Re: Błędy pisarskie w protokole z czynności
O prostowaniu błędu na podstawie art. 215 napisałem nie dlatego, że zastosowałem zasadę przez Ciebie wspomnianą, a dlatego, że tak można to wywieść z przepisów. Jeżeli się mydlę to proszę o sprasowanie.
Powołałem się na cztery artykuły z Ordynacji podatkowej nie przypadkiem (art. 280, art. 215, art. 216, art. 219).
Art. 280 z działu V Ordynacji:
W sprawach nieuregulowanych w niniejszym dziale stosuje się odpowiednio przepis art. 143 oraz
przepisy rozdziałów 1-3, 5, 6, 9, 10,
14, 16 oraz 23
działu IV.
W rodziale 14 działu IV jest art. 216 dotyczący wydawania postanowień.
Również w tym rozdziale w art. 219, a przypominam, że nadal jesteśmy w rozdz. 14 działu IV, możemy przeczytać:
Do postanowień stosuje się odpowiednio przepisy art. 208, 210 § 2a i § 3-5 oraz
art. 211-
215 (...).
No i pozostał nam art. 215, który jak myślę (zastrzegam, że jednak zawsze mogę się pomydlić) można zastosować, czyli jego par. 1:
Organ podatkowy może, z urzędu lub na żądanie strony,
prostować w drodze postanowienia błędy rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanej przez ten organ decyzji.
Przy czym pod słowo "decyzji" można, a nawet trzeba, podstawić sobie słowo "protokole".
Chyba już nie trzeba wyjaśniać, że chodzi o protokół, bo wynika to z art. 172 par. 1 i art. 173 z rozdz. 9 działu IV, do których również nawiązuje art. 280. Ten ostatni, przypominam, jest w dziale V Op.
Czas zdradzić nazwę tego działu: "Czynności sprawdzające" ;-)