Podatnik składa deklarację VAT-7 z podatkiem do zapłaty na wezwanie działu OB do wyjaśnienia braku deklaracji. Czy stosować art. 56 par. 4 czy art. 54 par. 2 lub 3 ? Nadal występują różne opinie w tym temacie i mam wątpliwości. Stosowałbym art. 54.
03 lut 2017, 11:54
Re: deklaracja VAT-7 po terminie
O złożeniu po terminie mówi §4, a § 3 mówi o narażeniu na uszczuplenie więc jeśli podatnik zapłacił w terminie a deklaracja jest złożona po terminie to §4
03 lut 2017, 12:30
Re: Deklaracja VAT-7 po terminie
Złożył deklarację i zapłacił podatek z niej wynikający po wezwaniu OB.
03 lut 2017, 12:35
To za złożenie po terminie deklaracji z 56 §4 a jeśli chodzi o wpłaty to w moim US daje RP z art. 57
03 lut 2017, 14:34
54 jeśli można wykazać uchylenie się - trzeba wykazać zamiar bezpośredni.
03 lut 2017, 17:02
Art 54 to w sumie poważny zarzut. Do jego znamion należy niezłożenie deklaracji, a nie niezłożenie jej w terminie. Skoro deklaracja została złożona i kwota ewentualnego uszczuplenia wynika tylko z tej deklaracji to moim zdaniem nie art 54. Gdybym miała traktować wszystkie niezłożone w terminie deklaracje z art 54 to chyba miałabym kilka tysięcy spraw rocznie. Ja zarzut z art 54 stawiam kiedy mam protokół kontroli, tak dla pewności powinnam mieć jeszcze decyzję.
06 lut 2017, 20:29
Nie brnąłbym ani w 54, ani w 57. Wystarczy samo 56-4.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
07 lut 2017, 06:41
A można zakończyć sprawę mandatem z art. 56 par. 4 w sytuacji gdyby podatek z deklaracji nie był uiszczony ?
07 lut 2017, 07:00
Ja mam podobne zdanie jak Barbarka, jeśli nie ma protokołu kontroli / decyzji a deklaracja została złożona to 56 § 4. Pomysł z 54 jest mi znany, aczkolwiek nieco karkołomny jakby doszło do rozprawy sądowej i sąd by się "poważnie" sprawą zajął to nie zdziwiłbym się jakby zmienił kwalifikację na 56 § 4
07 lut 2017, 07:12
We wcześniejszym komentarzu zapomniałam dodać, że nie art. 54 a 56 § 4 za niezłożenie deklaracji w terminie
07 lut 2017, 07:49
Pan Grzegorz Łabuda popełnił komentarz do art. 54 kks, który jest prawdopodobnie przyczyną różnych opinii w tym temacie.
7. Znamiona czasownikowe "nie ujawnia" oraz "nie składa", jakkolwiek nie wynika to wprost z ustawowego opisu typu z art. 54 k.k.s., są sprzężone z obowiązkiem ujawnienia i złożenia deklaracji, który wynika z przepisów prawa podatkowego. Obowiązek ten zawsze określa termin ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania czy złożenia deklaracji. Dlatego też realizacja znamienia czasownikowego, a tym samym wszystkich znamion czynu zabronionego, następuje w momencie upływu terminu na dokonanie czynności ujawnienia czy złożenia. 11. W praktyce stosowania prawa rzadko się zdarza, że sprawca zachowaniem polegającym na nieujawnieniu przedmiotu lub podstawy opodatkowania czy niezłożeniu deklaracji powoduje niebezpieczeństwo uszczuplenia podatku. Najczęściej sprawca powoduje skutek w postaci uszczuplenia podatku. Okoliczność ta ma swoje źródło w fakcie, że najczęściej obowiązek działania zgodnego z prawem podatkowym - ujawnienia i złożenia - jest równoczesny z obowiązkiem zapłaty podatku. Ten zatem, kto nie składa deklaracji w terminie, powoduje swoim zachowaniem uszczuplenie, o ile termin złożenia deklaracji i termin zapłaty podatku są tożsame (tak trafnie K. Buk,Uchylenie się od opodatkowania w świetle kodeksu karnego skarbowego, Doradztwo Podatkowe 2006, nr 7-8, s. 31 i n.). Jedynie w tych sytuacjach, gdzie termin ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub złożenia deklaracji są wyznaczone wcześniej od terminu zapłaty podatku, sprawca - nie ujawniając czy nie składając - powoduje skutek w postaci niebezpieczeństwa uszczuplenia (takie konstrukcje przyjmuje się w podatku od nieruchomości czy w podatku rolnym).
Ja nie zgadzam się kompletnie z powyższym komentarzem.
Bo skoro nie wynika wprost z przepisu art. 54 kks, że znamiona czasownikowe "nie ujawnia" oraz "nie składa" są sprzężone z obowiązkiem ujawnienia i złożenia deklaracji, to teza: "kto nie składa deklaracji w terminie powoduje swoim zachowaniem uszczuplenie" jest po prostu niedozwoloną interpretacją rozszerzającą.
Rację w mojej ocenie ma inny komentator : 8. Nadmienić należy, że niezłożenie w terminie deklaracji, czyli już samo wywołanie opóźnienia w jej złożeniu jest penalizowane w art. 56 § 4 k.k.s. 13. Złożenie przez podatnika deklaracji po ustawowym terminie nie wyczerpuje znamion czynu zabronionego z art. 54 k.k.s. w sytuacji, gdy złożenie to ma miejsce wprawdzie po tym terminie, ale jeszcze przed wszczęciem postępowania podatkowego przez organ podatkowy, które zakresem swym objęłoby wskazany przedmiot opodatkowania. Nie będzie można mówić wówczas o zamiarze ukrycia podstawy bądź przedmiotu opodatkowania.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
07 lut 2017, 19:14
szczepan1974
A można zakończyć sprawę mandatem z art. 56 par. 4 w sytuacji gdyby podatek z deklaracji nie był uiszczony ?
Art. 137.§ 2 kks:
Postępowania mandatowego nie stosuje się, jeżeli: 1) w związku z wykroczeniem skarbowym nastąpiło uszczuplenie należności publicznoprawnej, chyba że do chwili przyjęcia mandatu karnego wymagalna należność została w całości uiszczona;
Wykroczenie skarbowe z art. 56 § 4 kks jest czynem formalnym, bezskutkowym, a zatem w związku z jego popełnieniem nie nastąpiło uszczuplenie należności publicznoprawnej.
Dlatego nie ma przeszkód formalnych by zastosować postępowanie mandatowe.
Natomiast odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta w art. 137 § 1 kks:
W postępowaniu mandatowym, jeżeli kodeks nie stanowi inaczej, karę grzywny w drodze mandatu karnego nałożyć można jedynie, gdy osoba sprawcy i okoliczności popełnienia wykroczenia skarbowego nie budzą wątpliwości, a nie zachodzi potrzeba wymierzenia kary surowszej niż ta, która jest określona w art. 48 § 2.
Do organu postępowania przygotowawczego należy uznanie, czy wysokość kwoty nie wpłaconego podatku wynikającego ze spóźnionej deklaracji, w połączeniu z oceną motywacji sprawcy przy popełnieniu czynu, stopnia jego zawinienia itp. przemawiają za tym, że niedopuszczalna jest grzywna w granicach nieprzekraczających podwójnej wysokości minimalnego wynagrodzenia.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę