Teraz jest 04 wrz 2025, 13:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Wykreślenie zastawu skarbowego 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Wykreślenie zastawu skarbowego
Witam wszystkich ludzi pracy! Bardzo proszę o podpowiedź w temacie postępowania w sprawie wniosku o wykreślenie zastawu skarbowego.

Otóż wpłynął wniosek o wykreślenie zastawu skarbowego złożony przez zobowiązanego po upływie 7 dni od daty otrzymania przez niego zawiadomienia o wpisaniu zastawu. Podatnik wniosek swój uzasadnił tym, że przed wpisaniem zastawu skarbowego pojazd został zabezpieczony przez komornika sądowego w zw. z postanowieniem Prokuratora i tyle ( z wniosku nie wynika czy komornik sprzedał pojazd oraz czy go tak naprawdę zabezpieczył )
No i mamy problem jak ten wniosek potraktować:
- czy prowadzić postępowanie i wydać decyzję o odmowie wykreślenia zastawu
- czy może wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania o wykreśleniu zastawu ( ale na podstawie Ordynacji czy ustawy o egzekucji )

Sytuacja bardzo dziwna bo o wykreślenie pisze dłużnik, który nadal posiada w US zaległości;
Bardzo proszę o pomoc i podzielenie się waszym dośwaidczeniem w zakresie prowadzonych postępowań o wykreślenie zastawu

DZIĘKI!

13 gru 2012, 10:43
Znawca

POSTY        101
Post Re: Wykreślenie zastawu skarbowego
Czy naprawdę nikt nie miał do tej pory takiego przypadku ????? :o

13 gru 2012, 11:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Witam. Ordynacja podatkowa przewiduje kiedy wydajemy decyzje w zakresie wykreślenia zastawu skarbowego. Ja bym raczej odpowiedziała w formie pisemnej wskazując, iż nie ma podstaw do wykreślenia zastawu i przyoczyła bym przepisy ordynacji mówiące o przesłankach do wykreslenia zastawu i chybe nie ma czegoś takiego jak wykreślenie zastawu na wniosek zobowiązanego. Ponadto to, że ruchomośc jest zajęte przez komornika czy tez zabezpieczona przez prokuratora (brak potwierdzenie przez te organy tego faktu) nie jest równiez przesłanką do wykreslenia zastawu.
Są zaległości podatkowe jest zastaw.

13 gru 2012, 15:35
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Moim zdaniem, w tym przypadku powinna być wydana jednak decyzja ( art. 42a Op ), mimo że wniosek w tej sprawie złożył zobowiązany ( miał do tego prawo ! ).

14 gru 2012, 12:17
Znawca

POSTY        101
Ja też uważam że powinna być wydana decyzja o odmowie wykreślenia zastawu, tylko mam wątpliwości, czy przypadkiem w zwiazku ze złożeniem wniosku o wykreslenie po upływie 7 dni nie powinno być postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania z uwagi na niezachowanie terminu :wacko:

14 gru 2012, 12:31
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2009, 17:12

POSTY        360
agusiach31                    

Witam wszystkich ludzi pracy! Bardzo proszę o podpowiedź w temacie postępowania w sprawie wniosku o wykreślenie zastawu skarbowego.

Otóż wpłynął wniosek o wykreślenie zastawu skarbowego złożony przez zobowiązanego po upływie 7 dni od daty otrzymania przez niego zawiadomienia o wpisaniu zastawu. Podatnik wniosek swój uzasadnił tym, że przed wpisaniem zastawu skarbowego pojazd został zabezpieczony przez komornika sądowego w zw. z postanowieniem Prokuratora i tyle ( z wniosku nie wynika czy komornik sprzedał pojazd oraz czy go tak naprawdę zabezpieczył )
No i mamy problem jak ten wniosek potraktować:
- czy prowadzić postępowanie i wydać decyzję o odmowie wykreślenia zastawu
- czy może wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania o wykreśleniu zastawu ( ale na podstawie Ordynacji czy ustawy o egzekucji )

Sytuacja bardzo dziwna bo o wykreślenie pisze dłużnik, który nadal posiada w US zaległości;
Bardzo proszę o pomoc i podzielenie się waszym dośwaidczeniem w zakresie prowadzonych postępowań o wykreślenie zastawu

DZIĘKI!

- Zabezpieczenie samochodu przez komornika nie zabrania nam ustanowienia na nim zastawu skarbowego.
- Jeżeli zobowiązany posiada zadłużenia na rzecz us do również ten samochód może zająć(nawet po zastawie) komornik skarbowy, dojdzie do zbiegu jeśli taki jest, a jeśli nie to go sprzedaje.
W tym przypadku to i US miałby pierwszeństwo zaspokojenie z zastawionej rzeczy bez względu na to kto go sprzedaje.
Zabezpieczenie przez komornika na rzecz innego postępowania nie wstrzymuje dokonnia czynności o których wyżej.
Co do decyzji to nie, wdał bym pismo, że brak podstaw prawnych do wykreślenia zastawu jeśli jeszcze jest dług.
W razie pytań i wątpliwości to służę.

15 gru 2012, 12:16
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
ania_egz1                    

Witam. Ordynacja podatkowa przewiduje kiedy wydajemy decyzje w zakresie wykreślenia zastawu skarbowego. Ja bym raczej odpowiedziała w formie pisemnej wskazując, iż nie ma podstaw do wykreślenia zastawu i przyoczyła bym przepisy ordynacji mówiące o przesłankach do wykreslenia zastawu i chybe nie ma czegoś takiego jak wykreślenie zastawu na wniosek zobowiązanego. Ponadto to, że ruchomośc jest zajęte przez komornika czy tez zabezpieczona przez prokuratora (brak potwierdzenie przez te organy tego faktu) nie jest równiez przesłanką do wykreslenia zastawu.
Są zaległości podatkowe jest zastaw.

Ja odpowiadałam właśnie w taki sposób. Jednak były to generalnie przypadki, kiedy zastaw skarbowy był ustanowiony po tym, jak pojazd zmienił właściciela. Najczęściej potem nowy właściciel składał stosowny wniosek... Kwestia kiedy na prawdę pozyskał on informację o tym, że zastaw został ustanowiony jest często trudna do wyjaśnienia, generalnie jeżeli wszystkie dokumenty świadczą o tym, że pojazd rzeczywiście został zbyty zanim urząd ustanowił zastaw, wykreślamy zastaw nawet, jeżeli wniosek został złożony po upływie 7 dni... Raz jeden jedyny odmówiliśmy w formie decyzji wykreślenia zastawu, bo udowodniliśmy, że sprzedaż pojazdów została dokonana w celu udaremnienia dokonania zabezpieczenia, dokumenty zostały spreparowane tylko i wyłącznie w tym celu, zeznania sprzedającego i kupującego (powiązanych rodzinnie) na temat czasu powzięcia informacji o zastawie znacznie się różniły i po kilku przesłuchaniach generalnie sypnęła się cała konstrukcja zeznań misternie przez panów przygotowana ;). Rok czasu się bujałam z tym tematem  strzel===]

Generalnie uważam, że ten przepis jest bezsensowny... Jak dla mnie to żadna różnica kto złoży wniosek to raz, dwa, jeśli nie zmieści się w 7 dniach, a ewidentnie brak jest podstaw do tego, żeby dalej ten zastaw funkcjonował, bo rzeczywiście pojazd został sprzedany wcześniej niż dokonano zastawu i wszystkie zebrane materiały świadczą o tym, że tak było na prawdę to co, mam odmówić wykreślenia zastawu? Jakaś paranoja się tworzy w ten sposób... Uważam, że do każdej sprawy należy podchodzić bardzo indywidualnie i nie można trzymać się kurczowo tego zapisu, ponieważ nijak się on ma do rzeczywistości... Nie on jeden z resztą ;)

A to, że ruchomość jest zabezpieczona przez komornika... Nie przeszkadza to moim zdaniem istnieniu na niej zastawu skarbowego...

05 sty 2013, 15:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
z jaką datą wykreślić zastaw który był ustanowiony na wniosek ZUS-u w sytuacji gdy pojazd został sprzedany przed wpisem? datą "dzisiejszą?" czy datą wpisu? Wykreślenie też na wniosek ZUS-u

Ostatnio edytowano 02 gru 2015, 11:24 przez nolka, łącznie edytowano 1 raz

02 gru 2015, 11:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Może mi ktoś podpowie, czy mając pismo z Wydziału Komunikacji o wyrejestrowaniu samochodu (ze względu na demontaż), na którym był ustanowiony zastaw skarbowy, mogę na tej podstawie wykreślić zastaw ?

10 paź 2016, 12:33
Zaawansowany

REJESTRACJA03 sty 2013, 18:05

POSTY        34
nolka                    

z jaką datą wykreślić zastaw który był ustanowiony na wniosek ZUS-u w sytuacji gdy pojazd został sprzedany przed wpisem? datą "dzisiejszą?" czy datą wpisu? Wykreślenie też na wniosek ZUS-u

Musisz z datą bieżącą, bo przecież wysyłasz meilem informacje o ustanowionych i wykreślonych w danym dniu zastawach... Wstecz nic nie zrobisz :)

animka                    

Może mi ktoś podpowie, czy mając pismo z Wydziału Komunikacji o wyrejestrowaniu samochodu (ze względu na demontaż), na którym był ustanowiony zastaw skarbowy, mogę na tej podstawie wykreślić zastaw ?

Ja teraz robię porządki i trafiam na takie przypadki. Analiza do podpisu do naczelnika i wykreślam. Bez sensu jest trzymanie zastawu na samochodzie, którego już nie ma...

31 paź 2016, 20:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]