To na podsumowanie wątku RYSIU zaproponował pomysł nr (014) "Dokonanie cudu". W jednym z postów ten pomysł miał nawet konkretną implementację. Była to propozycja likwidacji Ministerstwa Finansów i powołanie w to miejsce Ministerstwa Cudu i Statystyki. Wiadomo statystyka może dużo pomóc w realizacji tego cudu .
Być może nie zauważyłeś, ale ta transformacja już dawno miała miejsce
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
27 lis 2007, 22:01
Drago
<!--quoteo(post=19362:date=27. 11. 2007 g. 21:44:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 27. 11. 2007 g. 21:44) [snapback]19362[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> To na podsumowanie wątku RYSIU zaproponował pomysł nr (014) "Dokonanie cudu". W jednym z postów ten pomysł miał nawet konkretną implementację. Była to propozycja likwidacji Ministerstwa Finansów i powołanie w to miejsce Ministerstwa Cudu i Statystyki. Wiadomo statystyka może dużo pomóc w realizacji tego cudu .
Być może nie zauważyłeś, ale ta transformacja już dawno miała miejsce <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Bożesztymój! Kiedy?! Człowiek już nie nadąża za tymi zmianami A to KAS, a to czystki, to likwidacja Ministerstwa Finansów, to znowu utworzenie Ministerstwa Cudu i Statystyki
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 27 lis 2007, 22:09 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
27 lis 2007, 22:09
No i mój pomysł gdzieś się zadział! Przypominam (015)
supersaper
Zlikwidować konieczność dołączania biletów do delegacji. Wydatki bez zmian a ile mniej kosztów na przechowywanie tego bałaganu.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
28 lis 2007, 07:43
(016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszytkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 lis 2007, 16:01
tranqilo
(016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.
Znaczy mam VAT-owcem zostać i fakturować moje usługi na US ?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:43 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2007, 09:41
elsinore
<!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.
Znaczy mam VAT-owcem zostać i fakturować moje usługi na US ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Znaczy własna działalność gospodarcza, cuś a la komornicy? Czy MF nas czyta?
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:43 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
29 lis 2007, 17:20
elsinore
<!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.
Znaczy mam VAT-owcem zostać i fakturować moje usługi na US ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Jak lubisz takie świadczyć ..... Codziennie do urzędu z przenośną kasą fiskalną przerzuconą przez ramię i do nieodzownego uśmiechu do klienta dodasz jedynie "paragonik proszę" lub dla znajomych "weź swój paragon"
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
Ostatnio edytowano 29 lis 2007, 18:42 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
Rząd Tuska znalazł 3,5 mld oszczędności, obcinając m.in. wydatki Kancelarii Prezydenta ks 29-11-2007, ostatnia aktualizacja 29-11-2007 22:07 Rządu Tuska obciął Kancelarii Prezydenta 2 miliony złotych. Rząd na nieformalnym posiedzeniu znalazł 3,5 miliarda złotych oszczędności. Informacje potwierdził Grzegorz Schetyna.
Cięcia w wydatkach będą najmniejsze w resortach Zdrowia, MSWiA, Infrastruktury i Sprawiedliwości. Zaoszczędzone 2 miliardy pójdą na podwyżki dla nauczycieli, półtora miliarda złotych zaś na zmniejszenie deficytu budżetowego.
Główna część oszczędności pochodzić będzie z obcięcia rezerw celowych i zmniejszenia przyszłorocznej dotacji do ZUS.
Źródło : ROL
...i stał sie CUD, rząd "znalazł" 3.5 mld złotych, zwykli śmiertelnicy moga co najwyzej znaleźć grzyby, jagody itp. W informacji podstepnie nie podano w jakich resortach cięcia będą najwieksze mam złe przeczucia...
____________________________________ 17 Nie ma bowiem nic ukrytego, co by nie miało być ujawnione, ani nic tajemnego, co by nie było poznane i na jaw nie wyszło. 18 Uważajcie więc, jak słuchacie. Bo kto ma, temu będzie dane; a kto nie ma, temu zabiorą i to, co mu się wydaje, że ma (Łk 8,16-18)
...i stał sie CUD, rząd "znalazł" 3.5 mld złotych, zwykli śmiertelnicy moga co najwyzej znaleźć grzyby, jagody itp. W informacji podstepnie nie podano w jakich resortach cięcia będą najwieksze mam złe przeczucia...
Kto wie, może najpierw znaleźli grzyby, a po ich konsumpcji cudownie objawiło im się owe 3,5 mld ?
