w którym kościele dzwoniło
W zeszłym zdecydowanie UE?
Też tak myślałem w zeszłym roku przed egzaminem.
Zacząłem nawet naukę od pojęć typu Parlament Europejski, Rada Europejska, Rada Europy, Rada Unii Europejskiej, wykułem ich składy, zadania, siedziby, w ogóle całą historię UE, a przy pytaniu
zgłupiałem. Wahałem się między a i b. Na szczęście zaznaczyłem "b"
W sumie nie było aż tak wiele pytań o UE. Chociaż zebrało się ich osiem: 11, 15, 32, 34, 35, 49, 66 i 86.
A może zbyt mało jak na mój stan wiedzy o UE w tamtym czasie?!
Przy okazji pytania nr 90.
Poseł może pełnić funkcję w administracji rządowej:i przepisu, który to reguluje:
Art. 103 Konstytucji: Mandatu posła nie można łączyć z funkcją...
Zakaz ten nie dotyczy... doskonale widać jak należy uczyć się ustaw.
Samo przeczytanie, choćby kilkukrotne nie wystarczy. Trzeba wczytywać się w szczegóły, zaznaczać je i zapamiętywać. Bo później w stresie i pośpiechu (nie można zbyt długo zastanawiać się nad pytaniami, bo może zabraknąć czasu...) nie wystarczy wiedzieć, że "dzwoniło". Trzeba jeszcze pamiętać "w którym kościele".
Pamiętam pytanie:
I pamiętałem, że czytałem o tym! Czytałem, ale nie zapamiętałem. 1 punkt do tyłu

Jeszcze taka drobna rada: czytajcie dokładnie pytania!
Zwróćcie uwagę na sformułowania pozytywne (coś jest) i negatywne (coś nie jest)
9. Organem Narodowego Banku Polskiego nie jest:
12. Z wnioskiem do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie rozstrzygnięcia sporu kompetencyjnego pomiędzy centralnymi konstytucyjnymi organami państwa nie może wystąpić:
45. Ustawy - Prawo zamówień publicznych nie stosuje się do zamówień i konkursów, których wartość nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty:
51. Szwajcaria nie jest członkiem
53. Jednostką budżetową nie jest:
57. Stanowiska dyrektora generalnego urzędu nie tworzy się w:
76. Które ze wskazanych niżej jednostek nie są zaliczane do sektora finansów publicznych:
85. Do modeli organizacyjnych sprawowania władzy wykonawczej nie należy model:
W pierwszym momencie: wszystko jest dochodem!
Wpływem do budżetu i owszem, jest. Ale niekoniecznie dochodem.
Bo wpływy z prywatyzacji są przychodami, nie dochodami!
Takie to pułapki (i jeszcze inne) czyhają na Was