(...) dzień, w potocznym tego słowa znaczeniu, będzie liczył 24 godziny.
Nieprawda. Za SJP PWN (http://sjp.pwn.pl/slownik/2455714/dzień): dzień w znaczeniu potocznym to:
SJP PWN
okres od wschodu do zachodu słońca, kiedy jest jasno na dworze.
Natomiast definicja:
SJP PWN
okres 24 godzin, w którym Ziemia wykonuje obrót dookoła osi
jest naukowym określeniem dnia kalendarzowego.
21 maja 2011, 03:46
Re: Będę głosował "inaczej"
dj_toga
avacs
(...) dzień, w potocznym tego słowa znaczeniu, będzie liczył 24 godziny.
Nieprawda. Za SJP PWN (http://sjp.pwn.pl/slownik/2455714/dzień): dzień w znaczeniu potocznym to:
SJP PWN
okres od wschodu do zachodu słońca, kiedy jest jasno na dworze.
Czepił się kolega słowa. Ale masz rację, przyznając się do błędu stwierdzam, że powinienem użyć słowa doba. Jak widać nawet w zawodzie jasnowidza początki są trudne.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
21 maja 2011, 06:59
avacs
Ale masz rację, przyznając się do błędu stwierdzam, że powinienem użyć słowa doba. ;)
okres obrotu Ziemi dookoła własnej osi dzielony na 24 godziny
nie posiada znaczenia potocznego dla okresu czasu trwającego 24 godziny. Jest to jak najbardziej naukowa definicja.
avacs
Jak widać nawet w zawodzie jasnowidza początki są trudne. :D
Jak widać - coś w tym jest...
21 maja 2011, 08:35
dj_toga
Też nie do końca. Bowiem słowo "doba", znów za SJP PWN (http://sjp.pwn.pl/slownik/2452647/doba): nie posiada znaczenia potocznego dla okresu czasu trwającego 24 godziny. Jest to jak najbardziej naukowa definicja.
Też mam argument.
Pojęcie doby pracowniczej nie jest ściśle związane z potocznym znaczeniem słowa „doba”, przez które rozumiemy dobę astronomiczną, rozpoczynającą się każdej nocy o godz. 00:00.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
21 maja 2011, 11:47
avacs
Pojęcie doby pracowniczej nie jest ściśle związane z potocznym znaczeniem słowa „doba”, przez które rozumiemy dobę astronomiczną, rozpoczynającą się każdej nocy o godz. 00:00.
Problem w tym, że "Wikipedia" nie jest profesjonalnym źródłem wiedzy (no może nie dla wszystkich, patrząc choćby na PBK - jak określa na facebooku swojego szefa niejaki minister Nowak)...
Definicja ta występuje jeszcze w paru miejscach w necie, ale - co ciekawe - wszystkie te "profesjonalne" serwisy pracownicze jako źródło podanej definicji wskazują właśnie... "Wikipedię". No to chyba wytrąciłem nieco argument?
21 maja 2011, 12:36
Proponuję zamiast konkretnego aktu prawnego w podstawie decyzji również przywołac Wikipedię
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
21 maja 2011, 12:50
dj_toga
avacs
Problem w tym, że "Wikipedia" nie jest profesjonalnym źródłem wiedzy (no może nie dla wszystkich, patrząc choćby na PBK - jak określa na facebooku swojego szefa niejaki minister Nowak)...
Definicja ta występuje jeszcze w paru miejscach w necie, ale - co ciekawe - wszystkie te "profesjonalne" serwisy pracownicze jako źródło podanej definicji wskazują właśnie... "Wikipedię". No to chyba wytrąciłem nieco argument?
No to ja już nie wiem. Może tak powinienem przewidzieć przyszłość: Ziemi w dniu jutrzejszym okres obrotu wokół własnej osi zajmie 24 godziny ? Będzie dobrze ?
21 maja 2011, 13:04
Minęła 18-ta Co dalej
21 maja 2011, 17:30
oktan
Minęła 18-ta :wysmiewacz: Co dalej :dokuczacz:
Dalej jeszcze niecałe 6 godzin i będziemy mieli następną dobę.
21 maja 2011, 20:44
avacs
oktan
Minęła 18-ta :wysmiewacz: Co dalej :dokuczacz:
Dalej jeszcze niecałe 6 godzin i będziemy mieli następną dobę. :wysmiewacz:
A z każdą dobą coraz bliżej do wyborów.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit