Re: Likwidacja trzynastki
PRZEWODNICZĄCY RADY SŁUŻBY CYWILNEJ PRZY PREZESIE RADY MINISTRÓW
Adam Leszkiewicz
Warszawa, 9 listopada 2011 r.
RSC-5506-3(3)/2011
Pan
Tomasz Ludwiński
Przewodniczący Rady Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych NSZZ „Solidarność" w WarszawieW odpowiedzi na wnioski z 28 października 2011 r. (SK/278/2011) oraz 29 października 2011 r. (SK/280/2011) o przekazanie - na podstawie przepisów wynikających z ustawy z dnia 6 września 2011 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198, z późn. zm.) - m. in. protokołów z posiedzeń Rady Służby Cywilnej z 2011 roku, na których omawiane były sprawy związane z systemem wynagrodzeń w służbie cywilnej, w tym w szczególności kwestie dodatkowego wynagrodzenia rocznego, czyli tzw. trzynastek, uprzejmie informuję, iż temat dotyczący likwidacji tzw. trzynastek i innych stałych dodatków do wynagrodzenia pracowników administracji rządowej nie był przedmiotem obrad Rady Służby Cywilnej. Rada nie postulowała również wprowadzenia zmian w systemie motywacyjnym, co znajduje potwierdzenie w protokołach i uchwałach Rady Służby Cywilnej.
Pragnę jednoznacznie podkreślić, że dużym zaskoczeniem i niezrozumieniem były tezy zawarte w publikacji Dziennika Gazeta Prawna z dn. 28 października br., szczególnie to, na jakiej podstawie autor sformułował tezę o rzekomych postulatach Rady Służby Cywilnej w odniesieniu do wynagradzania urzędników. W mojej opinii niedopuszczalne, nierzetelne i sprzeczne z warsztatem dziennikarskim jest publiczne przypisywanie Radzie sprzecznych ze stanem faktycznym informacji i działań.
Takie stanowisko wyraziłem też w piśmie do redaktor naczelnej Dziennika Gazeta Prawna.
Rada Służby Cywilnej nie postulowała likwidacji trzynastek i innych stałych dodatków do pensji. Rada nie zajmowała się także zmianami w systemie motywacyjnym. Żadna moja wypowiedź nie wskazuje na jakiekolwiek działania Rady w tym zakresie. Jest to tym bardziej istotne, że ta „wymyślona" przez Pana redaktora informacja została powtórzona przez inne media.
Odnosząc się do treści artykułu Pana Artura Radwana pt. „Urzędnicy bez trzynastek, ale za to z pracą", który ukazał się w Dzienniku Gazeta Prawna w dniu 28 października 2011 r. pragnę poinformować, iż publikacja ta zawiera nieprawdziwe i niepotwierdzone tezy dotyczące zmian w systemie wynagradzania urzędników. O ich wyjaśnienie proszę się zwrócić do redakcji Dziennika Gazeta Prawna. Nie jest mi znane źródło ani intencja, które przyświecały autorowi tej publikacji. Przedstawione w artykule moje wypowiedzi są osobistym i tylko moim poglądem na temat procesu wzmacniania powiązań wynagrodzeń członków Służby Cywilnej z efektami pracy.
W związku z powyższym - w odpowiedzi na wniosek z dnia 29 października br. - na podstawie art. 2 ust 1 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198, z późn. zm.) w załączeniu przekazuję potwierdzone za zgodność z oryginałem kserokopie dokumentów będących przedmiotem wniosku (dotyczy protokołów Rady Służby Cywilnej z posiedzeń zwołanych w latach 2010 - 2011 wraz z kserokopiami list obecności), z wykluczeniem protokołów z podejmowania przez Radę uchwał w trybie obiegowym.
Jeżeli chodzi o uchwały Rady Służby Cywilnej, są one na bieżąco zamieszczane na stronie internetowej Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, w zakładce Departamentu Służby Cywilnej:
http://www.dsc.kprm.gov.pl/uchwaly-rady ... cywilnej-o.
Jednocześnie uprzejmie informuję, że protokół Rady Służby Cywilnej z posiedzenia, które odbyło się w dniu 30 sierpnia br. będzie mógł zostać udostępniony dopiero po przyjęciu go przez Radę. Głosowanie nad przyjęciem ww. dokumentu odbędzie się podczas najbliższego posiedzenia RSC.
Z uwagi na brak stosownych przesłanek, to jest przytoczoną w treści pisma argumentację, nie jest możliwe przekazanie ani „opinii i ekspertyz, o których mowa w §3 Regulaminu Rady Służby Cywilnej", ani „analiz, stanowisk i materiałów źródłowych", o których mowa we wnioskach z dnia 28 oraz 29 października br.
Ponadto uprzejmie informuję, że w dniu 2 kwietnia 2009 r. złożyłem pisemne oświadczenie, iż zgodnie z zapisami art. 4 ust. 2 ustawy z dnia 31 lipca 1981 r. o wynagrodzeniu osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe (Dz. U. Nr 20, poz. 101) rezygnuję z pobierania ryczałtowego wynagrodzenia miesięcznego, należnego członkom Rady Służby Cywilnej na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. Nr 227, poz. 1505 z późn. zm.).
Adam Leszkiewicz
Przewodniczący RSC