Teraz jest 11 wrz 2025, 21:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA08 sty 2010, 09:39

POSTY        29
Post Postępowanie kwalifikacyjne
sztybek                    

rzepka                    

"sztybek"

Tabelka nr 6 Bezrobocie
Bezrobocie jest szczególnie widoczne w małych miastach i wsiach gdzie stanowi aż 57 procent osób w wieku produkcyjnym(dorosłych?). W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat ? stanowią one 48 % osób bezrobotnych. W małych miastach szczególnie niepokojąca jest sytuacja osób poniżej 31 roku życia, którzy stanowią 35 % bezrobotnych. W przedziale wiekowym 31- 40 lat w małych miastach jest 39% bezrobotnych (29% mężczyźni) a na wsi 27% (19% mężczyźni). Z kolei w dużych miastach mężczyźni powyżej 50 roku życia stanowią 58 % bezrobotnych.

Ma ktoś z Was  pomysł jak to powinno być rozwiązane?

W treści zadania do tej tabelki mogłem namieszać. Pamiętałem jakie były przedziały wiekowe no i że dotyczyło to wsi, małych i dużych miast. Prosiłem o poprawę, ale jak widać mało kto tym się zainteresował. Szansa na odtworzenie treści tych zadań z każdym dniem maleje. Dlatego takie rzeczy najlepiej robić świeżo po egzaminie.

Sama tabelka jest raczej prosta - mogła wyglądać np. tak, jak w załączniku lub bez kolumny "razem" lub tak, jak podała skarbenka. Co do treści - być może było np. "W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat ? stanowią one 48 % osób bezrobotnych w tej grupie wiekowej ".

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

06 lip 2010, 21:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Sztybek.
Koleżanka dała Ci rozwiazanie. Ale też pi razy drzwi, bo tak to powinno mniej więcej wygladać.
Ale żeby powiedziec czy mniej, czy wiecej, to trzeba mieć przed sobą treść.

Poszukaj wpisów w tym temacie mniej wiecej sprzed roku.
Tam ktoś zamieścił w załącznikach chyba z 10 tabelek, w tym i z bezrobociem.
Tam masz i treść i tabelkę i prawidłowe rozwiązania.
Wtedy zobaczysz jak bardzo w tych zadaniach liczą się niuanse: każdy wyraz i każdy przecinek.

06 lip 2010, 21:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2010, 21:27

POSTY        96
mr hyde                    

skarbenka                    

Niby osiem :) a jednak nie :) Tą 8 tabelkę robiłam tzw. rzutem na taśmę :) i zakończyłam ją jedynie na uzupełnieniu wierszy i kolumn. Co do jej zawartości, to wg mnie nie dało się wpisać konkretnych wartości, gdyż nie było jednego punktu odniesienia, dla którego dałoby się je wyliczyć.

No właśnie pomijając już moje błędne opisanie wierszy (może dostanę ćwierć punkta za dobre chęci  :wysmiewacz: ), to treść tego zadania zupełnie mnie rozłożyła...
I dlatego przeszedłem do części 1 i 2 testu, bo czas uciekał i nie było sensu siedalej zastanawiać.
A końcówkę cześci drugiej też już robiłem rzutem na taśmę.
A Ty widzę robiłaś inaczej, tzn. tabelki na końcu.

Robiłam "jak leci" :) Od pierwszego do ostatniego, ale... tą tabelkę robiłam niejako 2 razy. Po tzw. pierwszym czytaniu :) i wgłębianiu się w jej treść doszłam do wniosku, że nie da się jej uzupełnić, więc lepiej ten czas (jakieś 6 minut) poświęcić na sprawdzenie testu 1. Po sprawdzeniu wyrazów, które mi nie leżały przeszłam do omawianej tabelki, a wtedy to już zostało mi te sekund czi :) które starczyły jedynie na nazwanie kolumn i wierszy :(

06 lip 2010, 21:27
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
wszystkie słowotwory wrzuciłam Tutaj, jak pamietacie inne, to dopisujcie - pigment juz przemaglowaliśmy ;) viewtopic.php?p=66286#p66286

a co do PKB - zauwaźcie, że tylko w latach 1990-1991 PKB było na minusie, poźniejsze spadki to wcią był dodatni PKB....

Recesja to stan gospodarki, w którym PKB zmniejsza się, czyli odnotowuje wartości ujemne, przynajmniej przez dwa następujące po sobie kwartały. Z taką sytuacją po przemianach w 1989 r. mieliśmy do czynienia tylko w latach 1990-1991. W pierwszym roku recesji PKB zmalał o ponad 12 proc., a w drugim o ponad 7 proc. Jednak od 1992 r. PKB sukcesywnie rośnie najszybciej w latach 1994-1997.

żródło: http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?a ... &id=147180

06 lip 2010, 21:28
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

wszystkie słowotwory wrzuciłam Tutaj, jak pamietacie inne, to dopisujcie - pigment juz przemaglowaliśmy ;) viewtopic.php?p=66286#p66286

a co do PKB - zauwaźcie, że tylko w latach 1990-1991 PKB było na minusie, poźniejsze spadki to wcią był dodatni PKB....

Recesja to stan gospodarki, w którym PKB zmniejsza się, czyli odnotowuje wartości ujemne, przynajmniej przez dwa następujące po sobie kwartały. Z taką sytuacją po przemianach w 1989 r. mieliśmy do czynienia tylko w latach 1990-1991. W pierwszym roku recesji PKB zmalał o ponad 12 proc., a w drugim o ponad 7 proc. Jednak od 1992 r. PKB sukcesywnie rośnie najszybciej w latach 1994-1997.

żródło: http://edgp.gazetaprawna.pl/index.php?a ... &id=147180

No niby tak, ale przed oczami mam pytanie  " W jakich latach odnotowano największy spadek PKB" a nie " kiedy PKB było ujemne" albo " W jakich latach nastąpiła recesja gospodarki". Wg mnie chodziło o spadek rok do roku - i zaznaczyłam 2008-2009.

Co do porównań to skiepściłam kilka, w tym remedium- aż wstyd. Ale przy akordzie będę się upierać :D

Było jeszcze coś z abdykacją - bezkrólewiem, może jak aleksandra 4 wróci to nam pomoże :D  :D  :D

06 lip 2010, 21:39
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
katkow75                    

No niby tak, ale przed oczami mam pytanie  " W jakich latach odnotowano największy spadek PKB" a nie " kiedy PKB było ujemne" albo " W jakich latach nastąpiła recesja gospodarki". Wg mnie chodziło o spadek rok do roku - i zaznaczyłam 2008-2009.

No właśnie o tym samym myślę, największy spadek rok do roku - w roku 1990 to był spadek o 12 %, a w 1991 o 7 %, natomiast w ubiegłym roku o 3,3%. Z resztą, biorąc pod uwagę ile pytań zmaściłam nie zdziwię się, jeżeli i tym razem testowa intuicja mnie zawiodła  :lol: Kochana Katkow, pewne masz rację, ja staram się racjonalizować swoje wybory na teście, ale jak wytłumaczyć fakt, że na pytanie o CZYNNE prawo wyborcze do PE, odpowiedziałam jak na BIERNE?!?  :mur:

06 lip 2010, 22:18
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

.... ja staram się racjonalizować swoje wybory na teście, ale jak wytłumaczyć fakt, że na pytanie o CZYNNE prawo wyborcze do PE, odpowiedziałam jak na BIERNE?!?  :mur:

Każdemu zdarzały się takie odpowiedzi po których  :mur:
W tamtym roku miałem ze 2-3 takie odpowiedzi udzielone wbrew samemu sobie.

06 lip 2010, 22:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
Ja się wstydzę za inflację. Wiedziałam, że 3,5 i tak tez zaznaczyłam. Na końcu wróciłam do tego pytania i poprawiłam na 2,5 <_<  Odpowiedź tą wzięłam prawidłowo w kółeczko :mur: Cały czas zastanawiam się: czemu???? :wysmiewacz:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:

07 lip 2010, 06:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 21:12

POSTY        17
Post Gimnastyka umysłu
...było jeszcze: pokarm-energia, parlament-
1)posłowie 2)demokracja 3)prawo 4)sejm ?

;)

07 lip 2010, 07:39
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 kwi 2010, 14:05

POSTY        232
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

katkow75                    

No właśnie o tym samym myślę, największy spadek rok do roku - w roku 1990 to był spadek o 12 %, a w 1991 o 7 %, natomiast w ubiegłym roku o 3,3%. Z resztą, biorąc pod uwagę ile pytań zmaściłam nie zdziwię się, jeżeli i tym razem testowa intuicja mnie zawiodła  :lol: Kochana Katkow, pewne masz rację, ja staram się racjonalizować swoje wybory na teście, ale jak wytłumaczyć fakt, że na pytanie o CZYNNE prawo wyborcze do PE, odpowiedziałam jak na BIERNE?!?  :mur:

Ja już też nic nie wiem robaczku  :D a co do prawa biernego i czynnego, nie jesteś odosobniona <_<
kolejny hit w moim wykonaniu to rekrutacja szeroka i harmonogram  :mur:  :mur:

07 lip 2010, 07:49
Zaawansowany

REJESTRACJA29 lis 2006, 11:58

POSTY        82
sztybek                    

rzepka                    

"sztybek"

Tabelka nr 6 Bezrobocie
Bezrobocie jest szczególnie widoczne w małych miastach i wsiach gdzie stanowi aż 57 procent osób w wieku produkcyjnym(dorosłych?). W dużych miastach najtrudniej znaleźć pracę jest kobietom w wieku 41-50 lat ? stanowią one 48 % osób bezrobotnych. W małych miastach szczególnie niepokojąca jest sytuacja osób poniżej 31 roku życia, którzy stanowią 35 % bezrobotnych. W przedziale wiekowym 31- 40 lat w małych miastach jest 39% bezrobotnych (29% mężczyźni) a na wsi 27% (19% mężczyźni). Z kolei w dużych miastach mężczyźni powyżej 50 roku życia stanowią 58 % bezrobotnych.

Ma ktoś z Was  pomysł jak to powinno być rozwiązane?

A bezrobotnych w tej tabelce nie trzeba było umieszczać? Są informacje o tych bezrobotnych w treści, a  w tabelce nie... Właśnie mi zabrakło "wierszy"...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 07 lip 2010, 08:29 przez ddd, łącznie edytowano 1 raz

07 lip 2010, 08:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 kwi 2010, 13:50

POSTY        38
Post Postępowanie kwalifikacyjne- PKB
Nadal jestem zdania, że PKB był najniższy 2001-2002. Vide link

http://pl.wikipedia.org/wiki/Produkt_krajowy_brutto

07 lip 2010, 08:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
DDD
Przecież Skarbenka dała przybliżone rozwiazanie.
Czego Ci jeszcze w nim brakuje ???
W nazwach kolumn powinny być: kobiety i mężczyźni, oraz :małe miasta, duże miasta i wieś.
W nazwach wierszy: przedziały wiekowe.
A w środku: odpowiednie wartości procentowe. Do wyciągniecia z treści.
Z tym, że akurat tw tym zadaniu dużo pól pozostało pustych, bo nie było odpowiednich danych w treści zadania.

07 lip 2010, 08:31
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2010, 10:11

POSTY        112
Na egzaminie - wiersz i kolumny w zadaniu o bezrobotnych - wypełniłam tak jak pokazała skarbenka :D  Moim zdaniem to jedyne dobre rozwiązanie.

07 lip 2010, 08:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118 ... 793  Następna strona