cześć i czołem

świetny pomysł z wymyślaniem pytań, chociaż to ciężka robota (przynajmniej dla mnie). No, ale żeby nie korzystać tylko z Waszej pracy - specjalnie dla Was kilka pytań z ochrony informacji niejawnych:
1. Wg Ustawy o ochronie informacji niejawnych służbami ochrony państwa są:
a)Wojskowe Służby Informacyjne i Agencja Wywiadu
b)Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Służba Kontrwywiadu Wojskowego
c)Służba Wywiadu Wojskowego i Agencja Wywiadu
d)Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Wojskowe Służby Informacyjne
2.Informacje stanowiące tajemnicę służbową:
a) tajne i ściśle tajne
b) tajne i poufne
c) ściśle tajne i zastrzeżone
d) poufne i zastrzeżone
3. Informacje niejawne okreslone klauzulą "poufne" podlegają ochronie przez:
a) 10 lat
b) 5 lat
c) 20 lat
d) 2 laa
4. Rada Ministrów może określić, które z informacji niejawnych niejawnych przestały stanowić tajemnice państwową, jeżeli od ich powstania upłynęło:
a) 50 lat
b) 20 lat
c) 10 lat
d) 7 lat
5. Postępowanie sprawdzające przeprowadza się wobec:
a) Prezydenta RP
b) Prezesa NBP
c) kandydatów na członków KRRiT
d) kandydatów na członków Rady Ministrów
6. Poświadczenie bezpieczeństwa w przypadku dostępu do informacji niejawnych oznaczonych klauzula 'tajne' wydawane sa na okres:
a) 10 lat
b) 7 lat
c) 5 lat
d) 2 lata
7) przy stanowiskach i pracach związanych z dostępem do informacji niejawnych oznaczonych klauzulą "poufne" przeprowadza się postępowanie sprawdzające:
a) powszechne
b
0 zwykłe
c) poszerzone
d) specjalne
8. Służba ochrony państwa lub pełnomocnik ochrony mogą zawiesić postępowanie sprawdzające w przypadku:
a) rezygnacji osoby z ubiegania się o stanowisko związane z dostępem do informacji niejawnych
b) odstąpienia przez kierownika jednostki organizacyjnej od zamiaru obsadzenia osoby sprawdzanej na stanowisku
c) wyjazdu za granice na okres powyżej 3 miesięcy
d) długotrwałej choroby osoby sprawdzanej
9. w związku z rozpatrywaniem skargo akta zakończonych postępowań udostępniane są;
a) prokuratorowi
b) sądowi okręgowemu
c) sądowi administracyjnemu
d) Szefowi ABW i Szefowi SKW
10. Od decyzji o odmowie wydania lub cofnięciu poświadczenia bezpieczeństwa służy osobie sprawdzanej odwołanie do:
a) szefa AW
b) Prezesa Rady Ministrów
c) sadu administracyjnego
d) sadu okręgowego
11. szkolenia uzupełniające pełnomocników ochrony i ich zastępców przeprowadzane sa nie rzadzej niż:
a) raz na rok
b) co 2 lata
c) co 4 lata
d) co 5 lat
wydawało mi się, że ta ustawa nie jest aż tak szczegółowa dopóki tych pytań nie zaczęłam układać

mam nadzieję, że nie zrobiłam byków

w każdym razie te moje pytanka to mocno przekrojowe no i jeszcze o bezpieczeństwie przemysłowym coś dodam w wolnej chwili