Teraz jest 05 wrz 2025, 21:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Urzędnicy otrzymują pensje za przychodzenie do urzędu, a nie 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 mar 2009, 20:33

POSTY        43
Teraz będą premie i szefowie -Naczelnicy będą przydzielać je tylko swoim...

30 mar 2009, 08:08

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Teraz będą premie i szefowie -Naczelnicy będą przydzielać je tylko swoim...

Więcej optymizmu, może jednak będą lepiej wynagradzać najlepszych, wszak już niedługo 1 kwietnia.  :D

30 mar 2009, 09:52
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
Jak już mówiłem, pomysł uzależniania wynagrodzeń w SC od poziomu PKB w sytuacji, gdy ma się pewność (no może poza MF i RM), że będzie on spadać, osiągając, co całkiem możliwe, wartości ujemne, jest diaboliczny. Przez analogię można go przyrównać do uzależniania tego poziomu od poziomu inflacji w dobrej sytuacji gospodarczej. Tyle, że  w inflację zerową czy deflację, raczej nikt w Polsce nie wierzy, więc przy obecnym stanie rzeczy można było wierzyć w jakiś wzrost wynagrodzeń, choćby zaniżony (jak w tym roku - 2%).
Skąd ten pomysł w MF? Czyżby ceny miały zacząć gwałtownie rosnąć (może to już działalnia pod euro?). Skoro uzaleznianie od inflacji jest złym pomysłem to można wprowadzić odpowiedni "komin inflacyjny" :)
Ale uzależnienie poziomu wzrostu od PKB?! No to jeszcze mały pikuś, ale wiara, że będziemy  przez to efektywniej pracować w obliczu kryzysu, na który juz nic i tak nie ma większego wpływu!!??
Tak jak juz pisałem - codziennie rano naczelnik będzie organizował spotkania z pracownikami - przedstawi spdadki na giełdzie, skoki walut, dane o bezrobociu, PKB itp., czym natchnie pracowników do wzmożonego wklepywanie PITów, przeprowadzenia kontroli, tworzenia wymiarów, egzekwowania należności i wymierzania kar.
Ahhh... Bieszczady, Bieszczady... ;)

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 12:06 przez widow, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 12:06
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Puls Biznesu zamieścił ciekawy artykuł. Link: <a href="http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=70ef2541-b528-4c68-80e9-accd5f415d60&readcomment=1#comment" target="_blank">http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=7...mment=1#comment</a>

"Firmy mogą odwlekać i sabotować kontrole – uważają urzędnicy. Adam Szejnfeld, wiceminister gospodarki, im radzi: zmieńcie pracę.(...)
Krytyki przepisów do wiadomości nie przyjmuje Adam Szejnfeld, wiceminister gospodarki.

- Opór urzędniczego lobby mnie nie dziwi. Jeżeli urzędnicy nie chcą działać według nowych zasad, to niech zmienia pracę – ripostuje Adam Szejnfeld.

Polecam nie tylko treść artykułu ale i komentarze(np. No i brawo. Krótko z gówniarzami. Szejnfeld to mój ulubiony poseł. Szejnfeld na premiera!!)

Jako komentarz i radę pozostaje tylko przypomnieć cytat z CK Dezerterzy: "Lać! Nie gadać!" a może lepiej : olać i nie gadać.

30 mar 2009, 15:38
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307

A wiecie co mnie chyba najbardziej wkurza w "skarbówce"? To, że nie zwalnia się niekompetentnych lub po prostu zwykłych leni. Niektórzy mają pracę "przez zasiedzenie" i sobie po cichutku dociągną do emeryturki. Jeśli mamy mieć system płac, nagród, ocen itp. coraz bardziej zbliżony do tych w firmach prywatnych, to idźmy na całość i zwalniajmy " słabe ogniwa". Który pracodawca prywatny będzie wypłacał pensje pracownikowi za nicnierobienie? Który będzie tolerował zero wydajności? Moim zdaniem żaden. I czy ktokolwiek z was spotkał się ze zwolnieniem pracownika z tak prostej przyczyny, jak nie nadawanie się do tej pracy, brak wyników, lenistwo itp.? Chyba nikt. Ja widziałam jedynie przypadki takiego zatruwania życia niewygodnym osobom, że w końcu zwalniały się same - mimo, że nie były złymi pracownikami. Mylę się?

Myślę, że bardzo pomocnym -  szczególnie dla tych " Najlepszych z najlepszych " , jest:

- kwestionowanie zarzutów lenistwa i niekompetencji ( nawet gdy stoją za tym  fakty ), a gdy fakty są na tyle mocno i przekonywująco udokumentowane - odwoływanie się od wszystkiego i wszędzie, gdzie się tylko da,

- założenie i/lub znalezienie się w " Najwyższej trójce " związków zawodowych, oraz  - ostatnio chyba najlepiej i najbezpieczniej

- uznanie się za mobbingowanych.

Mylę się ?

30 mar 2009, 16:50
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

<!--quoteo(post=45363:date=29. 03. 2009 g. 20:53:name=eve)--><div class='quotetop'>(eve @ 29. 03. 2009 g. 20:53) [snapback]45363[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A wiecie co mnie chyba najbardziej wkurza w "skarbówce"? To, że nie zwalnia się niekompetentnych lub po prostu zwykłych leni. Niektórzy mają pracę "przez zasiedzenie" i sobie po cichutku dociągną do emeryturki. Jeśli mamy mieć system płac, nagród, ocen itp. coraz bardziej zbliżony do tych w firmach prywatnych, to idźmy na całość i zwalniajmy " słabe ogniwa". Który pracodawca prywatny będzie wypłacał pensje pracownikowi za nicnierobienie? Który będzie tolerował zero wydajności? Moim zdaniem żaden. I czy ktokolwiek z was spotkał się ze zwolnieniem pracownika z tak prostej przyczyny, jak nie nadawanie się do tej pracy, brak wyników, lenistwo itp.? Chyba nikt. Ja widziałam jedynie przypadki takiego zatruwania życia niewygodnym osobom, że w końcu zwalniały się same - mimo, że nie były złymi pracownikami. Mylę się?

Myślę, że bardzo pomocnym -  szczególnie dla tych " Najlepszych z najlepszych " , jest:

- kwestionowanie zarzutów lenistwa i niekompetencji ( nawet gdy stoją za tym  fakty ), a gdy fakty są na tyle mocno i przekonywująco udokumentowane - odwoływanie się od wszystkiego i wszędzie, gdzie się tylko da,

- założenie i/lub znalezienie się w " Najwyższej trójce " związków zawodowych, oraz  - ostatnio chyba najlepiej i najbezpieczniej

- uznanie się za mobbingowanych.

Mylę się ?
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Mylisz się. Spotkałem się ze zwolnieniem pracownika za "zbyt mały wkład pracy". Sprawa toczyła się przed Sądem. Urząd wygrał.
Można robić "bardzo dobre wrażenie" przy ręcznej obróbce dokumentów, ale komputerowe statystyki porównawcze  wykażą manipulację.

Ostatnio edytowano 30 mar 2009, 17:07 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

30 mar 2009, 17:06
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Mylisz się. Spotkałem się ze zwolnieniem pracownika za "zbyt mały wkład pracy". Sprawa toczyła się przed Sądem. Urząd wygrał.
Można robić "bardzo dobre wrażenie" przy ręcznej obróbce dokumentów, ale komputerowe statystyki porównawcze  wykażą manipulację.

Dajcie spokój - autor miał na myśli ministrów Tuska. :lol:

30 mar 2009, 20:36

REJESTRACJA11 lut 2008, 15:51

POSTY        199

A wiecie co mnie chyba najbardziej wkurza w "skarbówce"? To, że nie zwalnia się niekompetentnych lub po prostu zwykłych leni. Niektórzy mają pracę "przez zasiedzenie" i sobie po cichutku dociągną do emeryturki.

Słoneczko, a jak ty sobie SKARBOWOŚĆ bez kierowników i dyrektorów wyobrażasz???   :rotfl:

30 mar 2009, 21:08
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161

<!--quoteo(post=45363:date=29. 03. 2009 g. 19:53:name=eve)--><div class='quotetop'>(eve @ 29. 03. 2009 g. 19:53) [snapback]45363[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
A wiecie co mnie chyba najbardziej wkurza w "skarbówce"? To, że nie zwalnia się niekompetentnych lub po prostu zwykłych leni. Niektórzy mają pracę "przez zasiedzenie" i sobie po cichutku dociągną do emeryturki.

Słoneczko, a jak ty sobie SKARBOWOŚĆ bez kierowników i dyrektorów wyobrażasz???   :rotfl:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
niezłe :piwo: ale ja o szaraczkach też myślałam :piwo:

30 mar 2009, 21:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3