Przez Internet zarejestrowało się już 30 tysięcy firm.Tyle firm zarejestrowało się od 1 lipca 2011 r. do dziś (19 września) w bazie CEIDG. Według stanu na 12 września br. gminy zadeklarowały 3 184 706 wpisów zgromadzonych w ewidencjach działalności gospodarczej, a 1414 z 2479 rozpoczęło już proces ich przenoszenia do systemu Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
Już z tej krótkiej notki widać , że wieść o zmianie ustawy o rejestracji działalności gospodarczej nie dotarła jeszcze do ponad 1000 gmin. To już teraz grozi niedotrzymaniem terminów(31.12.2011).
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
19 wrz 2011, 19:13
Re: CEIDG
Termin pewnie zostanie zachowany w przypadku 99% (może jakieś czarne owieczki się znajdą), ale jakość i kompletność danych w CEIDG to już inna historia.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
19 wrz 2011, 19:33
Us_nip
Termin pewnie zostanie zachowany w przypadku 99% (może jakieś czarne owieczki się znajdą), ale jakość i kompletność danych w CEIDG to już inna historia.
Trudno zachować operatorom jakość jeśli nie mieli żadnych szkoleń i uczą się aplikacji "w boju".
19 wrz 2011, 19:40
I zresztą już nie działa
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
20 wrz 2011, 12:42
Sorry! Właśnie zaczął
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
20 wrz 2011, 12:48
ale draka!! co robić?? wniosek z CEiDG wydrukowałam i zaakceptowałam. Po czym okazało się, że przedsiębiorca podał NIP nie swój tylko Urzędu Pracy. Więc odnalazłam ten wniosek i zgodnie z tymi scenariuszami co przysłali nam z wytycznymi wzięłam i ten NIP zmieniłam. Wyskoczyło, że zmiany dokonano poprawnie. I wchodzę teraz w ten wniosek i ten NIP ma niezmieniony :( czyżby się musiały te dane wgrać przez jakiś czas jak np z SeRCa do Poltax?? niewiem co robić :/
30 wrz 2011, 13:09
anet
ale draka!! co robić?? wniosek z CEiDG wydrukowałam i zaakceptowałam. Po czym okazało się, że przedsiębiorca podał NIP nie swój tylko Urzędu Pracy. Więc odnalazłam ten wniosek i zgodnie z tymi scenariuszami co przysłali nam z wytycznymi wzięłam i ten NIP zmieniłam. Wyskoczyło, że zmiany dokonano poprawnie. I wchodzę teraz w ten wniosek i ten NIP ma niezmieniony :( czyżby się musiały te dane wgrać przez jakiś czas jak np z SeRCa do Poltax?? niewiem co robić :/
Spoko. Przecież to Urząd Pracy - no to chyba działalność może prowadzić
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
30 wrz 2011, 18:46
Coś kojarzę ten dzisiejszy skrypt sprawdzający przysłany przed 15 i do natychmiastowego wykonania z postem powyżej. Prawdopodobnie sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale może w poniedziałek będzie już blokada dla takich przypadków. W końcu jakby nie było to NIP ZUS i UP jest najczęściej wykorzystywany przez podatników jako własny w składanych zeznaniach w całej Polsce. Tylko,że w POLTAX taka sytuacja nigdy by nie przeszła.
30 wrz 2011, 22:16
tranqilo
Coś kojarzę ten dzisiejszy skrypt sprawdzający przysłany przed 15 i do natychmiastowego wykonania z postem powyżej. Prawdopodobnie sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli ale może w poniedziałek będzie już blokada dla takich przypadków. W końcu jakby nie było to NIP ZUS i UP jest najczęściej wykorzystywany przez podatników jako własny w składanych zeznaniach w całej Polsce. Tylko,że w POLTAX taka sytuacja nigdy by nie przeszła.
W POLTAX też takie rzeczy miały miejsce. Wystarczyło, że np.: w US Zakopane Nowak podał NIP ZUS z Olsztyna, a nie był on wcześniej odnotowany w RL jako płatnik. Wszystko jest możliwe
Można coś więcej o tym skrypcie?
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
02 paź 2011, 15:38
Z MF przyszło pismo, żeby "wyczyścić" wnioski w CEIDG, bo jest ich za dużo Fakt, że niektóre US chyba zapomniały o CEIDG, ale z drugiej strony mam niby rozumieć, że MF nieżyczy sobie takiego oblężenia przez przedsiębiorców?
Lepiej byłoby chyba poinformować wszystkich o dołożeniu zakładki z wnioskami o nadania NIP, bo ja takiego pisma na oczy nie widziałem, a wiszą tam wnioski nawet z sierpnia!!!
13 paź 2011, 07:29
oen
Lepiej byłoby chyba poinformować wszystkich o dołożeniu zakładki z wnioskami o nadania NIP, bo ja takiego pisma na oczy nie widziałem, a wiszą tam wnioski nawet z sierpnia!!!
Woo - 30 dni na nadanie NIP ? A miało być tak pięknie...
13 paź 2011, 07:50
Jest taka książka "Traktat o dobrej robocie" Tadeusza Kotarbińskiego. Powinna być lekturą obowiązkową.
Ostatnio edytowano 13 paź 2011, 07:56 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
13 paź 2011, 07:55
oen
Swoją drogą to dyletanctwo "tfurcuf" systemów wszelakich wyłazi na każdym kroku. Teraz w CEIDG są dwie zakładki, dla tych bez NIP i dla tych z NIP. Gdy wchodzę najpierw do jedej zakładki to filtr z moim NUSem działa, ale po wejściu do drugiej, filtr ulega amnezji i już nie wie dla jakiego NUSa ma szukać wniosków. Niby drobiazg, ale zgrzyt jest.
13 paź 2011, 08:40
oen
Z MF przyszło pismo, żeby "wyczyścić" wnioski w CEIDG, bo jest ich za dużo Fakt, że niektóre US chyba zapomniały o CEIDG, ale z drugiej strony mam niby rozumieć, że MF nieżyczy sobie takiego oblężenia przez przedsiębiorców?
Dokładnie. Oni tylko potrafią nas strzyc, a informacji o zmianach zabrakło.
Chyba ktoś zawalił, powinien się z tego wytłumaczyc na piśmie ;-)