Teraz jest 05 wrz 2025, 21:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
Post VIES
Staruszek                    

szkolenia były , ale marne bo tylko teoretyczne bez udziału nowego systemu, szkolenia praktyczne owiane są tajemnicą. :mur:

Te szkolenie było niczym nauki przedślubne : prowadząca udaje że wie o czym mówi, słuchający udaje, że to do niego dociera.
Izba może i ma spokojne sumienie, lecz czy o to chodzi?

06 sty 2010, 17:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post VIES
Staruszek                    

szkolenia były , ale marne bo tylko teoretyczne bez udziału nowego systemu, szkolenia praktyczne owiane są tajemnicą. :mur:

jak zwykle <_<

Dodano: 06 Sty 2010 06:27 pm

onager                    

Kolejny system do obsługi. Jak na razie tylko POLTAX opiera się wszelkim zmianom.

zapowiadane są zmiany na czerwiec/lipiec

Dodano: 06 Sty 2010 06:27 pm

Ronin123                    

Staruszek                    

Te szkolenie było niczym nauki przedślubne : prowadząca udaje że wie o czym mówi, słuchający udaje, że to do niego dociera.

dokładnie tak było...

06 sty 2010, 19:26
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post VIES
Co do meritum szkoleń to... pominę to milczeniem. Może powiem tylko tyle: mnie sie wydaje, że czas i środki można by lepiej spożytkować, np. na praktyczne szkolenia i konsultacje po wprowadzeniu nowego programu. Takie teoretyczne bla bla bla... jest trochę bez sensu.

Ale ma inne pytanie: czy osoby, które były na szkoleniach dotyczących VIES lub stanowisk ds. handlu wewnątrzwspólnotowego są zobowiązane do przeszkolenia kogoś w swoim urzędzie? A jeśli tak, to kogo?? Bo mnie się wydaje, że zdziwienie wielkie jakie wywołane zostało tym, iż swoją tajemną wiedzę, którą nabyłam na ww. szkoleniu, przekazałam "tylko" mojemu zastępcy i kierownikowi, który sprawuje nade mną nadzór, jest co najmniej dziwne...

07 sty 2010, 08:46
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA26 wrz 2007, 12:22

POSTY        103
Post VIES
moim zdaniem ,wiedze powinno się przekazać tylko osobom odpowiedzialnym bezpośrednio za odbiór i zatwierdzanie wniosków, i osobom ich zastępujących, oraz bezpośredniemu przełożonemu.

07 sty 2010, 10:01
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
espina                    

Co do meritum szkoleń to... pominę to milczeniem. Może powiem tylko tyle: mnie sie wydaje, że czas i środki można by lepiej spożytkować, np. na praktyczne szkolenia i konsultacje po wprowadzeniu nowego programu. Takie teoretyczne bla bla bla... jest trochę bez sensu.

Ale ma inne pytanie: czy osoby, które były na szkoleniach dotyczących VIES lub stanowisk ds. handlu wewnątrzwspólnotowego są zobowiązane do przeszkolenia kogoś w swoim urzędzie? A jeśli tak, to kogo?? Bo mnie się wydaje, że zdziwienie wielkie jakie wywołane zostało tym, iż swoją tajemną wiedzę, którą nabyłam na ww. szkoleniu, przekazałam "tylko" mojemu zastępcy i kierownikowi, który sprawuje nade mną nadzór, jest co najmniej dziwne...

wiedzę przekazuję zastępcy i kierownikowi. Materiały ze szkolenia mailem ślę wszystkim w dziale i kontroli podatkowej. Praktyczne szkolenia powinny być PRZED wprowadzeniem programu a nie po wprowadzeniu programu.

07 sty 2010, 16:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 kwi 2009, 13:37

POSTY        13
Post VIES
Ronin123                    

Staruszek                    

dokładnie tak jest - jeśli chodzi o szkolenia z zakresu VIES przeprowadzane przez IS - szkolenie z zakresu materiału, które trwało w Jastrzebiej 2 dni jest przekazywane w ciagu 2 godzin (w tym przerwa pół godzinna) i zawsze sprowadza się do historii o tym kiedy można lub nie wysłać SCAC lub jak winien wyglądać temat mail'a. Z problemami pozostają sobie same US. Więc po co to całe towarzystwo jeździ na te kilkudniowe szkolenia do Jastrzebiej??

08 sty 2010, 13:31
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
Zgadzam się!!! Materiały z Jastrzębiej Góry są bardzo dobre!!! Ale nikt ich z osobami z US nie omawiał na szkoleniu osób kontaktowych (wysłano je mailem). Takie szkolenia jak w JG powinny być również dla osób kontaktowych z USów!!!! A potem wielkie darcie mordy, że SCACi nie takie jak trzeba i w ogóle  :zygi:  Poziom szkolenia i dbania o dobrą organizację i dobry komfort pracy osób kontaktowych jest BEZNADZIEJNY!!!! Czy ktoś już miał przyjemność w praktyce obsługiwać VAT-Refund?

