Teraz jest 05 wrz 2025, 13:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2021, 16:12

POSTY        1
Post Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana
Cześć,
rozważam podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej, po analizie art.80 ustawy o służbie cywilnej uważam, że nie muszę zgłaszać owego faktu DIAS-owi, a jak Państwo uważacie? Ponadto zastanawiam się czy rozpoczęcie takiej działalności wymaga zgłoszenia? z informacji jakie zebrałem wynika, że nie trzeba natomiast wymaga wykazania w picie 36 jako inne źródła dochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

01 cze 2021, 20:00
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Praca w US, a działalność gospodarcza nierejestrowana
Niektóre rodzaje działalności nierejestrowej wymagają używania kasy fiskalnej.

04 cze 2021, 08:21
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
Pracownik123                    

Cześć,
rozważam podjęcie dodatkowej pracy zarobkowej w formie nierejestrowanej działalności gospodarczej, po analizie art.80 ustawy o służbie cywilnej uważam, że nie muszę zgłaszać owego faktu DIAS-owi, a jak Państwo uważacie? Ponadto zastanawiam się czy rozpoczęcie takiej działalności wymaga zgłoszenia? z informacji jakie zebrałem wynika, że nie trzeba natomiast wymaga wykazania w picie 36 jako inne źródła dochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Rozważ również zagadnienie opłacalności  :mur: , czy gra warta świeczki ( implikacje mogą być nieciekawe)  pije-===[
Może lepiej zmienić pracę ?

06 cze 2021, 08:31
Zaawansowany

REJESTRACJA04 maja 2016, 10:06

POSTY        36
Spytaj u siebie w urzędzie osoby które zajmują się tym tematem... chociaż może się okazać, że przez braki kadrowe nikt tego nawet nie rusza...

OT: Nie wiem jaki rodzaj pracy chciałbyś dodatkowo wykonywać ale raczej ciężko jest mi sobie wyobrazić np: sprzedawać coś żeby nie przekroczyć 1400zł obrotu. A gdzie dochód ? to chyba ślepa uliczka.
Ewentualnie jakieś drobne usługi albo malowanie, tapetowanie. Ale skoro to potrafisz to się zajmij tym na poważnie na działalności i zarobisz więcej niż w KAS.

07 cze 2021, 11:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]