Zachodniopomorskie - "była" osoba kontaktowa:
Szkolenia były na początku (2004r.) i są przeprowadzane obecnie przez IS. Obejmują swoim zakresem wszystkie aspekty obsługi VIES (rejestrację, obsługę dokumentów, analize rozliczeń i wysyłanie zapytań). Proponuję zgosić do swojej Izby potrzebę szkoleniową (po takiej prośbie u nas ruszyła druga(a może trzecia) tura szkoleń).
Co do instrukcji obsługi to o takiej nie słyszałem. Materiały do pracy z VIES i procedury wysyłania SCACów przekazywane były na szkoleniach z VIES i na spotkaniach osób kontaktowych w formie zbindowanych "zeszytów" bazujących na prezentacjach PDF z MF (czy tam skądś). Poza tym sporo bazowałem na doświadczeniach własnych i innych "kontaktów", bo szkolenia nie przewidują sytuacji "wyjątkowych" (chociaż w tych ostatnich szkoleniach podobno już uwzgledniono kilka "zagwostek")
Sam VIES nie jest jakoś szczególnie skomplikowany (chyba większość problemów z nim wynika z ustawy o VAT, a nie z systemu) więc po takim cyklu szkoleń (bo zwykle jest 4-5 spotkań) każdy daje sobie radę obsługą.
co do prędkości systemu to wszystko zależy chyba od urzędu. wiadomo że praca on-line spowolnia działanie VIES , ale pracowałem na VIES w dwóch urzędach i w jednym praca zajmowała znacznie więcej czasu. W drugim było znacznie lepiej. Na tyle, że nawet nie było to uciążliwe (drażniące)
Podręcznika użytkownika nie widziałem, ale być może jest taki.