Teraz jest 05 wrz 2025, 18:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Pomoc de minimis w rolnictwie 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Post Re: Pomoc de minimis w rolnictwie
Moim zdaniem - zgodnie z brzmieniem od 01.01.2016 r. art. 9 pkt 2 upcc, nabycie przez tego podatnika 2 ha gruntu jak najbardziej podlega pod. PCC-3 ( od całości ). Tylko do 31.12.2015 r. nie podlegało ww. podatkowi, bez względu na to, jaki ruch w tym zakresie zrobił - sprzedał, odsprzedał, czy darował (nawet np. 1/2 część ).

31 sie 2016, 10:41
Początkujący

REJESTRACJA10 gru 2015, 15:01

POSTY        6
dzięki za odpowiedź Madagaskar,

A teraz hipotetyczna sytuacja :
Podatnicy kupują na współwłasność małżeńską gospodarstwo rolne o pow. 10ha, lecz na dzień nabycia mąż posiada gospodarstwo rolne na wyłączność o wielkości 7ha a żona nie posiada gospodarstwa. (otrzymał gospodarstwo przed zawarciem związku małżeńskiego)
Co w takiej sytuacji?
Maż spełnia warunki do zwolnienia z PCC ponieważ powiększył gospodarstwo i ma on na własność/współwłasność gospodarstwo rolne o pow.17ha czy 12ha (czy te 10ha dzielimy na połowie na małżonków i doliczamy po 5ha do gospodarstw rolnych?)
Żona nie spełnia warunków ponieważ nie utworzy na własność/współwłasność gospodarstwa rolnego o pow.11ha
A zaświadczenie mamy napisać na obojga małżonków.

31 sie 2016, 11:17
Specjalista

POSTY        307
Fenisel. Nie bardzo mi się podoba ( gdyż nie widzę oparcia w konkretnym przepisie ), ale z pisma MF Dep. Podatków Sektorowych, Lokalnych/.../ z dnia 16.03.2016 r. znak PS-LM.841.6.2016 ( to pismo ma każdy notariusz, bo to właśnie tylko do tej branży zostało skierowane ) wynika, że ww. małżonkowie jednak spełnili ww. warunek, gdyż - cyt.  "/.../ w przypadku nabycia na współwłasność do spełnienia tego warunku (art.9 pkt 2 upcc - dodane przeze mnie )wystarczy, gdy jeden z kupujących jest właścicielem lub posiadaczem takich gruntów )".
Nadal jednak pozostaje niejasna sprawa: data udzielenia pomocy,komu i na kogo/na co wydawać zaświadczenia o pomocy de minimis ( popatrzmy chociażby na posty Korniszona z 16 i 17.06.2016 r. oraz innych w tym okresie i dotychczas.

Jak długo będzie trwać ta " wolna amerykanka " i US-y będą wydawać zaświadczenia w ww. zakresie w myśl zawołania JO - rópta co hceta, bo nikt z decydentów z góry nie wypowie się autoratywnie w tej sprawie - a dopiero za rok lub kilka będą kontrole i pióra będą się sypać itd. itp. ... ?!.

31 sie 2016, 12:16
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Fenisel                    

Mam pytanie odnośnie mojego podatnika:
Podatnik kupił nieruchomość gruntową o pow.2ha , która to powiększyła jego gospodarstwo rolne i aktualnie wynosi 17 ha - zatem jest większa od 11ha i mniejsza niż 300ha , natomiast w tym samym akcie notarialnym darował udział wynoszący 1/2 części w tej właśnie zakupionej nieruchomości gruntowej swemu synowi.

Art. 9. „Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne:
2). sprzedaż własności gruntów, stanowiących gospodarstwo rolne […], pod warunkiem że w wyniku dokonania czynności zostanie […] powiększone gospodarstwo rolne, […] gospodarstwo to będzie prowadzone przez nabywcę przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia”

Gospodarstwo ma być prowadzone min przez 5 lat, jakie gospodarstwo?
To powiększone w wyniku sprzedaży - powiększone, czyli zawierające te 2 ha.  
Podatnik może zbyć jakąś inną jego część, powyższy przepis tego nie zabrania.
Dopóki jednak będzie ono zawierało te 2 ha to będzie ono tym gospodarstwem, które zostało kiedyś-tam powiększone w wyniku przedmiotowej umowy sprzedaży.

31 sie 2016, 13:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA06 paź 2016, 16:10

POSTY        1
Mam pytanie - nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi i trafiłam tutaj.

Chcę kupić grunty rolne (pod koniec października) i skorzystać ze zwolnienia w PCC zgodnie z art. 9 pkt 2 ustawy.

Wszystkie warunki do zwolnienia zostaną zachowane, tzn. grunty utworzą gospodarstwo rolne, nabędę je na podstawie umowy sprzedaży, gospodarstwo rolne będzie miało więcej niż 11 ha i mniej niż 300 ha.

Problem pojawia się przy pomocy de minimis...

1) nigdy nie korzystałam z pomocy de minimis, mam więc do wykorzystani cały limit - 15000 euro..
2) czy zanim notariusz nie pobierze ode mnie PCC muszę uzyskać jakieś oświadczenie/zaświadczenie z urzędu skarbowego, czy wystarczy, że oświadczę, że po prostu nigdy nie korzystałam z pomocy
3) jeżeli wystarczy oświadczenie, że nigdy nie korzystałam z pomocy, po zakupie gruntu muszę zgłosić ten fakt do urzędu (że skorzystałam teraz z pomocy)
4) i ostatnie, najtrudniejsze... - w rozporządzeniu o de minimis jest wskazane, że rozporządzenie stosuje się fo pomocy przyznawanej przedsiębiorstwom prowadzącym działalność w zakresie podstawowej produkcji produktów rolnych... ja dziś nie jestem takim przedsiębiorstwem, zakupione grunty mają być dopiero jedną z wielu składowych mojego przedsiębiorstwa, które zamierzam utworzyć... czy to oznacza, że zwolnienie w ogóle mi nie przysługuje?

Będę wdzięczna jeśli będą Państwo potrafili mi wyjaśnić te kwestie.

Pozdrawiam

07 paź 2016, 08:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 lip 2009, 07:32

POSTY        11
Poczytaj pismo MF z 14.09.2016 r. , oświadczenie o pomocy przed notariuszem wystarczy, jak zostanie zamieszczone w treści aktu notarialnego. US wyda zaświadczenie o pomocy de minimis z urzędu.
Odnośnie statusu przedsiębiorcy - zakup ma dotyczyć gosp. rolnego (w rozumieniu prawa rolnego), które ma być prowadzone 5 lat, a więc obecnie nie jest to wymagane, ciekawe zresztą jak będzie wyglądała weryfikacja takiej pomocy za kilka lat, jak się okaże ze ktoś faktycznie nie prowadził żadnej działalności rolniczej, a ziemia leżała ugorem.

07 paź 2016, 09:42
Początkujący

POSTY        6
Chciałbym powrócić do tematu nabycia gospodarstwa rolnego przez współmałżonków, zauważyłem że najnowsze interpretacje indywidualne z 2016 roku potwierdzają tezę Madagaskara iż w przypadku nabycia gospodarstwa rolnego przez współmałżonków wystarczy aby jeden z z nich utworzył lub powiększone gospodarstwo rolne, o powierzchni nie mniejszej niż 11 ha i nie większa niż 300 ha. Jednakże do końca 2015 roku interpretacje art.9 pkt 2 ustawy pcc były takie iż aby skorzystać z przedmiotowego zwolnienia obydwoje współmałżonków musiało spełnić warunek utworzenia/powiększenia gospodarstwa rolnego. Co o tym myślicie? Przecież w znowelizowanej ustawie nic nie zmieniło się w tej materii, a interpretacje są całkiem inne.

Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 10 grudnia 2015r. IBPB-2-1/4514-355/15MZ

(...)W analizowanym przypadku przedmiotem umowy sprzedaży (przeniesienia własności) będzie nieruchomość, jako rzecz, a nie udziały w rzeczy. Nabywcami nieruchomości (na współwłasność) będzie natomiast Wnioskodawca i jego żona. Żona Wnioskodawcy nie jest właścicielem (współwłaścicielem) gospodarstwa rolnego. Właścicielem jest tyko Wnioskodawca. Tym samym nabyta nieruchomość nie wejdzie w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy (nabywców), gdyż to nie obydwoje nabywcy (lecz tylko jeden z nich) takie gospodarstwo posiadają. Do zwolnienia od podatku umowy sprzedaży na podstawie przytoczonego art. 9 pkt 2 lit. a) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych nie jest wystarczające spełnienie warunku włączenia nabytych gruntów w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością jednego z nabywców. Analizowany przepis jednoznacznie bowiem stanowi, że nabyty grunt ma wejść w skład gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy. Ponadto, nieruchomość, która ma być nabyta, nie spełnia także żadnego z pozostałych warunków, o których mowa w powołanym przepisie, gdyż w chwili dokonania czynności nie będzie stanowiła gospodarstwa rolnego, a także nie utworzy gospodarstwa rolnego będącego własnością nabywcy (nabywców).
Wobec powyższego, mając na uwadze warunki określone w art. 9 pkt 2 lit. a) ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, opisana we wniosku czynność nie będzie podlegała zwolnieniu od tego podatku(...)

A tutaj interpretacje z 2016r.

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 17 maja 2016r. IBPB-2-1/4514-127/16/DP  

(...)Podkreślenia wymaga, że w myśl art. 9 ust. 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych w zw. z art. 2 ust. 1 ustawy o podatku rolnym, nabywca, aby skorzystać ze zwolnienia musi być na dzień nabycia właścicielem (współwłaścicielem) użytków rolnych lub gospodarstwa rolnego, albo muszą być one w jego posiadaniu, żeby mógł zostać spełniony warunek utworzenia lub powiększenia gospodarstwa rolnego. Utworzenie lub powiększenie gospodarstwa rolnego w rozumieniu ww. przepisów nie jest więc uzależnione od posiadania ściśle określonego tytułu prawnego do gruntów, do których są przyłączane grunty nabywane.Stosownie do art. 336 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz.U. z 2016 r., poz. 380), posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny).W przedstawionym we wniosku stanie faktycznym, Wnioskodawca jest właścicielem użytków rolnych o powierzchni 12 ha. W przypadku nabycia przez Wnioskodawcę - nawet na współwłasność z żoną nieposiadającą prawa własności do użytków rolnych - gruntów stanowiących gospodarstwo rolne o powierzchni 2,4300 ha, dojdzie zatem do powiększenia gospodarstwa rolnego; powierzchnia gospodarstwa rolnego powstałego w wyniku powiększenia będzie mieściła się w określonym w ustawie przedziale, tj. pomiędzy 11 ha a 300 ha.(...)

Interpretacja indywidualna Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z dnia 4 lipca 2016 R. IBPB-2-1/4514-279/16/DP

(...)w odniesieniu do nabycia nieruchomości rolnej należy stwierdzić, że warunki do zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych zostały spełnione. Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że Wnioskodawczyni jest właścicielem gospodarstwa rolnego o powierzchni 13,46 ha. W przypadku nabycia przez Wnioskodawczynię – nawet na współwłasność z mężem nieposiadającym prawa własności do ww. gospodarstwa rolnego – gruntów stanowiących gospodarstwo rolne o powierzchni 2,87 ha, tj. nieruchomości opisanej w pozycji nr 2, doszło zatem do powiększenia gospodarstwa rolnego; powierzchnia gospodarstwa rolnego powstałego w wyniku powiększenia mieści się w określonym w ustawie przedziale, tj. pomiędzy 11 ha a 300 ha.Wnioskodawczyni zaznaczyła, że powiększone gospodarstwo rolne będzie prowadzone przez nabywców przez okres co najmniej 5 lat od dnia nabycia. Ewentualna kwota podatku będzie się mieściła w limicie kwoty pomocy de minimis w rolnictwie.obec powyższego oraz mając na względzie przywołane przepisy należy zatem stwierdzić, że przedstawiona we wniosku czynność nabycia przez małżonków nieruchomości rolnej o powierzchni 2,87 ha, tj. nieruchomości opisanej w pozycji nr 2, podlegała, na mocy art. 9 pkt 2 ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych, zwolnieniu od podatku od czynności cywilnoprawnych.(...)

18 paź 2016, 07:13
Specjalista

POSTY        307
Fenisel : ww teza nie jest moją a MF. Podzielam Twój "ból" odnośnie diametralnie odmiennej interpretacji art. 9 uPCC i 4 uSD. Pocieszam się tylko tym, że każdy ma prawo do swojej interpretacji ... , lecz jeden ma większe a drugi mniejsze. Pewnikiem od 2016 r. tak teraz to mamy rozumieć i koniec !. Małe pieski szczekają, proszą o okruchy jasności umysłu, a karawana jedzie dalej. Mimo to jestem dobrej myśli, że ktoś to w końcu porówna i racjonalnie wyjaśni zmianę podejścia do ww. zapisów - czego sobie i Wam życzę.

18 paź 2016, 12:59
Początkujący

POSTY        6
april8                    

Rash69                    

Te całe sprawozdania to pic na wodę fotomontaż. Przesyłane przez nas  dane są równie wiarygodne jak oświadczenia rolników. Skoro w sprawozdaniu nie podaje się poza imieniem i nazwiskiem beneficjenta pomocy żadnych innych danych identyfikacyjnych to jak sprawdzić, czy nie przekroczył on limitu? Wysyłamy teraz sprawozdania za lipiec. A np. za pół roku przyjdzie akt notarialny z drugiego końca Polski ze zwolnieniem transakcji z lipca 2016. "Wszystko to lipa" jak śpiewa L Doopa

Do Małopolski przyszły wyjaśnienia z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Departament Finansów ze zdaniem, że jako datę udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie należy traktować jako dzień wydania zaświadczenia o pomocy de minimis w rolnictwie przez naczelnika urzędu skarbowego.

Chciałbym powrócić do tematu dnia udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, czy ktoś mógłby się jeszcze w tej kwestii wypowiedzieć? Moim zdaniem, logicznym byłoby przyjąć jako dzień udzielenia pomocy datę sporządzenia aktu notarialnego, to wtedy notariusz zastosował zwolnienie z podatku i zauważyłem że większość urzędów tak do tego podchodzi. APRIL8 czy mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat tych wyjaśnień?

03 lis 2016, 10:47
Zaawansowany

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Posiadam jedynie te 2 pisma z wyjaśnieniami. Może komuś będą pomocne. Pozdrawiam :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

03 lis 2016, 11:30
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2015, 14:14

POSTY        5
Okazuje się, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi doczytało wreszcie art. 2 pkt 11 litera c ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej. Widziałem pismo, w którym uznano za dzień udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.

31 paź 2017, 13:18
Zaawansowany

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:00

POSTY        32
Rash69                    

Okazuje się, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi doczytało wreszcie art. 2 pkt 11 litera c ustawy o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej. Widziałem pismo, w którym uznano za dzień udzielenia pomocy de minimis w rolnictwie, dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.

O jakim piśmie mówisz? Mi osobiście nie podobała się interpretacja MF, że jest to dzień wydania zaświadczenia...
Możesz przesłać to pismo, bo mam obecnie takie sprawy do wydania zaświadczeń. Dzięki :)

31 paź 2017, 13:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 maja 2010, 13:46

POSTY        11
Witam

Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Rolnictwa
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uprzejmie informuje, że po uzgodnieniach z Ministrem Finansów dotyczących stosowania przepisów o pomocy de minimis w rolnictwie w odniesieniu do:
1.zwolnienia z podatku od czynności cywilnoprawnych nabycia gospodarstw rolnych, o którym mowa w art. 9 pkt 2 ustawy z dnia 9 września 2000 r. o podatku od czynności cywilnoprawnych (Dz.U. poz. 2016 r. poz. 223, z późn. zm.), oraz
2.zwolnienia od podatku od podatku od spadków i darowizn nabycie własności gruntów stanowiących gospodarstwo rolne, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn (Dz. U. z 2017 r. poz. 833, z późn. zm.),

a także przepisów ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 r. o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz.U. z 2016 r. poz. 1808, z późn. zm.) dniem udzielenia pomocy jest dzień zawarcia umowy w formie aktu notarialnego.

https://bip.minrol.gov.pl/Pomoc-publiczna-w-rolnictwie

14 lis 2017, 11:12
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 maja 2010, 13:46

POSTY        11
Mam pytanie - Czy w sprawie wskazanej poniżej została udzielona pomoc de minimis  i urząd winien wystawić zaświadczenie o jej udzieleniu?

Podatnik  kupuje od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa  działkę gruntową , grunty orne 0,5200 Ha orny. Podatnik składa oświadczenia w akcie , że zobowiązuje się do nie przenoszenia własności nabytej z zasobów skarbu Państwa przez okres 15 lat i do prowadzenia działalności rolnej na tej działce. Notariusz zawarł zwolnienie w pcc na podstawie art.26a ustawy o z dnia 169 października 1991r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa w związku z art. 15 ustawy pcc. Podatnik  złożył wniosek o wydanie zaświadczenia o pomocy de minimis w związku z zakupem ww. działki.

14 lis 2017, 11:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 114 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona