Teraz jest 07 wrz 2025, 23:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA09 paź 2009, 18:38

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Adaneta                    

Czym jest "złote veto"?
....
wiesz co? Sprawdziłam i wiem, ale w życiu bym na to sama nie wpadła, mam coraz mniejsza ochotę na ten egzamin :(

Adanetko! Nie przejmuj się, nikt o zdrowych zmysłach nie wie taki bzdur ;) Moje pytanie nie służy zniechęceniu Forumowiczów, ale zwiększeniu ogólnej motywacji, której mi akurat bardzo brakuje, a liczę tylko, że aktywność na Forum nas pozytywnie nakręci do nauki :) Aktualnie próbuje zmęczyć ustawę o finansach i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie da się tej "kobyły" przetrawić na trzeźwo...a że jest sobota wieczór, pomagam sobie winkiem i przynajmniej się nie stresuję :) Polecam wszystkim zestresowanym! :piwo:

29 maja 2010, 20:00
Znawca

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
z mojej strony wielkie podziękowania za perełki typu złote veto, puste krzesła czy podatek Tobina  :brawa: swoją drogą gdzie Wy znajdujecie takie cudeńka?? :rotfl:

29 maja 2010, 20:17
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
asia78                    

... gdzie Wy znajdujecie takie cudeńka?? :rotfl:

Niektóre z tych hasełek pojawiają się w mediach (Podatek Tobina, złote veto), a inne to wygrzebane z netu niusy dziwnej treści. Nie spodziewam się takich wymyślnych pytań, ale skoro pojawił się "szklany sufit"..hmm.. to może następne:

"Czarna lista" rajów podatkowych przygotowana przez OECD, zawierająca kraje, które nie zgodziły się na dostosowanie systemów podatkowych do światowych standardów przejrzystości i wymiany informacji, wymienia:
a) Kostarykę, Malezję, Filipiny i Urugwaj
b) Gibraltar. Liechtenstein, Andorę i Peru
c) Monako, San Marino, Islandię i Holandię
d) Liberię, Wyspy Owcze, Kajmany i Argentynę

17 lutego 2008 roku Kosowo jednostronnie ogłosiło niepodległość, odrywając się od Serbii. Za niepodległe państwo uznało je do tej pory 65 krajów, w tym 22 kraje Unii Europejskiej i USA. Które z poniżej wymienionych krajów UE dotychczas odmawia uznania niepodległości dawnej prowincji serbskiej:
a) Czechy
b) Austria
c) Hiszpania
d) Włochy

29 maja 2010, 20:31
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
Zasada pomocy "de minimis" oznacza:
a) minimalne zaangażowanie Komisji Europejskiej  w politykę państwa członkowskiego
b) rządowy program wsparcia dla najuboższych
c)  pomoc publiczną dla przedsiębiorców w wysokości nieprzekraczającej 200 tys. euro, nie podlegająca zgłoszeniu Komisji Europejskiej
d) pomoc publiczną dla organizacji użytku publicznego.

29 maja 2010, 22:08
Znawca

REJESTRACJA24 lut 2010, 17:54

POSTY        103
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

a) minimalne zaangażowanie Komisji Europejskiej  w politykę państwa członkowskiego
c)  pomoc publiczną dla przedsiębiorców w wysokości nieprzekraczającej 200 tys. euro, nie podlegająca zgłoszeniu Komisji Europejskiej

stawiam na odpowiedź c (coś mi się kojarzy, że jest tu jeszcze próg czasowy 3 lat)

30 maja 2010, 09:07
Znawca

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:15

POSTY        155
Post Gimnastyka umysłu
asia78                    

robaczek1                    

stawiam na odpowiedź c (coś mi się kojarzy, że jest tu jeszcze próg czasowy 3 lat)

Tak, to odpowiedź c, ale próg czasowy to rok bieżący i 2 poprzednie lata (kiedyś było 3 lata, chyba do 2007 roku)

30 maja 2010, 10:25
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
miszmasz                    

asia78                    

Tak, to odpowiedź c, ale próg czasowy to rok bieżący i 2 poprzednie lata (kiedyś było 3 lata, chyba do 2007 roku)

:brawa: za prawidłowe odpowiedzi, a teraz parę słów więcej...
Zgodnie z zasadą prawa rzymskiego de minimis non curat lex (prawo nie troszczy się o drobiazgi), pomoc o niewielkich rozmiarach nie powoduje naruszenia konkurencji na rynku. Oznacza to, że pomoc de minimis to forma pomocy publicznej udzielanej przedsiębiorcom, w ramach której przyjęto założenie, że ze względu na swoją wartość ma ona nieznaczny wpływ na konkurencję oraz wymianę handlową między państwami członkowskimi, dlatego nie wymaga uprzedniej kontroli ze strony Komisji Europejskiej w drodze notyfikacji. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej (WE) 1998/2006 z 15 grudnia 2006 r. ogólna kwota pomocy de minimis przyznana dowolnemu podmiotowi gospodarczemu nie może przekraczać 200 tys. euro w okresie trzech lat budżetowych. Limit tej pomocy dla przedsiębiorców działających w sektorze transportu drogowego wynosi w okresie trzech lat 100 tys. euro.
ps. dodam tylko, że pomysł na pytanie zrodził się w toku lektury ustawy o finansach, gdzie pada to sformułowanie... :)

30 maja 2010, 12:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Gimnastyka umysłu
Rozwiąż:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

30 maja 2010, 15:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 cze 2007, 18:33

POSTY        33
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

Inkryminacja (oskarżanie) ma formę ciągłą, jeżeli potraktować to jako clue, to ja optuje za "trwaniem"  :wacko:  W pierwszym pytaniu wybrałabym "klauna", według mnie głównego aktora cyrkowego spektaklu (vide: arlekin/pantomima).
Proszę o inne sugestie, za powyższe odpowiedzi nie dałabym sobie uciąć nawet paznokcia  ;)

Też pierwotnie stawiałem na KLAUNA ale z wikipedii wyczytałem że "to coś" skacze :)
Arlekin (wł. arlecchino) ? postać błazna w czarnej masce. Ubrany w kostium zszyty z kolorowych trójkątów albo rombów. Jedna z głównych ról męskich (maska "komiczna") w commedia dell'arte. Skacze po scenie jak na sprężynach, sprawnie umyka postaciom, które z wielkim wysiłkiem starają się go złapać (...)

30 maja 2010, 16:03
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
viewtopic.php?p=63238#p63238

Moje propozycje:
Zad. 21 - 3
Zad. 22 - C
Zad. 23 - 14

30 maja 2010, 16:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 sty 2008, 09:35

POSTY        53
Post Gimnastyka umysłu
Cześć,  powyższe zadania logiczne są bardzo proste. Poproszę więcej tabelek. "Złote Veto" mnie zaskoczyło mimo iż nieustannie śledzę newsy. Czy można prosić o rudne matryce Ravena,  zwroty frazeologiczne, parzenie lub zdania do poprawy. To by się nam przydało. Pozdrawiam.  :D

30 maja 2010, 18:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 lip 2009, 21:14

POSTY        38
Post Gimnastyka umysłu
robaczek1                    

http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?p=63238#p63238

Moje propozycje:
Zad. 21 - 3
Zad. 22 - C
Zad. 23 - 14

Witam czemu w zad 22 C proszę o wyjaśnienie dzięki

Pytanko:
Ilu parlamentarzystów unijnych Polacy wybraliw 2009 r.:
1/ 50
2/ 54
3/ 51
4/ 52

30 maja 2010, 19:47
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post łatwe, trudne...
_Joanna_                    

Cześć,  powyższe zadania logiczne są bardzo proste....
Czy można prosić o rudne matryce Ravena,  zwroty frazeologiczne, parzenie lub zdania do poprawy. To by się nam przydało. Pozdrawiam.  :D

mika05                    

Witam czemu w zad 22 C proszę o wyjaśnienie dzięki

Jak widzisz, Joanno, nie do końca masz rację. Pojęcia "łatwe", "trudne", "ładne", "brzydkie", etc. są pojęciami względnymi...  ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

30 maja 2010, 19:58
Znawca

POSTY        166

LOKALIZACJAPoznań
Post Gimnastyka umysłu
_Joanna_                    

Cześć,  powyższe zadania logiczne są bardzo proste. Poproszę więcej tabelek. "Złote Veto" mnie zaskoczyło mimo iż nieustannie śledzę newsy. Czy można prosić o rudne matryce Ravena,  zwroty frazeologiczne, parzenie lub zdania do poprawy. To by się nam przydało. Pozdrawiam.  :D

Joannno, zachęcam do wrzucania na Forum własnych propozycji zadań logicznych i merytorycznych, a zwłaszcza zachęcam do dzielenia się "smaczkami" wyśledzonymi w niusach, chętnie skorzystamy z Twojej czujności ;) Tablic i tabelek o różnym stopniu trudności jest sporo w wątku "postępowanie kwalifikacyjne", polecam :)

30 maja 2010, 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 793  Następna strona