Re: Bieg terminu przedawnienia a ogłoszenie upadłości
Nadal podtrzymuję wniosek, do której doszedłem powyżej, czyli, że w pierwszym przypadku nie będą obowiązywać przepisy nowe, a stare. Jednak wydaję mi się, że dojść do takiego wniosku należy inną drogą. A więc zgodzić się należy, iż zasadą jest, że do oceny skutków prawnych zdarzenia stosuje się przepisy prawa, które obowiązują w momencie zaistnienia tego zdarzenia, wydaje mi się również, że trafne jest twierdzenie jakoby tym zdarzeniem w opisywanym stanie faktycznym, był moment ogłoszenia upadłości, a nie dzień powstania zobowiązania podatkowego. Reasumując – ogłoszenie upadłości 20.12.2015r. zatem stosujemy stare przepisy
* stosownie do których ogłoszenie upadłości mogło przerwać bieg terminu przedawnienia, a po przerwaniu biegu terminu przedawnienia biegł on na nowo od dnia następującego po dniu uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu postępowania upadłościowego. Ponieważ jak wynika z założeń w dniu ogłoszenia upadłości bieg terminu przedawnienia zobowiązań z 2016r. nie mógł biec, gdyż jeszcze one nie powstały, zatem te zobowiązania przedawnią się po upływie zasadniczych 5-ciu lat, a więc z upływem 31.12.2021r.
Moim zdaniem jednak nie w każdym stanie faktycznym będziemy mogli stosować zasadę tempus regit actum, bowiem musimy pamiętać, o stosowaniu przepisów przejściowych (art. 21), które w niektórych przypadkach te zasadę wyłączą, choć jak pokazuje przykład 2 w pewnych stanach faktycznych (nie we wszystkich) w ostatecznym rozrachunku bez względu na to czy zastosujemy „zasadę” czy też przepisy przejściowe dojdziemy do tożsamych wniosków.
*uważam, że w tym stanie faktycznym przepisów przejściowych (art. 21) nie możemy brać pod uwagę, gdyż przepisy te mówią o zobowiązaniach powstałych przed 01.01.2016r.