Teraz jest 06 wrz 2025, 03:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Kilka kont bankowych podatnika 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2009, 20:29

POSTY        4
Post Kilka kont bankowych podatnika
Witam

Z danych PIT wiem, że podatnik u którego robimy postępowanie posiada jedno konto bankowe. Natomiast wiemy nieoficjalnie że posiada również konta w innych bankach. Nie wiemy w których. W jaki sposób mogę uzyskać informację, gdzie aktualnie podatnik posiada konta bankowe? Sam podatnik nie chce tego ujawnić i wskazuje jedynie numer konta wykazany w PIT.

Proszę o pomoc...

09 gru 2009, 16:02
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
O ile mi wiadomo, muszą być spełnione odpowiednie warunki żeby bank mógł Ci podać informacje o koncie Podatnika, przede wszystkim musisz go wezwać  do dobrowolnego przedstawienia wyciągów...  a nie wezwiesz bo nie znasz numerów.... Więc pozostaje ustalenie gdzie ma rachunki, może z tego samego źródła, z którego wiesz, że w ogóle ma?

09 gru 2009, 16:20
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
No tak, ale nie możemy ujawnić informatora.

09 gru 2009, 16:28

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Zweryfikujcie informatora, skoro nie wie, w których bankach koleś ma rachunki.

09 gru 2009, 17:32
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
chickentoy                    

Witam

Z danych PIT wiem, że podatnik u którego robimy postępowanie posiada jedno konto bankowe. Natomiast wiemy nieoficjalnie że posiada również konta w innych bankach. Nie wiemy w których. W jaki sposób mogę uzyskać informację, gdzie aktualnie podatnik posiada konta bankowe? Sam podatnik nie chce tego ujawnić i wskazuje jedynie numer konta wykazany w PIT.

Proszę o pomoc...

Spoko, jeśli wiesz w których (bez znaczenia skąd masz info) sprawa jest prosta.
Wzywasz gościa (postanowieniem - art 182 par 4 OP) do wskazania wszystkich rachunków, przedłożenia historii obrotów potwierdzonej przez bank ew. udzielenia upoważnienia NUS-owi itp. Najlepiej do wezwania dołączyć wzór upoważnienia. Ważne aby było bardzo szerokie do wszystkich banków i instytucji finansowych (nie jest konieczne wskazanie konkretnych banków i numerów kont) oraz zawierało wyszczególnienie wszystkiego co potrzebne w postępowaniu stanów, obrotów, stron operacji, treści operacji itp. Istotne jest też określenie czasu objętego informacjami. W zależności od reakcji strony:
a) korzystacie z udzielonego upoważnienia
b) w piśmie do banku powołujecie się na odmowę jego udzielenia (lub nie udzielenie we wskazanym terminie)
c) przeprowadzacie weryfikacje udzielonych informacji
- art. 183 par, 1, 2 lub 3 - co tam pasuje.
Weryfikacja to również wystąpienie do innych banków lub o inne rachunki, gdy gostek pokazał tylko jeden! (trzeba to mieć na piśmie np. oświadczenie lub zeznanie).
Pisma wysyłacie to banków (art. 184), o których mówił informator, ew. w ciemno do kilku - może traficie. Ostatecznie odpowiedzą, że nie miał w ich banku rachunku - a to też istotna informacja.

Sprawa nie jest więc beznadziejna, a wręcz dość prosta. Ważne jest dopilnowanie wszelkich, nawet pozornie zbędnych formalności i zarezerwowanie trochę czasu na spływ informacji (z praktyki od 1 do 3 tygodni). Jeżeli to konieczne (np. duża ilość operacji) możecie poprosić o przesłanie info w formie elektronicznej w formacie .cvs (czasem przesyłają zablokowany .pdf  :zly1:  lub tylko papier).

09 gru 2009, 18:33
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Ja bym najpierw wezwał "podatnika" do złożenia pisemnych wyjaśnień na podst. art. 155 par. 1 OP. tj wskazania wszystkich rachunków bankowych i obrotów na nich. Jeżeli by się wypiął, to wystąpienie do znanych banków na podst. art. 183 OP. Ewentualnie wcześniej złożyć wniosek do GIIF żeby mieć podkładkę na wiedzę o tych innych bankach.

09 gru 2009, 20:03
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Dziękuje za pomoc. Skonsultuję to jeszcze z przełożonym. Ale twoja podpowiedź jest cenną wskazówką. Szykuje się długa i ciężka praca.

09 gru 2009, 20:05
Specjalista

POSTY        597
ja na takie wezwanie odpowiedział bym "a o które konkretnie rachunki chodzi? Bo jedyny związany z działalnością to XXXX". Zakładam, ze kontrolujesz działalność podatnika...

Jak Ty dalej byś dociekał wszystkie to ja bym zapytał na jakiej podstawie wszystkie i tak dalej... Albo poprostu bym powiedział, ze żadnych innych nie miałem lub nie pamiętam, żebym posiadał... Jeśli jednak szanowny Pan/Pani kontrolujący ma inne informacje to proszę o zadanie konkretnego pytania... Bo ja owszem chętnie przedstawię wyciągi ale proszę konkretnie wskazać z jakiego rachunku...

09 gru 2009, 20:13
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
mozeanglia                    

... Albo po prostu bym powiedział, ze żadnych innych nie miałem lub nie pamiętam, żebym posiadał...

:brawa:  i to mi wystarczy   :brawa:
Takie stwierdzenie wymaga weryfikacji - patrz wcześniejszy post.
A tak na marginesie, to podatnikiem zarówno podatku dochodowego, jak i podatku VAT jest Jak Kowalski a nie przedsiębiorstwo Jana Kowalskiego. Nie ma zatem znaczenia czy Jan Kowalski zadeklarował w banku, że rachunek jest związany z działalnością gospodarczą, czy też nie. O związku rachunku z działalnością świadczą prowadzone za jego pośrednictwem operacje (stan faktyczny) a nie oświadczenie zakładającego rachunek (stan deklarowany).  :dokuczacz:

09 gru 2009, 20:22
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164
Pewnie chcesz robić źródła więc proponuje przesłuchanie - będzie miał mniej czasu na zastanowienie niż w przypadku odpowiedzi na piśmie ;)

09 gru 2009, 20:48
Początkujący
Własny awatar

POSTY        4
Tak, ale przecież może oświadczyć, że wszelkich odpowiedzi udzieli na piśmie lub w obecności radcy prawnego. PRzesłuchamy typka, gdy już znajdziemy jego konta. Napewno dobrowolnie sam ich nie ujawni. To wiem.

09 gru 2009, 21:04
Znawca

REJESTRACJA23 paź 2006, 17:05

POSTY        164
Jak już wie że będzie robiony ze źródeł to pisz do GIF-a tak jak radził Ci Bob, a potem do wszystkich możliwych banków - powodzenia w kontroli za jakieś dwa lata może ją skończysz jak Cię wcześniej MF nie pogoni

09 gru 2009, 21:16
Zaawansowany

REJESTRACJA16 cze 2010, 15:28

POSTY        56
GIIF nie ma wglądu do wszystkich kont bankowych naszych rodaków. Ma wiedzę jedynie na temat wybranych transakcji i rachunków związanych z tymi konkretnymi transakcjami. Jedyny sposób - tworzymy jak najbardziej obszerną listę banków i piszemy do nich w ciemno. Występując do banku nie musimy przecież pytać o konkretny rachunek (tj. o konkretnym numerze), ale pytamy o wszystkie rachunki, prowadzone na rzecz danego podatnika przez ten bank.

22 cze 2010, 21:38
Specjalista

POSTY        597
To tylko nauczka dla Podatników, że należy już na etapie czynności czy kontroli korzystać z pomocy odpowiednich firm lub osób ;)

O ile ww sposób w stosunku do nawet średnio zorientowanego podatnika może się udać, o tyle profesjonalista nie da się tak łatwo wpuścić w maliny...

Pytanie w stylu "proszę o przedstawienie wyciągów ze wszystkich rachunków" jest tak samo, jak pytanie "proszę o informacje, skąd Pan miał kasę na te wszystkie wycieczki" ... ale które konkretnie konta, które konkretne wycieczki Panie inspektorze :) Ja bardzo chętnie wskaże i udostępnię informacje ale proszę o konkretne wskazanie. Za pewne znajda się na to odpowiednie paragrafy, na które ja jestem za malutki... Ale profesjonalista poradzi sobie z tym ;) Bo ile mi wiadomo, jest jakiś konkretny zakres kontroli a kontrujący wzywając podatnika do przestawienia np wyciągów ma wskazać, co ma być udowodnione tymi np wyciągami... Jeżeli kontrolowany sprzedaje czosnek na bazarze i został złapany na nieewidencjonowaniu sprzedaży paragonem, wezwanie podatnika do przedstawienia wszystkich wyciągów z wszystkich kont stanowi zdecydowanie nadużycie uprawnień... Bo niby dlaczego urzędnik ma zaglądać, czy podatnik, ile komu i za ile dzieci płaci alimenty na ten przykład. To nie komunizm :) Wiem wiem... cos chce przekazać, ale nie bardzo mi to wychodzi.. Pewnie ze względu na późną godzinę. Każdy z Was za pewne wie co mam na myśli ;)

22 cze 2010, 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona