Teraz jest 06 wrz 2025, 16:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna strona
Reorganizacja 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Post Re: Reorganizacja
Chyba pora odświeżyć temat!
Czy nie uważacie, że coraz wyraźniej widać negatywne efekty "reorganizacji"? Ze swojej strony zauważam zawalenie pracowników obowiązkami (starymi + nowymi), nierównomierne rozłożenie obowiązków, wydawanie niewykonalnych poleceń - NUSom wydaje się, że jak dadzą pisemne polecenie to sprawa jest tak jakby już wykonana(!), narastającą ilość pracy w nadgodzinach i w "wolne" soboty... Reorganizacja... Psia ich mać...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

14 mar 2011, 08:43
Początkujący

REJESTRACJA15 cze 2009, 09:47

POSTY        7
Tak właśnie jest, u mnie i u ludzi z którymi rozmawiam stare obowiązki + nowe związane z nowym działem.
Swoją drogą zastanawia mnie to bo w takim razie musi być "Ktoś" kto teraz ma mniej do roboty ??

14 mar 2011, 15:27
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
czesioc                    

Tak właśnie jest, u mnie i u ludzi z którymi rozmawiam stare obowiązki + nowe związane z nowym działem.
Swoją drogą zastanawia mnie to bo w takim razie musi być "Ktoś" kto teraz ma mniej do roboty ??

Niekoniecznie. Tak na oko biorąc to 3/4 dodatkowej roboty robimy sobie sami  :mur: ktos, kto dawniej zajmował się np. ryczałtem wiedział, że sam sobie musi przyjąć zeznanie, wprowadzić go do systemu, zrobić rejestry, przekazać do księgowości, prześledzić tych, którzy zeznania nie złożyli, wezwać ich itd.idt. Siłą rzeczy wiedział, że jak pojawia się podatnik z zeznaniem, to on z tego podatnika musi "wydusić" jak najwięcej, bo jak przyjmie sobie np. zeznanie nie podpisane, to potem ma dodatkową robotę w postaci "poszukiwania/ściagnięcia" tego podatnika do urzędu. Teraz cały problem osoby przyjmującej zeznania na sali obsługi polega na przybiciu na tym zeznaniu pieczątki i przekazaniu do komórki masowego wprowadzania danych. Stamtąd z kolei wędruje ono do czynności sprawdzających, gdzie trzeba - w najlepszym wypadku - "tylko" po tego podatnika zadzwonić. Jeszcze "lepiej", gdy trzeba wypisać wezwanie, zakopertować go, zaadresować, wysłać...
I żeby sprawa była jasna-to co napisałam nie jest zarzutem do osób siedzących na sali obsługi. Ja im sie w ogóle nie dziwię, ja im serdecznie współczuję-przy takim natłoku pracy naprawdę nie ma czasu na nic innego niż przybicie na zeznaniu pieczątki...

14 mar 2011, 17:43
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2011, 19:18

POSTY        16
No właśnie... Trudno mówić kto i gdzie ma teraz luz skoro po tak "rzetelnie" przygotowanej reorganizacji i tak w każdym urzędzie kto inny wykonuje określone obowiązki. np. zwroty vat czy vzm - u jednych OB u innych PP. W sumie tylko egzekucja i rachunkowość robią to co dawniej (choć i im część obowiązków ubyło a eteaty zostały...)

14 mar 2011, 17:46
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
paryzanka                    

No właśnie... Trudno mówić kto i gdzie ma teraz luz skoro po tak "rzetelnie" przygotowanej reorganizacji i tak w każdym urzędzie kto inny wykonuje określone obowiązki. np. zwroty vat czy vzm - u jednych OB u innych PP. W sumie tylko egzekucja i rachunkowość robią to co dawniej (choć i im część obowiązków ubyło a etaty zostały...)

Dziś w pewnym US widziałem zeznania wprowadzane w PP - bo OB się nie wyrabia. mają podobno prowadzić też weryfikację VZM, mimo iż jest to działka OB. Kontrola zapewne wprowadza 11-stki ale tego już nie sprawdzałem.
Ktoś nieźle wymyślił, aby zrobić aż taki b... w Skarbówce  :za2:

14 mar 2011, 18:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
supersaper                    

paryzanka                    

No właśnie... Trudno mówić kto i gdzie ma teraz luz skoro po tak "rzetelnie" przygotowanej reorganizacji i tak w każdym urzędzie kto inny wykonuje określone obowiązki. np. zwroty vat czy vzm - u jednych OB u innych PP. W sumie tylko egzekucja i rachunkowość robią to co dawniej (choć i im część obowiązków ubyło a etaty zostały...)

Dziś w pewnym US widziałem zeznania wprowadzane w PP - bo OB się nie wyrabia. mają podobno prowadzić też weryfikację VZM, mimo iż jest to działka OB. Kontrola zapewne wprowadza 11-stki ale tego już nie sprawdzałem.

