Ja nie mam czasu pomyślec o czasie na analizę niezgodności
NewLunatiq
...no i komunikaty poszły, a mnóstwo informacji po terminie leży nie wprowadzonych lub nie wyjętych z kopert...
Myślicie, że kogoś to poza nami obchodzi?
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
01 maja 2010, 12:21
VIES
Pinero
espina
Ja nie mam czasu pomyślec o czasie na analizę niezgodności
NewLunatiq
...no i komunikaty poszły, a mnóstwo informacji po terminie leży nie wprowadzonych lub nie wyjętych z kopert...
Myślicie, że kogoś to poza nami obchodzi?
Cały wist polega na tym, że kierownictwa US mają w głębokim poszanowaniu sprawy związane z VIES, osoby kontaktowe realizują swoją pracę " w chwili wolnej", której w rzeczywistości nigdy nie ma. W moim US osoba kontaktowa przez przełożonych została obarczona priorytetem - wprowadzaniem zeznań i VAT-7. Cyrk, cyrk, jeszcze raz cyrk.
01 maja 2010, 13:13
VIES
Ronin123
Cały wist polega na tym, że kierownictwa US mają w głębokim poszanowaniu sprawy związane z VIES
Nie tylko z tym. Mają nas prawie wszystkich (pomijam bardzo(!) bliskich znajomych królika) tam gdzie plecy się kończą. Z przyjemnością obserwuję jak ci, którym jeszcze niedawno wydało się, że są lepiej traktowani, wracają na swoje stare miejsce. Wycisnęli ich jak cytrynę i porzucili Ale ponieważ życie nie znosi próżni w kolejce stoją kolejne "cytrynki" myślące, że z nimi tak nie zrobią
01 maja 2010, 18:36
VIES
"Raport NIK: państwo traci na karuzeli podatkowej
Minister finansów i urzędy skarbowe za słabo przeciwdziałają oszustwom podatkowym ? twierdzi NIK w najnowszym raporcie na temat podatku VAT w obrocie unijnym.
Jaka jest skala tych przestępstw? Nie wiadomo. Urzędy skarbowe kontrolują rocznie zaledwie jeden procent takich podatników.
Wyniki raportu są niepochlebne dla polskich służb skarbowych i szefa resortu. Wyniki urzędów przekłamane
?Działania ministra finansów mające na celu zapobieganie, wykrywanie i zwalczanie oszustw podatkowych w transakcjach wewnątrzunijnych były niewystarczające? ? piszą kontrolerzy. Wprost obciążają ministra odpowiedzialnością za szwankujący system informatyczny. W 2009 r. doszło nawet do kilkumiesięcznej awarii tzw. platformy integracji, pozwalającej na porównywanie danych z systemu VIES (informacje podsumowujące VAT UE) z danymi z systemu Poltax (z deklaracji podatkowych). Wyniki uzyskiwane przez urzędy skarbowe były w tym czasie przekłamane.
NIK zarzuca mu też nierzetelne monitorowanie działalności Biura Wymiany Informacji Podatkowej w Koninie. Jest to jednostka odpowiedzialna za przekazywanie informacji między polskimi i unijnymi służbami skarbowymi na temat transakcji i podatników VAT.
Gromadzeniem danych niezbędnych do udzielania odpowiedzi na wnioski służb skarbowych państw członkowskich zajmują się jednak polskie urzędy skarbowe.
? We wszystkich kontrolowanych urzędach skarbowych stwierdziliśmy ogromne zaległości przy uaktualnianiu rejestru podatników VAT UE, np. opóźnienia w ich wykreślaniu ? mówi ?DGP? Jacek Jezierski, prezes NIK". (...)
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
...ciekawe jakiej reakcji MF możemy się spodziewać? O ile w ogóle dojdzie do reakcji...
06 maja 2010, 05:33
VIES
a VIES jak nie ciągnął danych z korekt deklaracji tak nie ciągnie dalej, ale przecież od czego mamy kalkulator , kartkę i papier?
06 maja 2010, 06:43
VIES
Ronin123
a VIES jak nie ciągnął danych z korekt deklaracji tak nie ciągnie dalej, ale przecież od czego mamy kalkulator , kartkę i papier?
I dużoooooo czasu
06 maja 2010, 07:19
VIES
Ja w ogóle nie wiem jak robić analizy. Polscy podatnicy składają informacje miesięczne a w UE mogą rozliczać się np. kwartalnie. Więc niezgodności oczywiście będą. I co mam wzywać co to za nabycie wykazał skoro z UE nie ma informacji. Po prostu masakra.
06 maja 2010, 11:33
VIES
Ronin123
podobno dzisiaj to naprawiono; NIK i do tego się przyczepił
06 maja 2010, 15:08
VIES
NewLunatiq
Ronin123
podobno dzisiaj to naprawiono; NIK i do tego się przyczepił
o 15.30 zrobiłem raport - i nic , wszystko po staremu, chyba że komunikat był dla NIK-u. Spróbuję jutro i jutro i jutro i jutro.... kiedyś musi się udać
06 maja 2010, 16:32
VIES
Ronin123
Krew mnie zalewa, gdy obserwuję zlewkę mojej Izby w przedmiocie VAT Ref. Zero szkoleń praktycznych, zero pomocy, jedno wielkie zero!!!!!!!!!!!!!!!!!! Np jeden gość przesłał wniosek, w pierwszych dniach kwietnia, gdzie jako okres wskazał 01.02.2010r-15.02.2010r, ponieważ dotyczy on faktur od podatników z Belgii za paliwo z tego okresu; innych faktur w 1Q2010r z Belgii nie ma. I się bujam z tym wnioskiem , bo przecież teoretycznie może być minimalnie z okresu 3 miesięcy. Izba każe mi wydać postanowienie o odmowie przesłania wniosku... (wytyczne i prawo milczą w tym temacie). Ostatecznie olałem "dobre rady IS" i przesłałem wniosek dalej.
okres zwrotu o którym mowa we wniosku VAT-REF oznacza, czy w danym okresie podatnik był czynnym podatnikiem VAT (patrz: procedura obsługi wniosku), US nie weryfikuje czy wniosek był za okres mniejszy niż 3 mies (nawet jak był za 1 dzień nalezy go przesłać, brak podstawy prawnej do postanowienia o odmowie przesłania wniosku :)))
06 maja 2010, 17:16
VIES
czy kierujecie do ukarania VATue miesięczne złożone po terminie pomimo braku obowiązku ich złożenia? (nie przekroczenie limitu dostaw bądź nabyć)
22 maja 2010, 08:33
VIES
NewLunatiq
czy kierujecie do ukarania VATue miesięczne złożone po terminie pomimo braku obowiązku ich złożenia? (nie przekroczenie limitu dostaw bądź nabyć)
Wniosek o odstępienie.
22 maja 2010, 09:43
VIES
jeżeli ktoś nie ma obowiązku złożenia VAT-UE to za co karać ????????
22 maja 2010, 10:01
VIES
ale obowiązek jest składanie inf. VAT-UE miesięcznie, a w art. 100 ust 4 jest napisane tylko, że "mogą być składane za okresy kwartalne". więc jak ktoś wybrał składanie miesięcznie, to chyba powinien robic to terminowo. tak mi się zdaje