Re: Wykreślenie zastawu skarbowego
Ja odpowiadałam właśnie w taki sposób. Jednak były to generalnie przypadki, kiedy zastaw skarbowy był ustanowiony po tym, jak pojazd zmienił właściciela. Najczęściej potem nowy właściciel składał stosowny wniosek... Kwestia kiedy na prawdę pozyskał on informację o tym, że zastaw został ustanowiony jest często trudna do wyjaśnienia, generalnie jeżeli wszystkie dokumenty świadczą o tym, że pojazd rzeczywiście został zbyty zanim urząd ustanowił zastaw, wykreślamy zastaw nawet, jeżeli wniosek został złożony po upływie 7 dni... Raz jeden jedyny odmówiliśmy w formie decyzji wykreślenia zastawu, bo udowodniliśmy, że sprzedaż pojazdów została dokonana w celu udaremnienia dokonania zabezpieczenia, dokumenty zostały spreparowane tylko i wyłącznie w tym celu, zeznania sprzedającego i kupującego (powiązanych rodzinnie) na temat czasu powzięcia informacji o zastawie znacznie się różniły i po kilku przesłuchaniach generalnie sypnęła się cała konstrukcja zeznań misternie przez panów przygotowana

. Rok czasu się bujałam z tym tematem
Generalnie uważam, że ten przepis jest bezsensowny... Jak dla mnie to żadna różnica kto złoży wniosek to raz, dwa, jeśli nie zmieści się w 7 dniach, a ewidentnie brak jest podstaw do tego, żeby dalej ten zastaw funkcjonował, bo rzeczywiście pojazd został sprzedany wcześniej niż dokonano zastawu i wszystkie zebrane materiały świadczą o tym, że tak było na prawdę to co, mam odmówić wykreślenia zastawu? Jakaś paranoja się tworzy w ten sposób... Uważam, że do każdej sprawy należy podchodzić bardzo indywidualnie i nie można trzymać się kurczowo tego zapisu, ponieważ nijak się on ma do rzeczywistości... Nie on jeden z resztą

A to, że ruchomość jest zabezpieczona przez komornika... Nie przeszkadza to moim zdaniem istnieniu na niej zastawu skarbowego...