jedną z odpowiedzi było, że rzecznik praw obywatelskich nie może złożyć skargi.
27 cze 2011, 19:58
Re: Gimnastyka umysłu
Prawda? Też mi trochę wyglądało na podpuchę, takie kawa-na-ławę, mało "politycznie poprawne" Ale jest OK, to stara dobra szkoła Fayola[/quote] No to super, mogliby wrzucić test na stronę to byśmy widzieli ile mamy punktów mniej więcej z testu wiedzy.
27 cze 2011, 20:00
Ktoś tu twierdził, że było pyt. na temat tego, ze prawo nie dziala wstecz, a mnie sie wydaje, że chodziło o art. 5 ustawy o oglaszaniu aktów normatywnych. Czy mam rację?
27 cze 2011, 20:09
Anna5
Ktoś tu twierdził, że było pyt. na temat tego, ze prawo nie dziala wstecz, a mnie sie wydaje, że chodziło o art. 5 ustawy o oglaszaniu aktów normatywnych. Czy mam rację?
Tak. Pytanie i jedna z odpowiedzi były mniej więcej takie: Czy można nadać aktowi normatywnemu moc wsteczną? - nie, chyba że jest to w zgodzie z zasadami demokratycznego państwa prawnego
27 cze 2011, 20:14
Anna5
Masz rację, dokładnie o to chodzi. ale czy była dokładnie taka odp. nie pamietam:
Art. 5. Przepisy art. 4 nie wyłączają możliwości nadania aktowi normatywnemu wstecznej mocy obowiązującej, jeżeli zasady demokratycznego państwa prawnego nie stoją temu na przeszkodzie.
Kto pamięta odpowiedzi o Skardze do sądu woj - kto może ją złożyc - organizacja społeczna - prokurator - RPO - ????
27 cze 2011, 20:19
zlzn
Anna5
Tak. Pytanie i jedna z odpowiedzi były mniej więcej takie: Czy można nadać aktowi normatywnemu moc wsteczną? - nie, chyba że jest to w zgodzie z zasadami demokratycznego państwa prawnego
Ja zaznaczyłem że nigdy, mam nadzieję że dobrze
27 cze 2011, 20:20
wnui
lasciate ogni speranza ... (przynajmniej odnośnie tego pytania)
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 20:23 przez zlzn, łącznie edytowano 2 razy
27 cze 2011, 20:21
zlzn
wnui
lasciate ogni speranza ... (przynajmniej odnośnie tego pytania)
pisz po polsku, najlepiej gotowe odpowiedzi do naszych pytan;)
27 cze 2011, 20:23
Fiona42
Anna5
Masz rację, dokładnie o to chodzi. ale czy była dokładnie taka odp. nie pamietam:
Art. 5. Przepisy art. 4 nie wyłączają możliwości nadania aktowi normatywnemu wstecznej mocy obowiązującej, jeżeli zasady demokratycznego państwa prawnego nie stoją temu na przeszkodzie.
Kto pamięta odpowiedzi o Skardze do sądu woj - kto może ją złożyc - organizacja społeczna - prokurator - RPO - ????
prokurator
27 cze 2011, 20:24
i RPO tez
27 cze 2011, 20:29
Fiona42
zlzn
lasciate ogni speranza ... pisz po polsku
to mała dygresja na odprężenie:
"Lasciate tutta la Speranza" - „Porzućcie wszelką nadzieję” - parafraza słów, które Dante Alighieri umieścił na drzwiach piekła w Boskiej Komedii. W oryginale brzmiały one: "Lasciate ogni speranza". Kibice Wisły umieścili je na transparencie podczas meczu z Lazio Rzym w IV. rundzie PUEFA.
- Jestem pod wrażeniem znajomości literatury włoskiej u kibiców Wisły - uśmiechnął się komentator telewizji Rai UNO Carlo Paris. Mina mu zrzedła dopiero wtedy, gdy zobaczył na przeciwległej trybunie: "Lazio: veni, vidi, hoscapatto" (Przybyłem, zobaczyłem, uciekłem). Działo się to 5 marca 2003 roku na stadionie Wisły.
Może dobre motto na czerwiec na budynek EXPO ?
Ostatnio edytowano 27 cze 2011, 20:34 przez zlzn, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2011, 20:33
Bardzo dobre, zwazywszy na coraz ciekawsze pytania na egzaminie. A jest z czego wybierac... jest...
Martwi mnie jedna rzecz, kilkadziesiąt osób ogląda nasze wpisy, a 5 osób zabiera głos. Nie ma chętnych do pomocy ?
27 cze 2011, 20:39
Fiona42
i RPO tez
ale co do RPO była odpowiedź, że nie może złożyć - a ponieważ może złożyć to nie była dobra odpowiedź.