Ostatnio edytowano 08 sty 2010, 20:05 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

Poprawiłem żygi. Teraz lepiej oddają sens wypowiedzi.

08 sty 2010, 17:55
Znawca
Własny awatar

POSTY        148
Post VIES
NewLunatiq                    

Zgadzam się!!! Materiały z Jastrzębiej Góry są bardzo dobre!!! Ale nikt ich z osobami z US nie omawiał na szkoleniu osób kontaktowych (wysłano je mailem). Takie szkolenia jak w JG powinny być również dla osób kontaktowych z USów!!!! A potem wielkie darcie mordy, że SCACi nie takie jak trzeba i w ogóle  :zygi:  Poziom szkolenia i dbania o dobrą organizację i dobry komfort pracy osób kontaktowych jest BEZNADZIEJNY!!!! Czy ktoś już miał przyjemność w praktyce obsługiwać VAT-Refund?

Ja miałem wątpliwą przyjemność wczoraj odpowiedzieć na pytanie jednego gościa (podatnika- tak będzie poprawniej) ws. technicznego sposobu wysłania wniosku o zwrot podatku od wartości dodanej słowami "nie wiem".
Tak na marginesie to draństwo, by na szkolenie (teoretyków z IS) były przeznaczone 2 dni, a dla nas praktyków raptem 2 godziny, i to jeszcze na "suchara" i to w czasie gorączki przedświątecznej .
Lecz nie ma co biadolić, zawsze mogłoby być gorzej...

09 sty 2010, 18:45
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
Ronin123                    

NewLunatiq                    

Ja miałem wątpliwą przyjemność wczoraj odpowiedzieć na pytanie jednego gościa (podatnika- tak będzie poprawniej) ws. technicznego sposobu wysłania wniosku o zwrot podatku od wartości dodanej słowami "nie wiem".
Tak na marginesie to draństwo, by na szkolenie (teoretyków z IS) były przeznaczone 2 dni, a dla nas praktyków raptem 2 godziny, i to jeszcze na "suchara" i to w czasie gorączki przedświątecznej .
Lecz nie ma co biadolić, zawsze mogłoby być gorzej...

też mam zamiar odpowiadać: "nie wiem, nie przeszkolono mnie z tego zagadnienia praktycznie". KONIEC KROPKA.

09 sty 2010, 22:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 18:45

POSTY        3
Post VIES
Szkolenia z VIESa IS źle przeprowadziła. Hmmm a czy ktoś z was wie jak wyglądało szkolenie w Jastrzębiej ???? Co z tego, że trwało dwa dni . Ale jakie to były dni... teoretyczne.  Więc co innego przekazać hmm.. Prikaz z góry przekazać to cóż począć ... przekazali to co sami usłyszeli, czyli nic konkretnego.

09 sty 2010, 23:08
Specjalista
Własny awatar

POSTY        692
Post VIES
honorata8                    

Szkolenia z VIESa IS źle przeprowadziła. Hmmm a czy ktoś z was wie jak wyglądało szkolenie w Jastrzębiej ???? Co z tego, że trwało dwa dni . Ale jakie to były dni... teoretyczne.  Więc co innego przekazać hmm.. Prikaz z góry przekazać to cóż począć ... przekazali to co sami usłyszeli, czyli nic konkretnego.

ale sam fakt, że przez dwa dni możesz sobie podyskutować o VIESie - to już coś. Na kilkugodzinnych szkoleniach nie ma takiej możliwości :za2:

10 sty 2010, 11:04
Znawca
Własny awatar

POSTY        148
Post VIES
Może idiotyczne pytanie, lecz dla mnie ważne:
jak nasz podatnik może w teorii złożyć wniosek o zwrot podatku od wartości dodanej?

10 sty 2010, 21:44
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post VIES
Tak sobie myślę, że chyba do tego będzie służyło zakładane w urzędach oddzielne konto e-mail "vat-refund", bo przecież wszystko ma iść elektronicznie...

11 sty 2010, 08:49
Zaawansowany

REJESTRACJA24 paź 2006, 12:04

POSTY        30
Post VIES
Wniosek o zwrot składa się elektronicznie poprzez stronę e-deklaracje. Konto VAt-Refund słuzy tylko do współpracy pomiędzy urzedami odnośnie ustalania obowiązków w zakresie VAT podatników zmieniających US.

11 sty 2010, 10:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 51  Następna strona