Teraz jest 06 wrz 2025, 14:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Wartościowanie - ile punktów? 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia
1. Porównywanie ilości punktów pomiędzy US nie ma sensu, bo każdy przyjął inne zasady wartościowania, jedni poszli na maksa i wrzucali co się dało i mogło być tak, że biedny referent wprowadzający dane i 170 pkt mógł zarobić
2. Raczej nie należy porównywać ile dostało się podwyżki, a jaki wskaźnik ma się po wartościowaniu i jak to wygląda w porównaniu do innych w konkretnym US
3. a kasa u mnie w us już na finiszu, lada dzień na koncie

21 lis 2008, 21:24

REJESTRACJA06 mar 2008, 20:02

POSTY        31
starszy inspektor VAT- pomorskie 142 punkty 75zł wskaźnik 1,56 kasa na koncie za 01-10/2008 i co cieszyć się?

21 lis 2008, 22:31
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

starszy inspektor VAT- pomorskie 142 punkty 75zł wskaźnik 1,56 kasa na koncie za 01-10/2008 i co cieszyć się?

To jeszcze zależy od tego ile mają koleżanki ;)
Komisarz skarbowy PDOP - pomorskie, ? punkty, ? zł, ? wskaźnik ?, kasa ?.
I nawet nie ma do kogo się porównać :D

A inna sprawa, że ocena dotyczy stanowiska - nie pracownika i w tej sytuacji logicznym byłoby, by wszystkie osoby (stanowiska) w dziale czy referacie wykonywujące takie same czynności miały tę samą ilość punktów.
Logicznym byłoby, ale z tego co widzę, to chyba nie jest.

Marakesz                    

2. Raczej nie należy porównywać ile dostało się podwyżki, a jaki wskaźnik ma się po wartościowaniu i jak to wygląda w porównaniu do innych w konkretnym US.

Słusznie. Zastanawia mnie jednak jeszcze jedno.
Jeśli komisarz czy nawet st. komisarz z kilkunastoletnim doświadczeniem pracuje na takim samym stanowisku jak świeżo przyjęty referent, to zgodnie z zasadami wartosciowania stanowisk powinien mieć tę samą ilość punktów?! Bo pracują na takim samym STANOWISKU!
Pytam, bo nie wiem - nie zajmowałem się wartościowaniem.
Bo skoro tak, to powinno być jeszcze przeprowadzone wartościowanie pracowników, by wyrównać dysproporcję między wartoscią stanowiska a wartością pracownika. Bo inaczej taki komisarz (czy nawet st. komisarz) będzie niedowartościowany w stosunku do tego referenta, a referent przewartościowany.
Dobrze myślę? Czy popełniam jakiś błąd w myśleniu?

toga                    

<!--quoteo(post=37849:date=18. 11. 2008 g. 22:03:name=Nadir)--><div class='quotetop'>(Nadir @ 18. 11. 2008 g. 22:03) [snapback]37849[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
(...)mam ochotę i te dwa połączyć w jeden...
Kto jest "za"? :D

<!--fonto:Trebuchet Ms--><span style="font-family:Trebuchet Ms"><!--/fonto-->Przeciw! :P :)
Za dużo postów jest już w obu tematach.
Po połączeniu ich i ustawieniu chronologicznym powstanie wrażenie, że niektórzy odpowiadają zupełnie nie na temat. Nie każdy post zawiera cytat wypowiedzi, do której nawiązuje.<!--fontc--></span><!--/fontc-->
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Szkoda...
Bo miałem TAKĄ OCHOTĘ!!!  :zeby:

22 lis 2008, 10:03
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA08 kwi 2008, 18:18

POSTY        4

1. Porównywanie ilości punktów pomiędzy US nie ma sensu, bo każdy przyjął inne zasady wartościowania, jedni poszli na maksa i wrzucali co się dało i mogło być tak, że biedny referent wprowadzający dane i 170 pkt mógł zarobić
2. Raczej nie należy porównywać ile dostało się podwyżki, a jaki wskaźnik ma się po wartościowaniu i jak to wygląda w porównaniu do innych w konkretnym US
3. a kasa u mnie w us już na finiszu, lada dzień na koncie

u nas też czekamy na wyrównanie - mam nadzieję, że przed świętami będą!!! Rzeczywiście zgadzam się nie ma najmniejszego sensu porównanie poszczególnych urzędow i stanowisk. U mnie inspektor ma prawie dwa razy tyle co w innym urzędzie a podwyżka prawie taka sama - więc .... szkoda komentować

24 lis 2008, 07:57
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 09:24

POSTY        91
W tym temacie jedynym obiektywnym mogłby byc naczelnik. czyli przyznac że dostał najwięcej punktów. reszta to tylko pomagiery.l

24 lis 2008, 16:56
Specjalista

REJESTRACJA11 maja 2007, 07:46

POSTY        440

LOKALIZACJAKujawsko-Pomorskie

A inna sprawa, że ocena dotyczy stanowiska - nie pracownika i w tej sytuacji logicznym byłoby, by wszystkie osoby (stanowiska) w dziale czy referacie wykonywujące takie same czynności miały tę samą ilość punktów.
Logicznym byłoby, ale z tego co widzę, to chyba nie jest.

Według mnie i  mojej wiedzy to to miało być istotą wartościowania
Nadir                    

Zastanawia mnie jednak jeszcze jedno.
Jeśli komisarz czy nawet st. komisarz z kilkunastoletnim doświadczeniem pracuje na takim samym stanowisku jak świeżo przyjęty referent, to zgodnie z zasadami wartosciowania stanowisk powinien mieć tę samą ilość punktów?! Bo pracują na takim samym STANOWISKU!
Pytam, bo nie wiem - nie zajmowałem się wartościowaniem.
Bo skoro tak, to powinno być jeszcze przeprowadzone wartościowanie pracowników, by wyrównać dysproporcję między wartoscią stanowiska a wartością pracownika. Bo inaczej taki komisarz (czy nawet st. komisarz) będzie niedowartościowany w stosunku do tego referenta, a referent przewartościowany.
Dobrze myślę? Czy popełniam jakiś błąd w myśleniu?

Nie wiem w jakich USach świeżo upieczonemu referentowi każą wykonywać te same zadania co pracownikowi z kilkunastoletnim doświadczeniem, jeżeli tak się robi to gratuluje odwagi. W moim przypadku jak się zaciągałem tak nie było. Pozornie takie same stanowiska to nie te same punkty - na punkty wpływają np. upoważnienia np. do podpisywania "siedmiodniówek", zaświadczeń. Ja na dzień dobry takich nie dostałem a teraz to własnie odróżnia mnie od stanowiska które zajmuje świeżo upieczony referent. Wartościowanie jest procesem płynnym - każde dodatkowe czynności które przypisywane są do stanowiska powodują ponowną weryfikacje stanowiska i przeliczenie punktów.

PS. Najbardziej uwielbiam czytać w tym topicu i pokrewnych (dotyczących wartościowania) wpisy typu:
" 0,.... zł za punkt..." i inne podobne - gratuluje dobrego pojmowania istoty wartościowania  :piwo:

Inną sprawą jest istota - zamysł tego wartościowania a podział środków tu już wszelkim pomysłom mowię  :za2:

25 lis 2008, 17:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 12:30

POSTY        80

LOKALIZACJAnibylandia
Tak masz rację. Jeśli opisywane i wartościowane było stanowisko, to tak powinno być, że liczba punktów będzie taka sama. Co do wynagrodzeń, to tutaj może być różnica, a wręcz powinna. Oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku. A akurat tego było w całym tym procesie najmniej.

Ostatnio edytowano 25 lis 2008, 18:48 przez Marakesz, łącznie edytowano 1 raz

25 lis 2008, 17:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6