Wjawor nie przeczę, że są przypadki karalności przygotowania. Możemy się spierać czy jest ich mało czy dużo. Jednak są one tylko wyjątkami od reguły, określonej w art. 16 par. 2 kk - co do zasady przygotowanie nie jest karalne chyba, że przepis ustawy stanowi, że w danym przypadku jest ono karalne.
Co do podanych przez Ciebie przypadków zawyżania strat, to w mojej praktyce (a nie jest ona zbyt długa

nie zdarzyły mi się jeszcze takie duże różnice pomiędzy stratą wykazaną przez podatnika a stratą ustaloną w trakcie kontroli. Nie mam też przypadków wykazywania dużych strat a w następnym roku dochodów.
Moim zdaniem uszczerbek finansowy jest wysoce prawdopodobny w przypadku zawyżenia nadwyżki podatku naliczonego nad należnym VAT, co wynika z techniki obliczania tego podatku. Natomiast przy zawyżeniu straty prawdopodobieństwo wydaje mi się dużo mniejsze...
Jeżeli zawyżenie straty wypełnia znamiona czynu z art. 56 par. 1-3 kks to pojawia się odwieczne pytanie o moment przedawnienia jego karalności.