Mam taki problem i nie wiem czy coś źle robię, może źle interpretuje albo myślę. Podatnicy świadczący usługi o których mowa w art. 28b mogą się zarejestrować jedynie do tych transakcji - art. 97 ust. 3 pkt 2 UPTU. W takim przypadku mają obowiązek składania informacji podsumowujących VAT-UE, jednak nie muszą składać deklaracji VAT-7. Mam takich kilku. Przy weryfikacji w VIES wychodzi mi na raportach brak ważnej deklaracji VAT-7 (i prawidłowo) - raport robiony pod kątem wykreślenia z rejestru VAT-UE. Podatnicy wychodzą co kwartał, obowiązku składania nie mają i jest jeszcze kwestia wykreślenia z art. 97 ust. 15 - brak deklaracji za 6 miesięcy bądź 2 kwartały (no jest brak bo tak ma być). Co z wykreśleniami? Mogli by w VIESie poprawić te raporty :[
Też macie takie problemy czy może ja coś źle kombinuje?
Pozdrawiam!
04 sty 2011, 18:37
Usługi z art. 28b VIES
mam co kwartał to samo. niestety informatycy z MF lub ktoś kto stworzył VIES nie ma o podatkach pojęcia. Ja po prostu wiem którzy podatnicy są tylko podatnikami VAT-UE i po prostu ich nie wzywam do rozbieżności, bo takowych nie ma skoro nie muszą składać deklaracji VAT. CO za tym idzie nie ma podstaw aby ich wykreślić z rejestru VAT.
04 sty 2011, 19:04
Usługi z art. 28b VIES
mulek18
...i po prostu ich nie wzywam do rozbieżności, bo takowych nie ma skoro nie muszą składać deklaracji VAT. CO za tym idzie nie ma podstaw aby ich wykreślić z rejestru VAT.
Oświećcie mnie z czego wynika, że nie muszą składać VAT -7?
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
04 sty 2011, 19:33
Usługi z art. 28b VIES
poz. 61 VAT-R - podatnik niepodlegający obowiązkowi rejestracji jako podatnik VAT czynny będzie świadczył lub świadczy usługi, do których stosuje się art.100 ust.1 pkt 4 ustawy, lub będzie nabywał lub nabywa usługi, do których stosuje się art.28b ustawy, jeżeli usługi te stanowiłyby u podatnika import usług
04 sty 2011, 19:43
Usługi z art. 28b VIES
mulek18
poz. 61 VAT-R - podatnik niepodlegający obowiązkowi rejestracji jako podatnik VAT czynny będzie świadczył lub świadczy usługi, do których stosuje się art.100 ust.1 pkt 4 ustawy, lub będzie nabywał lub nabywa usługi, do których stosuje się art.28b ustawy, jeżeli usługi te stanowiłyby u podatnika import usług
Uffff ... nie mam takich.
04 sty 2011, 19:44
Usługi z art. 28b VIES
Pinero
mulek18
Uffff ... nie mam takich.
czemu ufff? oni są zupełnie nieszkodliwi
04 sty 2011, 19:46
Usługi z art. 28b VIES
mulek18
czemu ufff? oni są zupełnie nieszkodliwi
Ja ma swoich "nieszkodliwych". Nawet głowy sobie nie zawracają składaniem czegokolwiek, ale jak człowiek spojrzy na dane z komunikatów UE to myśli, że tamci kumulację szóstki pokazują