Teraz jest 06 wrz 2025, 01:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Ulga z tyt. wychowania dzieci - HIT rozliczeń w 2008 r. 
Autor Treść postu

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

<!--quoteo(post=23388:date=30. 01. 2008 g. 23:28:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 30. 01. 2008 g. 23:28) [snapback]23388[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=23369:date=30. 01. 2008 g. 21:16:name=supersaper)--><div class='quotetop'>(supersaper @ 30. 01. 2008 g. 21:16) [snapback]23369[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
...
Ciekawe ile dzieci łącznie wykażą w PIT-ach Polacy? Ja stawiam na ok. 20-25 mln.

Tu się zgadzam będzie ich bez liku. :D
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Ciekawe co będzie jak się okaże, że w sumie wychodzi powyżej 36mln ?
Nagle Polakami staną się Ukraincy i Wietnamczycy, a w perspektywie dojdą jeszcze Chińczycy którzy przyjadą budować stadiony i autostrady.

31 sty 2008, 09:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 15:05

POSTY        7

Lepsze jak pocztą przychodzą zeznania osób bez dochodów ale ulga odliczona!!! A jakże :D
U nas już się parę takich kwiatków zjawiło.
Sie ma sie należy - w telewizorze mówiły że się należy.

hehe dobre
Istotne jest to-przyjmuje już od pewnego czasu zeznania-ze sporo osób wykorzysta tylko zaledwie 40% ulgi i tak na prawdę to mają dobrze ci co zarabiają 'kasiore' bo przeciętniacy nie mają szans.
Taka prawda o naszym miłosiernym  kochanym rządzie.  ;-|
pozdrawiam

31 sty 2008, 09:48
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA04 paź 2007, 17:28

POSTY        4

Nie można też zapominać o kosztach, jakie w związku z ulgą poniesione zostaną na miliony korekt, wezwań i poprawek.

Jak na razie, na 90% zeznań z wykazaną ulgą, Podatnicy wykazują ją w pełnej wysokości (a nie do wysokości podatku), zwłaszcza na załącznikach PIT/O.

twoim zdaniem wykazanie w zał PIT/O pełnej kwoty odliczenia to błąd który wymagałby wezwania ? przecież w zeznaniu ta kwota będzie ograniczona do wysokości podatku. moim zdaniem wzywanie do kotrekty jest niepotrzebnym generowaniem kosztów.

31 sty 2008, 11:43
Początkujący

REJESTRACJA02 sty 2008, 10:55

POSTY        4

<!--quoteo(post=23401:date=31. 01. 2008 g. 05:45:name=Zbigniew)--><div class='quotetop'>(Zbigniew @ 31. 01. 2008 g. 05:45) [snapback]23401[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Nie można też zapominać o kosztach, jakie w związku z ulgą poniesione zostaną na miliony korekt, wezwań i poprawek.

Jak na razie, na 90% zeznań z wykazaną ulgą, Podatnicy wykazują ją w pełnej wysokości (a nie do wysokości podatku), zwłaszcza na załącznikach PIT/O.

twoim zdaniem wykazanie w zał PIT/O pełnej kwoty odliczenia to błąd który wymagałby wezwania ? przecież w zeznaniu ta kwota będzie ograniczona do wysokości podatku. moim zdaniem wzywanie do kotrekty jest niepotrzebnym generowaniem kosztów.
I tu się zgadazam, to bezsens totalny wzywać do poprawki błędu na załączniku, skoro prawidłowo jest w zeznaniu.
Po zatym ponoć wypełniając zeznanie zaczyna się od załącznika, więc wydawałoby się że dobrze zrobił deklarując całą ulgę, a w zeznaniu ograniczając do maks. wysokości.

31 sty 2008, 11:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2008, 12:37

POSTY        13
U nas małe zamieszanie powstało przy interpretacji art. 27f ust. 5: Odliczenie kwoty, o której mowa w ust. 2 dotyczy łącznie obojga rodziców, z zastrzeżeniem ust. 4. Kwotę tę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga.. (co do podatku obojga patrz art.  6 ust. 2.).
Chodzi o osobne rozliczenie małżonków i proporcjonalne odliczenie kwoty ulgi. Muszę przyznać, że wykładnia językowa spowodowała u mnie lekkie rozterki. Zresztą niektóre US-y twierdziły (wiadomość sprawdzona), że w takim przypadku ulgę stosuje tylko jeden rodzic.

31 sty 2008, 13:41
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

U nas małe zamieszanie powstało przy interpretacji art. 27f ust. 5: Odliczenie kwoty, o której mowa w ust. 2 dotyczy łącznie obojga rodziców, z zastrzeżeniem ust. 4. Kwotę tę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga.. (co do podatku obojga patrz art.  6 ust. 2.).
Chodzi o osobne rozliczenie małżonków i proporcjonalne odliczenie kwoty ulgi. Muszę przyznać, że wykładnia językowa spowodowała u mnie lekkie rozterki. Zresztą niektóre US-y twierdziły (wiadomość sprawdzona), że w takim przypadku ulgę stosuje tylko jeden rodzic.

