Teraz jest 06 wrz 2025, 07:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona
Przesłuchanie świadków - nieujawnione źródła dochodów 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Przesłuchanie świadków - nieujawnione źródła dochodów
Witam! bardzo proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami na temat przesłuchań świadków w postępowaniu z nieujawnionych źródeł; czy ujawniacie stronie postępowania nazwiska osób wezwanych w charakterze świadków; ja do tej pory wezwania wpinałam do akt sprawy, ale obecnie prowadzę postępowanie ( a chodzi naprawdę o duże pieniądze ) w którym za każdym razem kiedy strona jest zawiadomiona o przesłuchaniu przychodzi do urzędu przegląda akta i spisuje dane wezwanych świadków, po czym ( dowiedziałam się nioficjalnie od wezwanego ) wydaje im instrukcje co mają mówić na przesłuchaniu.  
Druga kwestia to telefon komórkowy; prawdopodobnie miała miejsce taka sytuacja, że w trakcie przesłuchania męża  ( strony postępowania ) ten miał włączony telefon i żona ( też strona postepowania ) która czekała na swoje przesłuchanie wszystko sałyszała....  :angry2:
Czy macie takie doświadczenia, proszę o wskazówki. Bedę bardzo wdzięczna!!!
Pozdrawiam wszystkich przesłuchujących!

07 lip 2010, 12:48
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Po co w ogóle żona składa zeznania...

07 lip 2010, 12:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
Witam, ja w zawiadomieniach nie informuję, który ze świadków będzie przesłuchiwany, art. 190 OP mówi tylko o zawiadomieniu strony o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu:-)

07 lip 2010, 13:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
Ja też w zawiadomieniu nie piszę kto jest wezwany na świadka ale tak jak wcześniej pisałam strona po otrzymaniu takiego zawiadomienia przychodzi, zagląda w akta i już wie kto jest wezwany!

07 lip 2010, 13:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        101
mozeanglia                    

Po co w ogóle żona składa zeznania...

Żona jest też stroną postępowania, a została dlatego przesłuchana że wspólnie z mężem powołali się na otrzymaną darowiznę rzekomo na spotkaniu rodzinnym; celem ich wspólnego przesłuchania było udowodnienie że takiego spotkania rodzinnego nie było, myślałam że zeznania będą sprzeczne, no ale w takiej sytuacji ...

07 lip 2010, 13:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 07:39

POSTY        23
ojjj, to na to już nic nie poradzisz. ma prawo do wglądu w akta i tyle.
to na niezłego agenta trafiłaś:-)

07 lip 2010, 13:28
Specjalista

POSTY        597
Na następne przesłuchanie zaskocz ich i zakup zagłuszacz do telefonów, to wprowadzi dodatkowy element stresogenny ;)

07 lip 2010, 13:45
Zaawansowany

REJESTRACJA25 lis 2006, 01:10

POSTY        76
z tym telefonem to jest problem
ale skoro żona jest stroną postępowania to po co jej telefon ma prawo uczestniczyć w przeprowadzeniu dowodu i może siedzieć obok
może też odmówić skłądania zeznań

też nie piszę w zawiadomieniu kogo będę przesłuchiwał, ale niestety dla chcącego nic trudnego
jak napisałaś zajrzy w akta i po zawodach

na dodatek strona ma prawo kłamać do woli, nie może być zmuszana do samoobciążania i ma prawo do obrony

więc jest jedynie wprowadzana w błąd i to zgodnie z prawem, bo wbrew temu co mi każą stronie przed przesłuchanie powiedzieć, odpowiedzialności z art. 233 k.k. nie ponosi

07 lip 2010, 13:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
dyziek                    

na dodatek strona ma prawo kłamać do woli, nie może być zmuszana do samoobciążania i ma prawo do obrony

więc jest jedynie wprowadzana w błąd i to zgodnie z prawem, bo wbrew temu co mi każą stronie przed przesłuchanie powiedzieć, odpowiedzialności z art. 233 k.k. nie ponosi

Chciałam przypomnieć, że zaglądają tu różne osobniki, niekoniecznie z "naszej strony barykady"

07 lip 2010, 15:25
Specjalista

POSTY        597
To jest jeszcze ktoś, kto tego nie wie...?

07 lip 2010, 15:29
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
Wezwanie do świadka można wyłączyć postanowieniem. A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się  na przesłuchaniu.

08 lip 2010, 21:34
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Ruda4774                    

A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się  na przesłuchaniu.

A jak to się ma do faktu, że strona ma prawo brać udział w przesłuchaniu, zadawać pytania itd.itd?. Bo rozumiem, że zarówno mąż jak i żona byli w tym przypadku stronami...No chyba, że nie mówimy o przesłuchaniu świadków, tylko strony. Wtedy nie wiem :wacko:

09 lip 2010, 05:36
Nowicjusz

REJESTRACJA24 maja 2010, 12:07

POSTY        1
Jeżeli posiadasz dobre papiery to świadkowie dla wszczecia postępowania raczej nie występują.To podatnik chce sie wywinąć i powołuje świadków.Przygotuj pytania których podatnik nie jest w stanie przewidzieć.Nakłanianie do fałszywych zeznań jest karalne.

16 lip 2010, 11:48
Amator

REJESTRACJA06 maja 2010, 00:03

POSTY        14
Ivka                    

Ruda4774                    

A co do przesłuchania małżonków - proszę zaryzykować jednoczesne przesłuchanie obu małżonków w oddzielnych pokojach. Po zadaniu pytania mężowi i spisaniu jego zeznań, idziemy do pokoju, w którym czeka żona, i tak na zmianę. Kiedyś sama chciałam to przetestować, ale strony wogóle nie pojawiły się  na przesłuchaniu.

A jak to się ma do faktu, że strona ma prawo brać udział w przesłuchaniu, zadawać pytania itd.itd?. Bo rozumiem, że zarówno mąż jak i żona byli w tym przypadku stronami...No chyba, że nie mówimy o przesłuchaniu świadków, tylko strony. Wtedy nie wiem :wacko:

Postępowanie dotyczące nieujawnionych źródeł prowadzimy wobec każdego małżonka oddzielnie. Wobec tego każde z małżonków jest stroną, ale w postępowaniu które jego bezpośrednio dotyczy. Nie widzę więc przeszkód by w takiej sytuacji małżonkowie byli przesłuchiwani równocześnie w oddzielnych pokojach przez dwóch pracowników. Chyba, że jedno z nich ma być przesłuchiwane w charakterze świadka w postępowaniu dotyczącym współmałżonka... Wtedy chyba korzystniej jest przesłuchać współmałżonka w charakterze strony w jego postępowaniu i zadać mu pytania dotyczące również współmałżonka. Przecież tak naprawdę możemy pytać o co chcemy. Potem postanowieniem włączyć wyciąg z protokołu przesłuchania i ewentualnie na prośbę strony przesłuchanie powtórzyć bądź poinformować stronę - drugiego współmałżonka o faktach znanych organowi z przesłuchania.

17 lip 2010, 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  idź do strony:  1, 2  Następna strona