacjami związkowymi działającymi w poszczególnych US po zmianie pracodawcy"
Pracodawcą będzie DIS, nie NUS, zakładem pracy IS nie US.
A organizacje mamy działające w US.

04 wrz 2014, 11:16
Znawca

REJESTRACJA05 gru 2010, 14:54

POSTY        118
Post Re: Organizacje związkowe w US po 1 stycznia 2015
Też o tym myślałam. Mam nadzieję, że to nie zostanie wykorzystane przeciwko nam związkowcom.

05 wrz 2014, 14:27
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Na walnym zebraniu KSPS (to nowy skrót)  była ta sprawa omawiana.  Jest kilka możliwości. Najlepiej zasięgnąć  języka w regionie i już dziś zorganizować  spotkanie wszystkich  organizacji z rejonu działania danej izby.

05 wrz 2014, 19:23
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2013, 09:18

POSTY        247

LOKALIZACJAWhite Snow Hause :-)
KD40 - wtedy zostanie już tylko "Zakon Świętego Mateusza", a dla tych co nie lubią organizacji podziemnych - Duszpasterstwo Skarbowców :). A swoją drogą, skoro zbliża się "prawdziwe" święto skarbowców (21 września - a nie ten resortowy wymysł) to może każdy z nas wysłałby (anonimowo - ale tylko z uwagi na chrześcijańską skromność:-) życzenia szczęścia, zdrowia, sukcesów i wielu łask - na adres naszego ulubionego miejsca w Warszawie - tj. Świętokrzyską 12. A gdyby jeszcze każdy z nas dołożył z głębi serca wyraz wielu trosk i ułamek oszczędności - czytaj: 5 gr w jednogroszówkach do każdej koperty, to Oni - w resorcie - wtedy dostrzegliby jak bardzo kochamy nasz resort, jak zależy nam na dobru Polski i zasypaniu dziury budżetowej. To by ich naprawdę dogłębnie wzruszyło :)

08 wrz 2014, 21:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2009, 14:28

POSTY        8
Chciałem odgrzać temat, gdyż już wiemy, że sądny dzień nadchodzi, a jakoś nie widzę tego tematu na forum.
Z tego co dałem radę ustalić, to są podobno dwie możliwości, łączymy organizacje albo zmieniamy statusy (nie wiem jeszcze jak dokładnie) i funkcjonujemy jak dotychczas tylko, że u innego pracodawcy.
Co wy na to?

07 lut 2015, 09:00
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
Powiedzcie jak sobie poradziliście ze zorganizowaniem po 01-04-2015 pod wodzą DIS

01 maja 2015, 06:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
Będąc w temacie... zz radzą sobie bardzo dobrze ale w terenie dbają tylko o własne tyłki. U nas poborca ważny przewodniczący solidarności cały czas załatwia coś pilnego nigdy nie ma go w pracy chociaż nie jest na etacie związkowym. Czym się zajmuje? Walką o własną prowizję na którą my pozostali członkowie pracujemy? Takich mamy spolecznikow w Us - ach. Można  podyskutować o etycznej postawie tych wspaniałych spolecznikow.

01 maja 2015, 08:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Sens istnienia związków zawodowych widzę, a w tym bałaganie jaki jest i obrażaniu pracowników skarbowości, zarówno ze strony podatników, jak i przełożonych i MF, to ZZ są jedyną możliwością obrony własnej wartości. Niestety przewodniczący ZZ muszą to być osoby cieszące się szacunkiem i zaufaniem swoich kolegów, nie mogą myśleć wyłącznie o sobie i wykorzystując tę funkcję walczyć wyłącznie o swoje korzyści. Uważam, że tam gdzie jest przewodniczący cieszący się zaufaniem swoich kolegów, tam też jest większa liczba członków związku. Jednakże jeśli w ocenie członków związku przewodniczący nie spełnia ich oczekiwań, to należy go zmienić (a są takie możliwości), a nie wypisywać się ze związków, które stanowią jedyne narzędzie do dyskusji z przełożonymi i oponowania ich często chorym pomysłom i łamania prawa.

01 maja 2015, 11:23
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
spioch                    

Sens istnienia związków zawodowych widzę, a w tym bałaganie jaki jest i obrażaniu pracowników skarbowości, zarówno ze strony podatników, jak i przełożonych i MF, to ZZ są jedyną możliwością obrony własnej wartości. Niestety przewodniczący ZZ muszą to być osoby cieszące się szacunkiem i zaufaniem swoich kolegów, nie mogą myśleć wyłącznie o sobie i wykorzystując tę funkcję walczyć wyłącznie o swoje korzyści. Uważam, że tam gdzie jest przewodniczący cieszący się zaufaniem swoich kolegów, tam też jest większa liczba członków związku. Jednakże jeśli w ocenie członków związku przewodniczący nie spełnia ich oczekiwań, to należy go zmienić (a są takie możliwości), a nie wypisywać się ze związków, które stanowią jedyne narzędzie do dyskusji z przełożonymi i oponowania ich często chorym pomysłom i łamania prawa.

takiej skali łamania prawa nie było od niepamiętnych czasów...zapisałem się do związków.

02 maja 2015, 08:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
NewLunatiq                    

takiej skali łamania prawa nie było od niepamiętnych czasów...zapisałem się do związków.

O tym właśnie mówię, jest zamieszanie, jest niepewność... w takiej sytuacji normalne jest, że ludzie chcą mieć w kimś oparcie - i tutaj naturalnym wydaje się być przystępowanie do ZZ. Jednak gdy widzę co wyprawia nasz PRZEWODNICZĄCY  :zygi: mi się chce. Największy nierób i pasożyt. Każdy musi znaleźć złoty środek a nie ślepo ufać ludziom, które są tylko po to by zamydlić nam oczy, a jak będzie potrzebna pomoc to pokazują nam  :dupa: .

02 maja 2015, 09:57
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
spioch                    

Powtórzę się niestety cytując mój wcześniejszy post, ale właśnie też takie przypadki miałem na uwadze. Są mi znane, bo nasza przewodnicząca też nie cieszy się zaufaniem i sympatią kolegów/koleżanek z pracy, jak również członków związku, i myślę, że to też jest przyczyną, że malo ludzi się zapisuje do ZZ. Jednakże tu już wszystko zależy od członków ZZ, jeśli uważają że przewodniczący jest nieodpowiedni, to niech zwołają Walne Zebranie odwołają przewodniczącego i wybiorą nowego, godnego zaufania, Jak znam życie i nasze realia to problem jest taki, że nie ma chętnego na przewodniczącego :P i sytuacja jest patowa :P niestety narzekanie nic nie da, jeśli się chce coś osiągnąć, poprawić, to należy działać :)

02 maja 2015, 10:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]