Może to zboczenie zawodowe ale jak różne US-y wpadną na to, że to samo dziecko odliczyły dwie osoby?. Nawet w jednym to mało prawdopodobne.
Co mają zrobić rodzice, którzy nie doszli z 2 połową do porozumienia w sprawie częściowego odliczenia ulgi?. Wystąpić do sądu czy NUS-a? Czy w  toku ew. kontroli wystarczy okazać akt urodzenia dziecka, czy również inne dokumenty np. że dziecko żyje?

31 sty 2008, 14:01
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
Będziemy wzywać dziecko z rodzicami (!) do szkoły... tzn. do US'u :)

A jakim "papiórem" chcesz potwierdzać że dziecko żyje .... ?

31 sty 2008, 14:04

POSTY        2176

<!--quoteo(post=23432:date=31. 01. 2008 g. 13:41:name=Muchu)--><div class='quotetop'>(Muchu @ 31. 01. 2008 g. 13:41) [snapback]23432[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Może to zboczenie zawodowe ale jak różne US-y wpadną na to, że to samo dziecko odliczyły dwie osoby?. Nawet w jednym to mało prawdopodobne.
Co mają zrobić rodzice, którzy nie doszli z 2 połową do porozumienia w sprawie częściowego odliczenia ulgi?. Wystąpić do sądu czy NUS-a? Czy w  toku ew. kontroli wystarczy okazać akt urodzenia dziecka, czy również inne dokumenty np. że dziecko żyje?
To może poprosić Policję o doprowadzenie dzieci do urzędu...
Żywych ( gdy się nie opierają ) lub niekoniecznie ( gdy się opierają ).

Pieczątkę to zmyją.
Może tak niewielki tatuaż albo wypalić znamię ...

Ostatnio edytowano 31 sty 2008, 14:07 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

31 sty 2008, 14:06
Amator
Własny awatar

POSTY        13
Kontrola zeznań w tym zakresie to osobna historia (już się cieszę).  :D . Zdaję sobie sprawę, że jest to awykonalne (tak samo weryfikacja PIT-40 pod tym kątem). Jestem tylko ciekawy Waszej interpretacji.

Jak na razie (zakładając, że z ulgi korzysta tylko jeden rodzic) mam udzielać informacji: Możecie Państwo odliczyć oboje na osobnych zeznaniach - ja i tak nie jestem tego w stanie sprawdzić...  :stop:

Czy mieliście wątpliwości (zaznaczam - teoretyczne) z tym zapisem?

31 sty 2008, 14:21
Zawodowiec

POSTY        3146

Kontrola zeznań w tym zakresie to osobna historia (już się cieszę).  :D . Zdaję sobie sprawę, że jest to awykonalne (tak samo weryfikacja PIT-40 pod tym kątem). Jestem tylko ciekawy Waszej interpretacji.

Jak na razie (zakładając, że z ulgi korzysta tylko jeden rodzic) mam udzielać informacji: Możecie Państwo odliczyć oboje na osobnych zeznaniach - ja i tak nie jestem tego w stanie sprawdzić...  :stop:

Przecież powinieneś mówić prawdę :rotfl:

31 sty 2008, 14:27

POSTY        2176
Może by tak Donek wziął to pod uwagę i przesunął trochę środków w stronę tych co wolą milczeć.
W sumie to się Skarbowi Państwa chyba bardziej opłaci...

31 sty 2008, 14:34
Amator
Własny awatar

POSTY        13

<!--quoteo(post=23441:date=31. 01. 2008 g. 14:21:name=Muchu)--><div class='quotetop'>(Muchu @ 31. 01. 2008 g. 14:21) [snapback]23441[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

Przecież powinieneś mówić prawdę :rotfl:

Kiedyś (podczas kontroli NIK-U) kontrolujący zapytał panią z księgowości o podstawę prawną jakiegoś jej działania. Ta, lekko spłoniona odrzekła: bo my tak zawsze robili (cyt. oryg.)

Tak na serio - wiem co mówić, jestem zainteresowany czy nie mieliście wątpliwości co do językowej analizy "podatku obojga"...

Ostatnio edytowano 31 sty 2008, 15:18 przez Muchu, łącznie edytowano 1 raz

31 sty 2008, 14:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:27

POSTY        35
PIT-O dla małżonków winien być wspólny tak jak PIT-D, bo nie dojdziemy jak małżonkowie złożą zeznania w różnych urzędach korzystając z tej samej ulgi

31 sty 2008, 15:02
Zawodowiec

POSTY        3146

PIT-O dla małżonków winien być wspólny tak jak PIT-D, bo nie dojdziemy jak małżonkowie złożą zeznania w różnych urzędach korzystając z tej samej ulgi

A można było do druku dodać nr PESEL dziecka i gotowe. Automatyczna analiza, jaka ulgę odliczono na dany PESEL i kupa kasy zaoszczędzona (dla budżetu :angry: ).

31 sty 2008, 18:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona