Są wytyczne, będą okresowe sprawozdania ( prawdopodobnie z rubryczką na wytłumaczenie przyczyn wszystkich kontroli, których nie poprzedzono zawiadomieniem ). pokażcie mi NUSa, który stwierdzi, że nie podporządkuje się wytycznym.
Co do podstawy prawnej to przecież w wytycznych zacytowano artykułów bez liku. Możemy wybierać do woli.
Muszę przyznać, że mi akurat "zaświtała" jednak forma zawiadomienia w postaci
wezwania do dokonania określonej czynności - czyli przygotwania dokumentacji księgowej, zapewnienia obecności koniecznych osób, przygotowania miejsca ( pomieszczenie, biurko... ) itd. w związku z planowaną kontrolą podatkową.
Art. 155. § 1. Organ podatkowy może wezwać stronę lub inne osoby do złożenia wyjaśnień, zeznań lub
dokonania określonej czynności osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla wyjaśnienia stanu faktycznego lub rozstrzygnięcia sprawy.
§ 2. Jeżeli osoba wezwana nie może stawić się z powodu choroby, kalectwa lub innej ważnej przyczyny, organ podatkowy może przyjąć wyjaśnienie lub zeznanie albo dokonać czynności w miejscu pobytu tej osoby.
Art. 159. § 1. W wezwaniu należy wskazać:
1) nazwę i adres organu podatkowego;
2) imię i nazwisko osoby wzywanej;
3) w jakiej sprawie i w jakim charakterze oraz w jakim celu osoba ta zostaje wezwana;
4) czy osoba wezwana powinna stawić się osobiście lub przez pełnomocnika, czy też może złożyć wyjaśnienie lub zeznanie na piśmie;
5)
termin, do którego żądanie powinno być spełnione, albo dzień, godzinę i miejsce zgłoszenia się osoby wzywanej lub jej pełnomocnika;
6) skutki prawne niezastosowania się do wezwania.
§ 2. Wezwanie powinno być podpisane przez pracownika organu podatkowego, z podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego osoby podpisującej.
W praktyce po kilku próbach wszczęcia kontroli i nie zastaniu pod wszystkimi adresami podatnika, wezwania do stawienia się w US, czy wyznaczenia terminu do spotkania w firmie się stosowało i do tej pory.
Co ciekawe MF zapomniało o zakresie kontroli. Nie wiem czy to faktycznie zapomnienie, czy zakres i przedmiot kontroli nie ma byc ujawniony. Ale w tym momencie zawiadomienie właściwie traciłoby sens.
Podatnik miałby się przygotować na kontrolę weryfikując "papiery z 5 lat we wszystkich podatkach ?
A wyobrażacie sobie zawiadomienie ( na co najmniej 14 dni przed planowanym wszczęciem kontroli ) przy zwrotach 25 dniowych ( niech szybciej uchwalają nowelę VAT z 70 dniami ). Kontrole zwrotów nie zostały wyłączone z zawiadomień.
Wg mnie krok byłby w dobrym kierunku, ale gdyby został porządnie przygotowany, a nie na kolanie wyłącznie by wykazać się "przyjaznością".