Re: PCC od przedawnionego zobowiązania podatkowego - pożyczk
Dokładnie w ustawie jest:
" Art.3.1. Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem ust.2, powstaje:
4)z chwilą powołania się przez podatnika na fakt dokonania czynności cywilnoprawnej –jeżeli podatnik nie złożył deklaracji w sprawie podatku od czynności cywilnoprawnych w terminie 5lat od końca roku, w którym upłynął termin płatności podatku, a następnie powołuje się przed organem podatkowym na fakt jej dokonania."
Nie ma tu mowy na temat czynności sprawdzających. Przychodzę do US, mówię kupiłem w 2012 roku samochód i chcę zapłacić podatek. Powołuję się oczywiście, że tak. Wpisuję datę dzisiejszą, płacę i grzecznie wychodzę z US.
Wg mnie dużo osób źle podchodzi do tematu przez art. 7 ust. 5:
" Stawka podatku wynosi 20%, jeżeli przed organem podatkowym w toku czynności sprawdzających, kontroli podatkowej, postępowania podatkowego lub kontroli celno-skarbowej:1)podatnik powołuje się na fakt zawarcia umowy pożyczki, depozytu nieprawidłowego lub ustanowienia użytkowania nieprawidłowego albo ich zmiany, a należny podatek od tych czynności nie został zapłacony;"
Jeżeli sam zgłoszę to zapłacę 2%, jeśli przyłapie mnie US to zapłacę 20% i tyle w temacie :)
Jeżeli sam zgłoszę to zapłacę
0,5%, jeśli przyłapie mnie US to zapłacę 20% i tyle w temacie

Edit: Rozpędziłem się bo o samochodzie pomyślałem z tymi 2%, pożyczka oczywiście 0,5% od tego roku

Wcześniej 2%