Taa, tyle że od nowego roku to się skończy i "umiesięczni" - co, jak myślę, nie wpłynie jednak na zmianę postrzegania spraw unijnych przez osoby "zielone" w temacie... Oby jednak ktoś w końcu przejrzał na oczy i pomyślał o zwiększeniu liczby osób odpowiedzialnych w urzędach za tę działkę...
24 lis 2009, 16:16
VIES
Na ile ta zmiana jest realna?
24 lis 2009, 18:31
VIES
aniaz
Na ile ta zmiana jest realna?
Jeśli chodzi o "przejrzenie na oczy" i "pomyślenie" to raczej mało realna. Jeśli chodzi o dowalenie pracy to niemal pewnik
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
24 lis 2009, 20:32
VIES
Szkolenie w Koninie było bardzo OK. Uważam, że powinno być przeprowadzone zdecydowanie wcześniej. Popieram pomysł organizowania szkoleń e-learningowych w połączeniu z forum, na którym można by pytać lub podejrzeć sposób rozwiązania konkretnego problemu. Może na razie to forum pozwoli nam na wymianę doświadczeń i ułatwi pracę.
24 lis 2009, 20:39
VIES
Skarbanonim
Szkolenie w Koninie było bardzo OK. Uważam, że powinno być przeprowadzone zdecydowanie wcześniej. Popieram pomysł organizowania szkoleń e-learningowych w połączeniu z forum, na którym można by pytać lub podejrzeć sposób rozwiązania konkretnego problemu. Może na razie to forum pozwoli nam na wymianę doświadczeń i ułatwi pracę.
również jestem zadowolony ze szkolenia w Koninie. Było fajne. Pozdrawiam wszystkie osoby tam pracujące. Okazały się bardzo pomocne:)
24 lis 2009, 22:56
VIES
A jak oceniacie pojawienie się na VAT-UE usług, a co za tym idzie przyszłych weryfikacji poprawności rozliczeń w tym zakresie? dla mnie bomba
25 lis 2009, 11:35
VIES
A ja wystąpiłem do MF o uprawnienia dla nowych pracowników do wprowadzania VAT-UE od 01.01.2009 r. aby się z ręką w nocniku nie obudzić, bo będzie ich minimum 3 razy więcej (wszystkie podmioty mają obroty) a o usługodawcach i biorcach to już nie wspomnę . A tu dzwoni IS, że dzwoniło MF i powiedzieli, że mają mnie w , przekraczam limit. To ja im, że już w Dz. U. jest nowelizacja. No i jak zawsze wszystko zrozumieli i mam rację, ale limit jest limitem i dalej mają mnie jeszcze głębiej w . Jest zajebiaszczo....
25 lis 2009, 12:49
VIES
A propos limitów w VIES. Czy sa u Was robione "sprawdzenia" kto i jak często korzysta ze swoich uprawnień w VIES? Kiedyś straszono, że będzie to weryfikowane, aby nie leżały odłogiem a były faktycznie używane.... Czyżby to - jak zwykle - było tylko czcze gadanie i straszenie na wyrost?...
25 lis 2009, 14:01
VIES
To warto sprawdzić w Urzędzie (rotacja pracowników), tyle tylko, że poziom uprawnień jest różny.Brak jest zawsze tych potrzebnych. Mimo monitów- nic się nie robi w tym zakresie.
25 lis 2009, 16:10
VIES
espina
A propos limitów w VIES. Czy sa u Was robione "sprawdzenia" kto i jak często korzysta ze swoich uprawnień w VIES? Kiedyś straszono, że będzie to weryfikowane, aby nie leżały odłogiem a były faktycznie używane.... Czyżby to - jak zwykle - było tylko czcze gadanie i straszenie na wyrost?...
A co w przypadku choroby lub urlopu "uprawnionego" pracownika? Nie lepiej mieć trochę "zapasu"?
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
25 lis 2009, 18:26
VIES
Grisza00
A ja wystąpiłem do MF o uprawnienia dla nowych pracowników do wprowadzania VAT-UE od 01.01.2009 r. aby się z ręką w nocniku nie obudzić, bo będzie ich minimum 3 razy więcej (wszystkie podmioty mają obroty) a o usługodawcach i biorcach to już nie wspomnę . A tu dzwoni IS, że dzwoniło MF i powiedzieli, że mają mnie w , przekraczam limit. To ja im, że już w Dz. U. jest nowelizacja. No i jak zawsze wszystko zrozumieli i mam rację, ale limit jest limitem i dalej mają mnie jeszcze głębiej w . Jest zajebiaszczo....
prawda...w tym roku było pismo z MF aby określić ilość operatorów do systemu VIES2. My zwiększyliśmy ile się dało. Z dwóch osób zrobiło się chyba 6. Jednak nie pamiętam zakresu tych uprawnień...Teraz będzie z tym problem, bo obciążenie w VIESIE jest duże, a jak szybko VIES działa i jak niezawodnie - wszyscy wiemy;)
Dodano: 25 Lis 2009 06:45 pm
espina
A jak oceniacie pojawienie się na VAT-UE usług, a co za tym idzie przyszłych weryfikacji poprawności rozliczeń w tym zakresie? dla mnie bomba
jeszcze jak ktoś się złapie na częstotliwość miesieczną to już w ogóle bomba
Dodano: 25 Lis 2009 06:47 pm
espina
na podstawie tych monitów powstało sprawozdanie o niezgodnościach z czterech kwartałów. Ponieważ w 2004 roku prawie nikt nic nie wiedział, SCACA sie bał jak diabeł swięconej wody, poziom niezgodności był katastrofalny. Zbadano wykorzystanie systemu i okazało się ono bardzo mizerne...
Dodano: 25 Lis 2009 06:48 pm
supersaper
espina
A co w przypadku choroby lub urlopu "uprawnionego" pracownika? Nie lepiej mieć trochę "zapasu"?
wtedy robota stoi...
25 lis 2009, 19:44
VIES
normalnie się doczekać nie mogę tego nowego roku. większy thrill jest niż przy milenijnym zamieszaniu
25 lis 2009, 20:34
VIES
espina
Tia, zwłaszcza dla pracownika tym się zajmującego A jeszcze lepszą bombą jest to, że miesięczne VAT-UE mają ponoć być składane do 15-go, co - zdaniem biur rachunkowych - spowoduje konieczność składania najpierw "zerówek" (żeby się wyrobić w terminie) a potem korygowania ich (kiedy już będzie wiadomo co i jak przy składaniu zwykłych VAT-7). Istna eksplozja papierów - no chyba że podatnicy przestawią sie na e-deklaracje...
25 lis 2009, 22:12
VIES
Vater
espina
Tia, zwłaszcza dla pracownika tym się zajmującego A jeszcze lepszą bombą jest to, że miesięczne VAT-UE mają ponoć być składane do 15-go, co - zdaniem biur rachunkowych - spowoduje konieczność składania najpierw "zerówek" (żeby się wyrobić w terminie) a potem korygowania ich (kiedy już będzie wiadomo co i jak przy składaniu zwykłych VAT-7). Istna eksplozja papierów - no chyba że podatnicy przestawią sie na e-deklaracje...