____________________________________ always look on the bright side of life
30 lis 2007, 10:21
(017) A może całkowita likwidacja podatku dochodowego od osób fizycznych ( tych bez działalności i tych z działalnością, karty podatkowej, ulg podatkowych dla fizoli bez względu na dochód, żadnych tam podatków liniowych, dopłat, zwrotów itp), który tak naprawdę "generuje" największe koszty w Urzędach ( wymiar, księgowość, egzekucja - co sama się wyżywi) i zastąpienie go sensownym podatkiem (np. od towarów i usług - pomysł generalnie nie jest mój, ja go tylko publicznie podsuwam, który byłby łatwiejszy i prostszy do ściągnięcia; słowo "sensowny" oznacza odpowiednio dobraną skalę podatkową). Na płatniku/podatniku ciążyłby wyłącznie obowiązek złożenia "jakiejś?! na razie nie określonej informacji" o osiągniętych dochodach podatnika w ciągu roku, ale wyłącznie w formie informacyjnej!!!. Wystarczyłby do tego celu jeden Urząd Skarbowy na całą Polskę!!! Podatki gminne ( w tym także karta podatkowa, powinny zostać oddane w kompetencje gmin, a urzędy skarbowe powinny przestać się nimi zajmować.) Wszyscy podatnicy prowadzący działalność powinni zostać vatowcami bez względu na dochody i zobligowani do ewidencjonowania dochodów na kasie fiskalnej. ( w myśl konstytucji,że wszyscy są równi i nie ma równiejszych). Kwestią otwartą byłyby subwencje i dotacje dla mało dochodowej ale potrzebnej działalności oraz np. ginących zawodów. Pitowców/płatników należałoby przenieść do innych komórek: vatu, kontroli (absolutnie nie widzę potrzeby zwalniania pracowników). Również kwestią otwartą pozostaje sensowny podział w tym przypadku podatników vatu na zwolnionych/uśpionych/i jeszcze różnych innych oraz kwestia ciężaru wagi spraw przydzielana pracownikom. To na razie dość uproszczony opis jeżeli chodzi o likwidację podatku dochodowego od osób fizycznych, nie mniej jestem bardzo zainteresowany waszymi opiniami zwłaszcza tymi najbardziej skrajnymi. Jak rozumiem po tym pomyśle pozostaje mi popełnić tylko <_< Jeżeli uda mi się uzyskać zgodę dotyczącą praw autorskich to umieszczę pełne lub chociaż cząstkowe materiały dotyczące skutków likwidacji podatku dochodowego od osób fizycznych. Sądzę ( jest to wyłącznie moje subiektywne zdanie), że sam pomysł mógłby się przełożyć na początek gdzieś w rząd kilku miliardów złotych oszczędności, ale wymagałby naprawdę przeprowadzenia przynajmniej kilkuletnich dość dokładnych i obiektywnych badań (najbardziej kulawą kwestią jest sprawa organizacji, biorąc pod uwagę dotychczasowe działania MF).
Ostatnio edytowano 01 gru 2007, 18:14 przez Warden, łącznie edytowano 1 raz
01 gru 2007, 11:42
tranqilo
<!--quoteo(post=19478:date=29. 11. 2007 g. 09:41:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 29. 11. 2007 g. 09:41) [snapback]19478[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> <!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> (016) dodatkowe wpływy z VAT po reformie ustawy VAT tak by objęła wszystkich , dla zachęty przy niższej stawce VAT.
Znaczy mam VAT-owcem zostać i fakturować moje usługi na US ? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Jak lubisz takie świadczyć ..... Codziennie do urzędu z przenośną kasą fiskalną przerzuconą przez ramię i do nieodzownego uśmiechu do klienta dodasz jedynie "paragonik proszę" lub dla znajomych "weź swój paragon" <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
We Włoszech to nic nowego, Policja Finansowa pilnuje aby paragon został wydany dla klienta, inaczej karze sprzedawcę (za nie wydanie) i klienta (za nie przechowywanie dokumentu zakupu).
01 gru 2007, 12:32
Kropelka
<!--quoteo(post=19399:date=28. 11. 2007 g. 16:01:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 28. 11. 2007 g. 16:01) [snapback]19399[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Jak lubisz takie świadczyć ..... Codziennie do urzędu z przenośną kasą fiskalną przerzuconą przez ramię i do nieodzownego uśmiechu do klienta dodasz jedynie "paragonik proszę" lub dla znajomych "weź swój paragon"
We Włoszech to nic nowego, Policja Finansowa pilnuje aby paragon został wydany dla klienta, inaczej karze sprzedawcę (za nie wydanie) i klienta (za nie przechowywanie dokumentu zakupu). <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> <!--sizeo:5--><span style="font-size:18pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->To są PISSSSSSS-owskie metody!!!<!--sizec--></span><!--/sizec--> :za2:
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
01 gru 2007, 12:41
kominiarz
<!--quoteo(post=19604:date=01. 12. 2007 g. 12:32:name=Kropelka)--><div class='quotetop'>(Kropelka @ 01. 12. 2007 g. 12:32) [snapback]19604[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
We Włoszech to nic nowego, Policja Finansowa pilnuje aby paragon został wydany dla klienta, inaczej karze sprzedawcę (za nie wydanie) i klienta (za nie przechowywanie dokumentu zakupu).
<!--sizeo:5--><span style="font-size:18pt;line-height:100%"><!--/sizeo-->To są PISSSSSSS-owskie metody!!!<!--sizec--></span><!--/sizec--> :za2: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Rozczaruję Cię ale nie. Taką procedurę w Italii wprowadzono na długo przed tym, nim nasze "Słoneczko Żoliborza" pomyślało o powołaniu aktualnej partii.
Ostatnio edytowano 02 gru 2007, 00:19 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
01 gru 2007, 14:57
helvet
Rozczaruję Cię ale nie. Taką procedurę w Italii wprowadzono na długo przed tym, nim nasze "Słoneczko Żoliborza" pomyślało o powołaniu aktualnej partii.
Wcale nie naPISałem że PIS je stworzył, tylko że je stosował Ale było minęło. Nadchodzi odwilż! Już nie ma czego się bać
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
Ostatnio edytowano 02 gru 2007, 00:20 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz