Teraz jest 06 wrz 2025, 13:45

Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 141 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Zatrudnienie minus 10%. Kto? Może tych ze średnim wykształceniem? 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2009, 15:40

POSTY        25
Post Zatrudnienie minus 10%. Kto? Może tych ze średnim wykształceniem?
Ronin123                    

Mam prośbę o podanie chociaż trzech powodów, dla których osoba ze średnim wykształceniem jest gorszym Skarbowcem od osoby z wyższym wykształceniem.
Ja mógłbym podać dziesiątki powodów, dlaczego wolę współpracę z osobami ze średnim wykształceniem.

1. Ogólny poziom intelektualny i mentalny, którego przejawem jest niedostrzeganie potrzeby uzupełnienia wykształcenia.
Jeżeli "średniak" twierdzi, że na równi z osobami z wyższym wykształceniem zna się na podatkach czyli materii na przecięciu prawa, ekonomii, finansów i rachunkowości, to znaczy że albo jest bardzo mądry albo bardzo głupi.

2. Gorsza pozycja "średniaka" w stosunku do pełnomocników (z reguły już magistrów - ciekawe po co).

3. Kablowanie na kolegów z wyższym celem podkreślenia swojej przydatności.

14 wrz 2010, 11:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2010, 08:00

POSTY        5
Chińczyczku... Pisze się i SZLAK i SZLAG... wszystko zależy od kontekstu. Ale może właśnie na tym uzupełnianiu wykształcenia się tego nauczysz. W tym akurat wypadku powinno być SZLAG. Ale to nie reguła bo można na SZLAK nie trafić... :D[/quote]

HARAKIRI zgadzam się z Toba  :rolleyes: co do tej wypowiedzi i tej nieco niżej. Skoro wcześniej "kolega" poprawia z błędem to ja z dobrego serca chcę go poprawić  :P  

A poczucie humoru tutaj akurat się przydaje  :lol:

14 wrz 2010, 11:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
Weksel                    

Moim skromnym zdaniem - te 10% zwalnianych to powinni być pracownicy mianowani - jak takie orły to niech wzlatują i swoją wiedzą dzielą się wśród szarych obywateli. Korzyść dla Min.Fin. - nie trzeba płacić dodatków i większego urlopu. Następnie pod młotek wszyscy po podyplomówkach - trochę mniejsze orłych ale niech lecą. W US-ach pozostaną przeciętni pracownicy i będą zapier..lać aby wyrobić nałozone normy :)

ha, ha, ha, na szczęście nie jesteś Weksel moim szefem, łapię się pod Twoje wszystkie negatywne kryteria, no i mam nadzieję, że mój nie czyta skarbowców, bo mu się jeszcze ten plan oszczędnościowy spodoba :offtopic:

14 wrz 2010, 12:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 maja 2007, 12:51

POSTY        139
grunt to dobra samoocena. Nasza kadrowa (średnie) zwykła mawiać o sobie, że może usiąść na każdym stanowisku i wszędzie sobie doskonale poradzi bo ma doświadczenie, a Ci z wyższym to sie tylko wywyższają i ona jest wrogiem kształcenia. Za jej panowania to by zwalnianie zaczęli od najlepiej wykształconych.
Ale jedno to jej musze przyznać, sprytna była i umiała sobie gniazdko wymościć.

14 wrz 2010, 12:20
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
Dzięcioł                    

Ronin123                    

Mam prośbę o podanie chociaż trzech powodów, dla których osoba ze średnim wykształceniem jest gorszym Skarbowcem od osoby z wyższym wykształceniem.
Ja mógłbym podać dziesiątki powodów, dlaczego wolę współpracę z osobami ze średnim wykształceniem.

1. Ogólny poziom intelektualny i mentalny, którego przejawem jest niedostrzeganie potrzeby uzupełnienia wykształcenia.
Jeżeli "średniak" twierdzi, że na równi z osobami z wyższym wykształceniem zna się na podatkach czyli materii na przecięciu prawa, ekonomii, finansów i rachunkowości, to znaczy że albo jest bardzo mądry albo bardzo głupi.

2. Gorsza pozycja "średniaka" w stosunku do pełnomocników (z reguły już magistrów - ciekawe po co).

3. Kablowanie na kolegów z wyższym celem podkreślenia swojej przydatności.

Nie widzę w tej odpowiedzi żadnego powodu, dla którego osoba ze średnim wykształceniem miałaby być gorszym Skarbowcem od osoby z wyższym wykształceniem.

14 wrz 2010, 12:38
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2009, 10:15

POSTY        6
ADANETA a niby jakie ty widzisz w tym szczęście? Skoro posiadasz wszystkie kryteria wskazane przez WEKSLA to nasówają się słowa piosenki.....co ja robię tu ????????. :mellow:

14 wrz 2010, 12:41
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 sie 2009, 13:21

POSTY        576
renata108                    

ADANETA a niby jakie ty widzisz w tym szczęście? Skoro posiadasz wszystkie kryteria wskazane przez WEKSLA to nasówają się słowa piosenki.....co ja robię tu ????????. :mellow:

to nie takie proste jak się niektórym wydaje, zwłascza w miejszych miastach :(
poza  administracją to mianowanie o kant  :dupa: potłuc, a podyplomówki...jeden zbędny papier więcej  :mur:

14 wrz 2010, 12:47
Początkujący

REJESTRACJA03 sty 2010, 12:36

POSTY        4
Wow tyle do komentowania a Bambolo nie bamboli? Będę się szeroko rozglądał 01.12. może Bambola rozpoznam. Ten gościu to pewnie w MF na kopiarce ciśnie, to i czasu ma w zemstę, żeby te bambolady wymyślać.Bambolo napisz coś bo nie mam co zrobić z treścią żołądka. :zygi:

14 wrz 2010, 12:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 cze 2009, 15:40

POSTY        25
Nie twierdzę, że osoby ze średnim wykształceniem są generalnie gorsze merytorycznie od tych z wyższym. Sam znam wybitnie uzdolnionych średniaków, którzy przy odrobinie mniej lenistwa mogliby docelowo zrobić doktorat.  

Natomiast absurdalne jest rozumowanie, że "średniaki" są do do zasady lepsi od "jajogłowów" a wyższe wykształcenie nic nie daje i pewnie jeszcze przeszkadza w pracy.

14 wrz 2010, 15:59
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 19:19

POSTY        400
Adaneta                    

renata108                    

to nie takie proste jak się niektórym wydaje, zwłascza w miejszych miastach :(
poza  administracją to mianowanie o kant  :dupa: potłuc, a podyplomówki...jeden zbędny papier więcej  :mur:

Zgadzam się z Tobą. W mniejszych miastach wyższe wykształcenie w cale nie jest atutem, a czasami wręcz przeszkadza. A na pewno nikogo nie obchodzi, ze ktoś jest/był Urzędnikiem Służby Cywilnej.

14 wrz 2010, 16:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sie 2009, 16:20

POSTY        253
Uważam, że ta łatwość i masowość w uzyskaniu wyższego wykształcenia, to przynosi same szkody :( bo:
1) jak wszem i wobec wiadomo, teraz wyższe wykształcenie nie daje gwarancji, że w ślad za dyplomem idzie wiedza i kultura, bo uważam, że wyższe wykształcenie oprócz wiedzy, winno również obligować do kultury osobistej;
2) ci co zdobywając wyższe wykształcenie, uzyskali również odpowiednią wiedzę, jak również reprezentują pewien poziom, są zdegustowani tym, że inni zdobywają wyższe wykształcenie, bez żadnych trudności, bez pozyskiwania jakiejkolwiek wiedzy;
3) ci co zdobyli wyższe wykształcenie, bo przecież to teraz takie łatwe, (choć w zasadzie nie powinni tego wyższego wykształcenia mieć), też są niezadowoleni, bo nie mając wiedzy ani tych predyspozycji (inteligencji), jakie wyższe wykształcenie osobie odpowiedniej powinno dać, nie znajdują odpowiednich stanowisk, na jakie w swoim mniemaniu zasługują przy takim wykształceniu,
same minusy w tej masówce magistrów :P widzi ktoś jakieś plusy w tej masowości? bo w samym wyższym wykształceniu widzę

14 wrz 2010, 19:12
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2009, 13:24

POSTY        5
jestem bardzo ciekawa kiedy pisane są te posty w godzinach pracy młodziki? na emeryturę muszą wszyscy pracować ,a nie dyskutować z tego pieniędzy nie będzie. Mam w US kobietę ze średnim wykształceniem która lepiej zna przepisy i ustawy niż kierownik i on chodzi do niej mgr aby pisała decyzje i inne pisma .śmiech na sali i chyba z nią w dyskusji HITO byś padł na  <_< .

15 wrz 2010, 13:29
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
jolantamarta                    

jestem bardzo ciekawa kiedy pisane są te posty w godzinach pracy młodziki? na emeryturę muszą wszyscy pracować ,a nie dyskutować z tego pieniędzy nie będzie. Mam w US kobietę ze średnim wykształceniem która lepiej zna przepisy i ustawy niż kierownik i on chodzi do niej mgr aby pisała decyzje i inne pisma .śmiech na sali i chyba z nią w dyskusji HITO byś padł na  <_< .

To że kierownik nie umie - to nic nowego - on nie musi... Dowiedziałem się ostatnio od najwyższego NUS'a że kierownik jest od kierowania! Więc nawet kwalifikacji nie musi posiadać jak podwładny! :wysmiewacz: No a NUS to nawet obsłużyć/używać komputera nie musi umieć... Ważne żeby na górze uważali go za "swojego" "fachowca"...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

15 wrz 2010, 14:13
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA13 sie 2010, 15:53

POSTY        4
u nas jest sporo takich z wieloma tytułami mgr itp popracują ze dwa lata żeby ładnie wyglądało w CV i idą do biur rachunkowych lub  radcowskich taki to pożytek z magistrów i ich doświadczenia  <_<

15 wrz 2010, 17:02
Ten tematjest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 141 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona