Teraz jest 06 wrz 2025, 14:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA30 cze 2009, 07:30

POSTY        169
Post Re: VIES
a czy u Was funkcjonuje coś takiego jak instrukcja dot. stanowiska ds. handlu wewnątrzwspólnotowego?

12 lut 2012, 11:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
espina                    

a czy u Was funkcjonuje coś takiego jak instrukcja dot. stanowiska ds. handlu wewnątrzwspólnotowego?

...chyba w zarządzeniu MF jest ogólna wzmianka o tym czym się zajmują osoby kontaktowe. W marcu AR-VATUE ma być częścią systemu VIES. Natomiast nie ma nigdzie napisane, że osoby kontaktowe mają zajmować się tylko ViESem jeśli o to chodzi;)

12 lut 2012, 13:43
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
NewLunatiq                    

W marcu AR-VATUE ma być częścią systemu VIES.

skąd taka informacja?

13 lut 2012, 16:35
Znawca

POSTY        169
Losos2010 - z pisma MF.

14 lut 2012, 10:03
Znawca

POSTY        169
NewLunatiq                    

espina                    

...chyba w zarządzeniu MF jest ogólna wzmianka o tym czym się zajmują osoby kontaktowe. W marcu AR-VATUE ma być częścią systemu VIES. Natomiast nie ma nigdzie napisane, że osoby kontaktowe mają zajmować się tylko ViESem jeśli o to chodzi;)

bardziej chodzi mi o to, czy macie jakieś wytyczne co i kiedy robić w związku z VIES (np. wykonywanie raportów, przeprowadzanie czynności) i innymi obowiązkami nałożonymi na osobę kontaktową.

15 lut 2012, 11:57
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
espina                    

bardziej chodzi mi o to, czy macie jakieś wytyczne co i kiedy robić w związku z VIES (np. wykonywanie raportów, przeprowadzanie czynności) i innymi obowiązkami nałożonymi na osobę kontaktową.

nic takiego nie istnieje raczej ;)
na wyczucie :)

15 lut 2012, 15:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2009, 22:47

POSTY        15
:)
espina                    

Oczywiście mamy wewnętrzne zarządzenie, które reguluje wszystkie ważniejsze aspekty związane z realizacją zadań w zakresie wymiany informacji w zakresie podatków pośrednich na poziomie US,  które precyzuje m.in. zasady generowania zapytań i odpowiedzi na formularzach SCAC, kwoty rozbieżności w raportach dostępnych w systemie VIES w stosunku, do których prowadzimy kontrole i c.s. oraz terminy generowania wszystkich raportów dostępnych w systemie VIES i zasady wyjaśniania, ponadto zasady i termniy wykreślania podatników unijnych itd.

17 lut 2012, 19:43
Znawca

POSTY        169
teide                    

espina                    

Oczywiście mamy wewnętrzne zarządzenie które reguluje wszystkie ważniejsze aspekty związane z realizacją zadań w zakresie wymiany informacji w zakresie podatków pośrednich na poziomie US, które precyzuje m.in. zasady generowania zapytań i odpowiedzi na formularzach SCAC, kwoty rozbieżności w raportach dostępnych w systemie VIES w stosunku do których prowadzimy kontrole i c.s. oraz terminy generowania wszystkich raportów dostępnych w systemie VIES i zasady wyjaśniania, ponadto zasady i termniy wykreślania podatników unijnych itd.

a zdradzisz jakieś konkrety?

17 lut 2012, 20:00
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
teide                    

Oczywiście mamy wewnętrzne zarządzenie które reguluje wszystkie ważniejsze aspekty związane z realizacją zadań w zakresie wymiany informacji w zakresie podatków pośrednich na poziomie US  ,które precyzuje m.in. zasady generowania zapytań i odpowiedzi na formularzach SCAC,  , kwoty rozbieżności w raportach dostępnych w systemie VIES w stosunku do których prowadzimy kontrole i c.s. oraz terminy generowania wszystkich raportów dostępnych w systemie VIES i zasady wyjaśniania , ponadto zasady i termniy wykreślania podatników unijnych itd.

Jesteście dużym US?
Jeśli macie coś takiego to tylko pozazdrościć. Podejrzewam, że kilka US w Polsce ma takie wewnętrzne zarządzenia.

17 lut 2012, 22:14
Znawca

POSTY        169
losos2010                    

Jeśli macie coś takiego to tylko pozazdrościć. Podejrzewam, że kilka US w Polsce ma takie wewnętrzne zarządzenia.

Losos2010 takie zarządzenia są też u mnie, a wszystko to była kiedyś kwestia mojego uporu i (zdaje się) sprzyjających okoliczności oraz upodobań szefostwa do normowania.
Jeśli zazdrościsz, to spróbuj to zrealizować też u siebie. Warto.

18 lut 2012, 12:29
Amator
Własny awatar

POSTY        15
espina                    

losos2010                    

Losos2010 takie zarządzenia są też u mnie, a wszystko to była kiedyś kwestia mojego uporu i (zdaje się) sprzyjających okoliczności oraz upodobań szefostwa do normowania.
Jeśli zazdrościsz, to spróbuj to zrealizować też u siebie. Warto.

Jeżeli ma się szefostwo, które dostrzega zmiany w otaczającym świecie i chce umożliwić osobom kontaktowym prawidłową realizację zadań związanych z wymianą..., zarządzenie zbudowaliśmy na bazie własnych doświadczeń (po raporcie NIK, który nie pozostawił suchej nitki na realizacji zadań związanych z VIES w US). Co roku je modyfikujemy. Najważniejsze ustalić limit rozbieżności w stosunku, do których podejmuje się działania plus terminy itd.

19 lut 2012, 17:14
Znawca

POSTY        169
teide                    

Najważniejsze ustalić limit rozbieżności w stosunku, do których podejmuje się działania plus terminy itd.

teide i jaki macie limit?

u nas coraz więcej jest znacznych rozbieżności w zakresie importu usług i stąd moje pytanie - jak podchodzicie do wyjaśniania tych różnic? zwłaszcza gdy nasz podatnik deklaruje sporo więcej niż jego kontrahenci z unii? nie wiem czemu zdecydowano się na ujęcie na vat-ue tylko świadczenia usług, a importu już nie, skoro na raportach z vies to wychodzi...

20 lut 2012, 20:00
Amator
Własny awatar

POSTY        15
100.000, co do nie ujmowania w VAT-UE importu usług to wyjaśnienie jest proste, zasada jest podobna jak przy WDT i WNT (wszystkie kraje UE wymieniają się dostawami towarów, ale tylko niektóre zobowiązały podatników do deklarowania WNT (m.in Polska), stąd wymiana tylko świadczenia usług i konieczność porównywania kwot otrzymanych z krajów UE z odpowiednimi poz. deklaracji VAT. Co do rozbieżności w usługach to w mojej ocenie istotniejsze są te gdzie polski podatnik nie wykazuje importu mimo info w VIES, że takową usługę nabył. Na którym raporcie bazujesz wyjaśniając usługi ?

20 lut 2012, 20:52
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
espina                    

u nas coraz więcej jest znacznych rozbieżności w zakresie importu usług i stąd moje pytanie - jak podchodzicie do wyjaśniania tych różnic? zwłaszcza gdy nasz podatnik deklaruje sporo więcej niż jego kontrahenci z unii? nie wiem czemu zdecydowano się na ujęcie na vat-ue tylko świadczenia usług, a importu już nie, skoro na raportach z vies to wychodzi...

Jeśli w polskim VAT-UE byłby ujęty import usług, to niby gdzie miałby iść komunikat, że nasz wykazał import usług ? bez sensu. Tak jak teraz jest ok.
Co do importu usług gdzie nasi wykazują więcej niż kontrahenci to my takich przypadków w ogóle nie wzywamy. To bez sensu, bo co mnie interesuje ze kontrahent świadczący usługę nie wykazał to raz, a dwa przecież gdyby nie nabył nasz podatnik usługi to by jej nie wykazywał.
Jak robię raport rozbieżności między VAT-UE, a komunikatem i tak wychodzi mi 250 stron, wiec podziękuję za wzywanie takich, którzy wykazują więcej niż kontrahent.

20 lut 2012, 20:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 51  Następna strona