Elsinore, wszystko się zgadza. Pytania wpłynęły w grudniu, a rozkład jest udzielonych na nie odpowiedzi w styczniu.
Wtajemniczeni mówią, że na 34.696 pytań z PIT, 30.561 pytań to: Czy już opublikowano nowe rozporządzenie o k.p.ir.? Odpowiedź z marszu brzmiała: NIE.
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 08 mar 2007, 07:37 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
06 mar 2007, 22:47
Dobra ja w temacie KIP na razie odpuszczam, aczkolwiek trafne pozostaje stare zapytanie Komis'a:
komis
Zastanawiam się, dlaczego pracownicy KIP'ów się nie bronią? I dlaczego tu nie zabrali głosu... z chęcią poznałbym ich opinię na temat własnej pracy i jej warunków.
Może wreszcie ktoś opowie, jak tam u Was jest?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 08 mar 2007, 07:42 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
06 mar 2007, 22:54
elsinore
Może wreszcie ktoś opowie, jak tam u Was jest?
No właśnie, radzi byśmy uzyskać z pierwszej ręki jakieś informacje. Tym bardziej, że ostatnio znów pojawiło się pismo informujące o naborze do KIP. Można było zgłaszać swoją kandydaturę. Nie wiem tylko, czy to oznacza dalszą rozbudowę KIP, czy też następuje wymiana pracowników.
Ostatnio edytowano 10 mar 2007, 11:42 przez wrozka, łącznie edytowano 1 raz
09 mar 2007, 22:23
Nabór do KIP organizowany jest dlatego, że KIP przejmą z US-ów interpretacje. Potrzebni im ludzie nie do telefonów, tylko do pisania interpretacji. Zatem oznacza to rozszerzanie KIP-ów.
Ostatnio edytowano 10 mar 2007, 11:42 przez Nipani, łącznie edytowano 1 raz
09 mar 2007, 22:33
Są już wyniki za luty. Śrubują kolejne rekordy - większa ilość załatwionych spraw (65 tys.) - mimo krótszego miesiąca. Ilość pytań, na które nie potrafili odpowiedzieć od razu spadła z 14 do 13 (sztuk). Co będzie jak dojdą do zera?
Pytania VAT najczęściej padają 25-go dnia miesiąca. PIT, CIT - 20-go. Najbardziej pracowite dni to poniedziałek i wtorek.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
Ostatnio edytowano 11 mar 2007, 08:09 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
10 mar 2007, 18:20
wrozka
<!--quoteo(post=6660:date=06. 03. 2007 g. 22:54:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 06. 03. 2007 g. 22:54) [snapback]6660[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Może wreszcie ktoś opowie, jak tam u Was jest?
No właśnie, radzi byśmy uzyskać z pierwszej ręki jakieś informacje. Tym bardziej, że ostatnio znów pojawiło się pismo informujące o naborze do KIP. Można było zgłaszać swoją kandydaturę. Nie wiem tylko, czy to oznacza dalszą rozbudowę KIP, czy też następuje wymiana pracowników. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Dziwi mnie Wasza nieporadność. Rozwiązania proste są najlepsze. Zadzwoniłem do KIP i po przejściu poniższej procedury:
[attachmentid=115]
zadałem pytanie: Opowiedzcie mi, Cyganie, jak tam u was jest?
Po siedmiu dniach otrzymałem odpowiedź, którą już chyba wcześniej słyszałem:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> U nas - wiele i niewiele, Bo w sam raz, U nas czerwień, u nas zieleń, Cień i blask, U nas błękit, u nas fiolet, U nas dole i niedole, Ale zawsze kolorowo jest wśród nas!<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Poborco, nie pytaj co Z Z P E A może zrobić dla Ciebie ? zapytaj, co TY możesz zrobić aby ON tego nie zrobił!
10 mar 2007, 19:03
Były pytania o warunki w UKS i w US, a w KIP jak tam warunki płacowe... Skoro straż przyboczna MF w zakresie wydawania interpretacji, to może jakieś kokosy ministerialne. Czytałem, że jest zaciąg, może ktoś mnie oświeci?
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 10:08 przez komis, łącznie edytowano 1 raz
19 mar 2007, 22:03
Na stronie sipu jest ogłoszenie o naborze. Nie wiadomo co oferują, jednak kazali napisać, czemu piszącemu bardzo zależy, żeby tam pracować.
Ostatnio edytowano 20 mar 2007, 10:08 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
19 mar 2007, 22:09
W MF cały czas myślą, że ludzie to dla idei pracują i nią się żywią, dlatego każą argumentować i wskazywać, dlaczego ktoś chce pracować w KIP, ale nie wskazują na te elementy motywacyjne, które mogłyby motywować potencjalnego kandydata...
Ostatnio edytowano 30 mar 2007, 06:46 przez komis, łącznie edytowano 1 raz
29 mar 2007, 21:57
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->RAPORT Z FUNKCJONOWANIA KRAJOWEJ INFORMACJI PODATKOWEJ - MARZEC 2007 r. 2007-04-02 15:04
W marcu 2007 r. do Biur Krajowej Informacji Podatkowej zostało skierowanych łącznie 79 664 pytań, z czego zaledwie 11 pytań uzyskało status pytań odroczonych, na które podatnik uzyskał odpowiedź w terminie późniejszym. W kolejnych tygodniach marca rozkład pytań skierowanych do Krajowej Informacji Podatkowej prezentował się następująco: - 1-2 marca – 6 274 pytania - 5-9 marca – 16 918 pytań - 12-16 marca – 18 587 pytań - 19-23 marca – 20 037 pytań - 26-30 marca – 17 848 pytań Zgodnie z przyjętą przez Krajową Informację Podatkową systematyką, pytania wpływające do KIP-u możemy podzielić na 3 kategorie: - pytania dotyczące podatku PIT - pytania dotyczące podatku VAT - pytania dotyczące podatku CIT Dużą popularnością wśród podatników cieszą się zagadnienia z zakresu podatku VAT. W miesiącu marcu zadano 22 165 pytań z zakresu podatku VAT. Dzienny rozkład pytań z podatku VAT prezentuje poniższy wykres: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Coraz bliżej zera. Statystyka w MF zawsze była imponująca.
02 kwi 2007, 16:45
Chyba się zaczęło. W związku z powstawaniem KIP-y, ministerstwo zarządziło przekazanie etatów. I żeby było zabawniej trzeba będzie oddać więcej niż w rzeczywistości się posiada (rzecz jasna dla celów wydawania interpretacji). Trzymać tak dalej... :mur:
Ostatnio edytowano 04 kwi 2007, 06:22 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz
02 kwi 2007, 19:35
O ile pamiętam, to gdy weszły interpretacje do US, to żadnych etatów nie dali!!! Dzwoniłam dwa razy do KIP i nie uzyskałam informacji. Statystyka zależy widać od przyznania się, ile dzisiaj razy nie wiedziałam.
Ostatnio edytowano 04 kwi 2007, 06:22 przez aneleh, łącznie edytowano 1 raz
02 kwi 2007, 20:16
Nie stwierdzono takich przypadków. Była mowa o 11, na które odpowiedziano później, nie w ogóle. Może dzwoniłaś po godzinach i przypadkiem odebrała pani sprzątająca?
Ostatnio edytowano 04 kwi 2007, 06:22 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz
02 kwi 2007, 20:26
Drago
Nie stwierdzono takich przypadków. Była mowa o 11, na które odpowiedziano później, nie w ogóle. Może dzwoniłaś po godzinach i przypadkiem odebrała pani sprzątająca?
Albo na niewłaściwy numer telefonu...
Ostatnio edytowano 04 kwi 2007, 06:23 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz