Teraz jest 05 wrz 2025, 21:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Służba przygotowawcza 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 sty 2007, 17:17

POSTY        6
Jeśli ktoś został skierowany na służbę przygotowawczą zgodnie ze starą ustawą przed 27.10.2006r. to przerabia temat po staremu, czyli praca pisemna, komisja itp.

Ostatnio edytowano 18 sty 2007, 20:40 przez Anaskor, łącznie edytowano 1 raz

18 sty 2007, 17:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 kwi 2016, 16:52

POSTY        10
Post Re: Służba przygotowawcza
Witam serdecznie!
Czy ktoś się orientuje jak wygląda teraz służba przygotowawcza? Na czym to wszystko polega?

30 kwi 2016, 11:19
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Led                    

Witam serdecznie!
Czy ktoś się orientuje jak wygląda teraz służba przygotowawcza? Na czym to wszystko polega?

Jedziesz do ośrodka zamiejscowego na 5 dni, nauka nauka... i masz ostatniego dnia egzamin. 60 pytań, 40 poprawnych żeby zaliczyć. Następnie u siebie w Urzędzie musisz napisać sprawozdanie ze służby i zdać jeszcze egzamin wewnętrzny przy komisji (przeważnie jest w komisji naczelnik, kierownik Twojego działu i osoba z OL/Kadr) Na koniec służby Twój kierownik wystawia Ci pierwszą ocenę. Z grubsza tak to wygląda. Nie martw się, służbę muszą przejść nawet informatycy, którzy często nie orientują się w świecie podatków, a zdają bez problemów. Tak więc nie kupuj stoperanu, zdasz na pewno :)

30 kwi 2016, 18:16
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 wrz 2015, 11:50

POSTY        26
Nic nie trzeba się uczyć - tego nie da się nie zdać, także czas lepiej przeznaczyć na wypoczynek niż zakuwanie.

30 kwi 2016, 21:32
Amator

REJESTRACJA24 mar 2016, 12:40

POSTY        18
optimus128                    

Nic nie trzeba się uczyć - tego nie da się nie zdać, także czas lepiej przeznaczyć na wypoczynek niż zakuwanie.

Da się nie zdać u mnie w grupie nie zdały 2 osoby - był płacz. Z innych turnusów wiem jeszcze o 4 potwierdzonych zatopieniach ;)

Także ten... Powiem tak te osoby bardziej kombinowały niż to wszystko warte - a na te 40 pytań odpowiada się z zamkniętymi oczami - naprawdę - nie robić głupot i się zda.

02 maja 2016, 07:10
Amator

REJESTRACJA08 gru 2015, 07:52

POSTY        25
Można nie zdać... Ja zdawałam w lutym i jedna osoba z naszego turnusu nie zdała. Nie było wesoło...
Pytania wcale nie takie łatwe jak by się wydawać mogło, ale spokojnie można się tego nauczyć - wystarczy posiedzieć każdego dnia szkolenia przez godzinkę, dwie i będzie ok :) No chyba, że komuś wystarczy zdanie na styk, wtedy wystarczy pewnie podejść z bomby do egzaminu. Wszystko też zależy od tego ile kto pracuje i jakie wcześniej studia skończył (niektórzy mieli część materiałów na studiach i nie musieli wszystkiego przyswajać).

Odnośnie sprawozdania z pracy, to robi się je przed pierwszą oceną, a nie w ramach SP (z tego, co wiem). Ja miałam przygotować dziennik praktyk, który potem podpisywała moja kierowniczka. No i miałam egzamin przed komisją z mojego US (z Naczelniczką na czele), ale to czysta formalność :)

Wszystko do przeżycia - będzie dobrze :)

02 maja 2016, 08:57
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Jak ktoś nie zdał to tylko na dobre mu wyjdzie, co nie zmienia faktu, że pytania nie są żadną tajemnicą i co roku są losowane z tego samego zestawu, a i zawsze może pomóc osoba siedząca obok.

02 maja 2016, 10:40
Zaawansowany

REJESTRACJA16 gru 2015, 20:24

POSTY        72
optimus128                    

Jak ktoś nie zdał to tylko na dobre mu wyjdzie, co nie zmienia faktu, że pytania nie są żadną tajemnicą i co roku są losowane z tego samego zestawu, a i zawsze może pomóc osoba siedząca obok.

Czy możesz podać 2 przykładowe pytania?

03 maja 2016, 07:57
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Nie pamiętam już za bardzo bo dawno już to pisałem ale np: Ile trwa służba przygotowawcza, Kiedy polska weszła do UE itp. Poszukaj u siebie w urzędzie osoby które krótko pracują - możesz szukać w BIPie - powinny mieć opracowane pytania.

05 maja 2016, 07:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
Sonia7878                    

optimus128                    

Czy możesz podać 2 przykładowe pytania?

jak chcesz to mogę przesłać na priv, przykładowe pytania podawane w trakcie wykładów w październiku ubiegłego roku...wiele z nich się powtórzyło na teście...zresztą niektóre pytania na teście były tak skonstruowane, że trzeba je było przeczytać naprawdę ze zrozumieniem, bo są podchwytliwe... przy niektórych z kilku odpowiedzi, trzeba było wybrać tą "najbardziej" pasującą do pytania...
ale test jest do zdania  :)

05 maja 2016, 19:41
Specjalista

REJESTRACJA09 gru 2015, 14:56

POSTY        547
Nasza Pani szkoleniowiec mówiła...jak nie znacie odpowiedzi tu wybierzcie najdłuższą. Pomagało ;) Nie bójcie się, u mnie na 70 osób, nie zdała tylko jedna kobietka.

05 maja 2016, 19:51
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
nikita8412   prosiłabym o ten test z października na priv:) dzięki:)

06 maja 2016, 06:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 wrz 2011, 11:14

POSTY        60
nolka                    

to nie gotowy test, tylko przykładowe pytania... przesłane na priv

06 maja 2016, 10:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2016, 18:36

POSTY        9
nikita8412                    

nolka                    

to nie gotowy test, tylko przykładowe pytania... przesłane na priv

Ja również prosiłabym o wysłanie przykładowych pytań;) Pozdrawiam

06 maja 2016, 19:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 116 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona