Teraz jest 12 wrz 2025, 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA13 lip 2009, 23:01

POSTY        146
Post Re: Gimnastyka umysłu
karniak                    

wodniczka74                    

W pytaniu 15 źle
Podaje odpowiedzi:
15-2
16- kasza
17-A
18-16543
19-219
20-K
21-6
22- poeta

Kto źle ten źle ;)  Ja akurat 15 miałam dobrze :D pije-===[ A co do reszty to konkluzja jest prosta: muszę się zresetować :D Patrzę na 5, widzę 8 i wychodzi mi 8+13=21:3=7 No i cieszę się że proste zadanie :D, myślę A piszę B... normalnie  :stop:  :stop: Jak tak będę pisać na egzaminie to  <_<_<

Nie martw się Karniak, ja też to przechodzę. Widzę to co chcę widzieć. Nie mówiąc już o tych wszystkich datach, terminach, danych makroekonomicznych i innych danych - nic już nie wiem i nie pamiętam  :mur:
I mam tylko nadzieję że to chwilowe. Bo jak tak dalej pódzie to   <_<

Posłuchajcie, a czy ma ktoś z Was jeszcze jakieś zadania z tabelką albo może pamięta lub ma jakieś materiały co było w tamtym roku na teście z umiejętności.Może coś z doboru słówek, błędów w zdanich  ;)

A tak na pocieszenie 3 zadanka :P

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

01 cze 2011, 19:46
Znawca

REJESTRACJA15 lut 2010, 15:05

POSTY        124
A tak na pocieszenie 3 zadanka :P[/quote]
Moje typy:
15- D
16 -C
17- B
boje--==

01 cze 2011, 19:55
Znawca

POSTY        124
ABCABC mam zadania na tabelkę, może nie z egzaminu ,ale podobne jakie były:
czytaj=--===
Zadanie 1:
Firma zakupiła 1200 ryz papieru kserograficznego. 75% stanowił papier ekologiczny, z czego 25% stanowił papier berżowy, resztę biały. 80% papieru "zwykłego" było w kolorze białym, reszta była kolorowa (inna niż beżowa)
Uzupełnij pustą tabelkę podaną w załączniku czytaj=--===

Zadanie 2:
Firma zatrudnia 1000 pracowników. 25% z nich pracuje w administracji, z czego 10% ma wykształcenie średnie, a pozostali wyższe. Na produkcji 60% pracowników ma wykształcenie średnie, pozostali mają wykształcenie podstawowe.
Uzupełnij pustą tabelkę podaną w załączniku.
Odpowiedzi juto :lol:

01 cze 2011, 20:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2010, 20:03

POSTY        33
A w zad.132
wg mnie - 5, bo jak poprzekręcasz kwadraty w całości, a nie kwadraciki, i porównasz to tak jakoś wychodzi.
oprócz tego - 15-d, 16-c,17-b

01 cze 2011, 20:14
Znawca

POSTY        146
jolus2005                    

A tak na pocieszenie 3 zadanka :P

Moje typy:
15- D
16 -C
17- B
boje--==[/quote]

Jolus super !!!!!  :brawa:  :brawa:  :brawa:

Dziekuję za tabelki  :wub:

I jeszcze 4 zadania

01 cze 2011, 20:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 cze 2010, 11:54

POSTY        35
Zadanka z tamtego roku. Mogą troszeczkę różnić się treścią ale mniej więcej o to chodziło.

Tabelka nr 1 Podział zysku

Podział zysku przedsiębiorstw A, B i C. Przedsiębiorstwo A wypracowało 300.000 zł zysku, z czego połowę przeznaczyło na inwestycje, resztę w równych częściach na premie dla pracowników, cele charytatywne i Fundusz Socjalny. Przedsiębiorstwo B cały zysk przeznaczyło na premie dla pracowników, a C 25.000 zł na cele charytatywne. Na premie poszczególne przedsiębiorstwa przeznaczyły A-50.000 zł, B-72.000 zł, C- 42.000 zł.

Tabelka nr 2

Budowa supermarketu - referendum.
W gminie przeprowadzono referendum w sprawie budowy supermarketu. W referendum wzięło udział 4000 dorosłych mieszkańców gminy. 1600 mieszkańców miało wykształcenie podstawowe z czego 75% było za budową natomiast z osób o wykształceniu wyższym budowę poparło tylko 126 osób. Przeciw budowie było 340 mieszkańców z wykształceniem średnim i 154 osób z wykształceniem wyższym.

Tabelka nr 3 Wybory
Podczas wyborów były 3 kandydatury. Kandydaci: A, B i C. Wyborcy dzielili się na wyborców z wykształceniem podstawowym, średnim i wyższym. Na kandydata A glosowali głównie wyborcy z wykształceniem podstawowym i stanowili 29 % głosujących. Kandydat B cieszył się jednakowym poparciem wśród osób z wykształceniem średnim i podstawowym. Na kandydata C głosowali głównie wyborcy z wykształceniem wyższym, co stanowiło 20 % głosujących.

Tabelka nr 4 Centrala i filia
W centrali firmy pracuje 300 osób. W centrali są działy marketingu, produkcji i administracji. W dziale produkcji zatrudnione są 104 osoby z wykształceniem średnim i 16 osób wykształceniem wyższym. W administracji pracują wyłącznie osoby z wykształceniem wyższym – 28 osób. Osoby z wykształceniem niższym niż średnie pracują głównie w obsłudze.
W filii firmy pracuje dokładnie o połowę mniej niż w centrali. W filii firmy są działy marketingu, produkcji i obsługi. Nie pracuje nikt z wykształceniem wyższym. W dziale produkcji zatrudnionych jest 84 z wykształceniem średnim i 24 osób z podstawowym. W dziale marketingu pracują wyłącznie ze średnim - 16 osób.

Tabelka nr 5 Studenci.
Na uczelni na 3 kierunkach studiuje w sumie 2000 osób. Kierunki: humanistyczny, ścisły i językowy. Na I roku na kierunku humanistycznym jest 150 kobiet i 50 mężczyzn. Na kierunku językowym jest w sumie 400 osób, przy czym proporcje kobiet do mężczyzn są dokładnie odwrotne niż na kierunku humanistycznym. Na drugi i trzecim roku przeważająca część studentów studiuje kierunek ścisły.
Na ostatnim roku na kierunku humanistycznym i językowym studiuje dokładnie połowa studentów z roku I-go, a struktura płci jest identyczna.

Tabelka nr 6 Bezrobocie
Bezrobocie jest szczególnie widoczne w małych miastach i wsiach gdzie stanowi aż 57 procent osób w wieku produkcyjnym(dorosłych?). W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat – stanowią one 48 % osób bezrobotnych. W małych miastach szczególnie niepokojąca jest sytuacja osób poniżej 31 roku życia, którzy stanowią 35 % bezrobotnych. W przedziale wiekowym 31- 40 lat w małych miastach jest 39% bezrobotnych (29% mężczyźni) a na wsi 27% (19% mężczyźni). Z kolei w dużych miastach mężczyźni powyżej 50 roku życia stanowią 58 % bezrobotnych.

02 cze 2011, 06:10
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 cze 2010, 11:54

POSTY        35
3. W trakcie wykonywania budżetu środków europejskich wydatki dokonywane w ramach płatności są klasyfikowane w podziale na:
1) części, działy, rozdziały i paragrafy klasyfikacji wydatków,
2) części, działy i rozdziały klasyfikacji wydatków,
3) części, działy i paragrafy klasyfikacji wydatków
4) części i działy klasyfikacji wydatków

Możecie mi podać który to jest art. z finansów

02 cze 2011, 06:48
Zaawansowany

REJESTRACJA12 wrz 2010, 16:05

POSTY        91
jjucha                    

3. W trakcie wykonywania budżetu środków europejskich wydatki dokonywane w ramach płatności są klasyfikowane w podziale na:
1) części, działy, rozdziały i paragrafy klasyfikacji wydatków,
2) części, działy i rozdziały klasyfikacji wydatków,
3) części, działy i paragrafy klasyfikacji wydatków
4) części i działy klasyfikacji wydatków

Możecie mi podać który to jest art. z finansów

Art. 185. W trakcie wykonywania budżetu środków europejskich wydatki dokonywane w ramach płatności są klasyfikowane w podziale na części, działy, rozdziały i paragrafy klasyfikacji wydatków.

02 cze 2011, 07:03
Znawca

POSTY        146
jolus2005                    

czytaj=--===
Zadanie 1:
Firma zakupiła 1200 ryz papieru kserograficznego. 75% stanowił papier ekologiczny, z czego 25% stanowił papier berżowy, resztę biały. 80% papieru "zwykłego" było w kolorze białym, reszta była kolorowa (inna niż beżowa)

Zadanie 2:
Firma zatrudnia 1000 pracowników. 25% z nich pracuje w administracji, z czego 10% ma wykształcenie średnie, a pozostali wyższe. Na produkcji 60% pracowników ma wykształcenie średnie, pozostali mają wykształcenie podstawowe.

moja propozycja rozwiązania zadań   boje--==

02 cze 2011, 07:40
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
6. Mimo nieuiszczenia należności organ nie powinien załatwić podania: art. 261 § 4
1) jeżeli za niezwłocznym załatwieniem przemawiają względy społeczne lub wzgląd na ważny interes strony,
2) jeżeli wniesienie podania stanowi czynność, dla której jest ustanowiony termin zawity,
3) jeżeli podanie wniosła osoba zamieszkała w kraju

Moim zdaniem w powyższym pytaniu za miast słowa 'mimo' powinno być 'w przypadku'

02 cze 2011, 07:46
Znawca

REJESTRACJA08 gru 2010, 10:58

POSTY        132

LOKALIZACJASz-in
KPA
Art. 261 Termin uiszczania opłat i kosztów
§ 1. Jeżeli strona nie wpłaciła należności tytułem opłat i kosztów postępowania, które zgodnie z przepisami powinny być uiszczone z góry, organ administracji publicznej prowadzący postępowanie wyznaczy jej termin do wniesienia tych należności. Termin ten nie może być krótszy niż siedem dni, a dłuższy niż czternaście dni.
§ 2. Jeżeli w wyznaczonym terminie należności nie zostaną uiszczone, podanie podlega zwrotowi lub czynność uzależniona od opłaty zostanie zaniechana.
§ 3. Na postanowienie w sprawie zwrotu podania służy zażalenie.
§ 4. Organ powinien jednak załatwić podanie mimo nieuiszczenia należności:
1) jeżeli za niezwłocznym załatwieniem przemawiają względy społeczne lub wzgląd na ważny interes strony,
2) jeżeli wniesienie podania stanowi czynność, dla której jest ustanowiony termin zawity,
3) jeżeli podanie wniosła osoba zamieszkała za granicą.

02 cze 2011, 07:57
Zaawansowany

POSTY        82
abcabc                    

I jeszcze 4 zadania

mensa 18-22 ?
18 - a
19 - d
20 - a
21 - c
22 - d

02 cze 2011, 10:44
Zaawansowany

POSTY        82
abcabc                    

jolus2005                    

czytaj=--===
Zadanie 1:

Zadanie 2:

moja propozycja rozwiązania zadań   boje--==

wyszło mi tak samo  :D

02 cze 2011, 10:45
Znawca

POSTY        124
ABCABC, DDD -super, tabelki rozwiązane bezbłędnie  :brawa:

02 cze 2011, 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213 ... 793  Następna strona