U nas 11-tki już dawno wprowadzały wszystkie komórki, bez wyjątku. Ostatnio zaczęto dzielić 37-mi  :mur:

14 mar 2011, 18:29
Zaawansowany

REJESTRACJA25 wrz 2010, 05:46

POSTY        62
wprowadzanie zeznań to już powoli chyba tradycja w urzędach :rotfl: .Z jednym się zgodzę-że przy braku taniej siły roboczej-stażystów pracę trzeba dzielić.Ale jak dzielić i kogo wykluczać to już decyzje wyższej miary.Trochę musi się zmienić mentalność urzędnicza-zamiast narzekać na ogrom pracy(który ma każdy w urzędzie) lepiej wykonać polecenie przełożonego -tą paczkę i robić swoje.Na samym narzekaniu wiele tracimy czasu.
Ale z jednym się zgodzę-reorganizacja zmieniła jedno-pewni ludzie mają mniej pracy a inni mają zawalone biurka

15 mar 2011, 12:29
Site Admin

REJESTRACJA04 paź 2009, 20:33

POSTY        705
Bastian                    

Z jednym się zgodzę-że przy braku taniej siły roboczej-stażystów pracę trzeba dzielić.Ale jak dzielić i kogo wykluczać to już decyzje wyższej miary.Trochę musi się zmienić mentalność urzędnicza-zamiast narzekać na ogrom pracy(który ma każdy w urzędzie) lepiej wykonać polecenie przełożonego -tą paczkę i robić swoje.Na samym narzekaniu wiele tracimy czasu.
Ale z jednym się zgodzę-reorganizacja zmieniła jedno-pewni ludzie mają mniej pracy a inni mają zawalone biurka

Cóż wg mnie dwa razy zgadzasz się z jednym - ale nie tym samym. Poza tym piszesz sprzeczności - z jednej strony radzisz wykonać polecenie przełożonego bo i tak "podział pracy to decyzje wyższej miary - a z drugiej piszesz, że praca jest źle dzielona - bo jedni mają mniej pracy a drudzy zawalone biurka. Jakieś to niejasne takie.
A ja napisze, że mało prawdopodobne jest to co dla pracodawców jest normą - nie da się wykonać obowiązków 3 osób przez jedną osobę w tym samym czasie... No chyba, że były to osoby zatrudnione na 1/3 etatu każda...

"Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."

15 mar 2011, 12:45
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Harakiri                    

Bastian                    

[b]Ale z jednym się zgodzę-reorganizacja zmieniła jedno-pewni ludzie mają mniej pracy a inni mają zawalone biurka

A ja napisze, że mało prawdopodobne jest to co dla pracodawców jest normą - nie da się wykonać obowiązków 3 osób przez jedną osobę w tym samym czasie... No chyba, że były to osoby zatrudnione na 1/3 etatu każda...

Podobno w niektórych izbach były narady z naczelnikami w kwestii "jak zreorganizować reorganizację" :o
Czy cuś takiego  :blink:

15 mar 2011, 22:27
Znawca

REJESTRACJA05 gru 2010, 14:54

POSTY        118
podobno!
ale nikt nie przyzna, że jest źle - no bo jak się przyznać do porażki. Więc wszędzie jest pięknie a reorganizacja - cud pomysł. <_<

16 mar 2011, 10:54
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 13:07

POSTY        22
supersaper                    

paryzanka                    

Już wprowadziliśmy. Teraz 37-ki? :za2:

16 mar 2011, 10:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Bo my (czytaj Polacy) mamy genetyczną zdolność do demontażu we wszystkich możliwych dziedzinach ;)
Dowodem na to są choćby skrótowe dzieje naszej ojczyzny:
- kilkakrotne rozmontowanie państwowości (rozbicie dzielnicowe, demokracja szlachecka, rozbiory)  ;)
- rozmontowanie okupantów i komuny
- rozmontowanie postkomunistycznej gospodarki (reprywatyzacja na rzecz wybrańców lub kapitału zagranicznego)

W tym miejscu przypomina mi się nawet kawał o Polaku, Niemcu i Rusku, w którym diabeł zamknął każdego z nich w oddzielnej celi i dał po trzy żelazne kule... czy jakoś tak... A kiedy zajrzał do nich po paru dniach, to zobaczył, że Rusek i Niemiec coś tam z tymi kulami sensownego zrobili, a Polak siedział w kącie celi i płakał rzewnie, bo mu się kule popsuły. :D

Nie zrozumcie mnie źle! Jestem dumny z bycia Polakiem, ale jak sobie o tym wszystkim pomyślę, to trochę mnie to przeraża...
Nawet jeśli się zdarzy jakaś jednostka, która coś działającego wymyśli lub zbuduje, albo od kogoś coś dobrego "ściągniemy", to wcześniej czy później i tak to rozpieprzymy.
A reorganizacja jest tego świetnym przykładem!

29 mar 2011, 08:09
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Wypowiedź  dyr. Zwolińskiej skierowana do strony związkowej w trakcie posiedzenia grupy roboczej w dniu 18.04.2011:

... w swoim czasie zakładaliście, że to zarządzenie 39 w sprawie organizacji urzędów skarbowych, na pewno  spowoduje fatalne skutki. Teraz się dowiadujemy, że nie ma zjawisk, tak tragicznie zapowiadaliście, że jest zupełnie inaczej...

15 maja 2011, 08:46
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
inspektor                    

Wypowiedź  dyr. Zwolińskiej skierowana do strony związkowej w trakcie posiedzenia grupy roboczej w dniu 18.04.2011:

... w swoim czasie zakładaliście, że to zarządzenie 39 w sprawie organizacji urzędów skarbowych, na pewno  spowoduje fatalne skutki. Teraz się dowiadujemy, że nie ma zjawisk, tak tragicznie zapowiadaliście, że jest zupełnie inaczej...

Pojęcia nie ma Kobieta co mówi

15 maja 2011, 08:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1069 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77  Następna strona