zagadka słowna - czy może ??? DANIE LANIE SANIE UFNIE MNIE
pozdrawiam, z tym tematem na forum to super sprawa!!!!!
13 lut 2010, 11:27
Gimnastyka umysłu
Teraz takie pytanko z gatunku poznajmy się bliżej Łatwe, lekkie i z przymrużeniem oka, aczkolwiek "bliższe poznanie" może okazać się pomocne.
Przy udzielaniu odpowiedzi proszę o podanie uzasadnienia.
Najbardziej znany w UE Pan Lewandowski to: a) Robert, b) Janusz, c) Mariusz, d) Marcin. Dodam, że wszyscy są znani, ale...
13 lut 2010, 11:46
Gimnastyka umysłu
Ja też mam zadanie (poziom 14 testów na inteligencję), ale nie jest trudne, trzeba wpaść na system.
Jaką liczbę zastępuje znak zapytania: 2 10 4 3 17 5 1 [?] 5
Udanej zabawy! Dodano: Sob Lut 13, 2010 1:07 pm
Coś mi nie wyszło, ta 6 ma być pod 5. Chyba problem z edycją. _________________________ Poprawiłem. Nadir
13 lut 2010, 12:05
Gimnastyka umysłu
Odpowiedź: 8 bo 2x4=8+2=10 3x5=15+2=17 1x6=6+2=8
Dodano: 13 Lut 2010 11:16 am
skarbenka
Teraz takie pytanko z gatunku poznajmy się bliżej Łatwe, lekkie i z przymrużeniem oka, aczkolwiek "bliższe poznanie" może okazać się pomocne.
Przy udzielaniu odpowiedzi proszę o podanie uzasadnienia.
Najbardziej znany w UE Pan Lewandowski to: a) Robert, b) Janusz, c) Mariusz, d) Marcin. Dodam, że wszyscy są znani, ale...
odpowiedź: b
Dodano: 13 Lut 2010 11:17 am
dana1208
zagadka słowna - czy może ??? DANIE LANIE SANIE UFNIE MNIE
pozdrawiam, z tym tematem na forum to super sprawa!!!!!
dobra odpowiedź - "NIE"
Dodano: 13 Lut 2010 11:22 am
Które słowo nie pasuje?
METONIMIA, MONTAŻ, ANTYTEZA, EPITET, SYNEKDOCHA
(Przepraszam, że wielkimi literami, ale to zabieg celowy - żeby lepiej było odczytać tej cud urody wyrazy.)
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
13 lut 2010, 12:11
Gimnastyka umysłu
NOVA - brawo dobra odpowiedź !!!!!! prawidłowa odpowiedź to 8
Dodano: Sob Lut 13, 2010 1:41 pm
czy słowo MONTAŻ nie pasuje?
pozostałe słowa fo figury retoryczne.
13 lut 2010, 12:36
Gimnastyka umysłu
A czy ktoś mógłby mi wyjaśnić rozwiązanie z GALĄ z początku tego tematu? Nie łapię tego...
13 lut 2010, 12:49
Gimnastyka umysłu
dana1208
NOVA - brawo dobra odpowiedź !!!!!! prawidłowa odpowiedź to 8
Dodano: Sob Lut 13, 2010 1:41 pm
czy słowo MONTAŻ nie pasuje?
pozostałe słowa fo figury retoryczne.
Dobra odpowiedź!
P.s. Małe sprostowanie - ja jestem "nowa" przez "w". Na forum jest także nova pisana przez "v".
____________________________________ "Moja jest racja, i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!" - "Dzień Świra"
13 lut 2010, 12:53
Gimnastyka umysłu
Przepraszam NOWA, poprawię się ;-)
ASCETYCZNY - WSTRZEMIĘŹLIWY ?????????
13 lut 2010, 15:00
Postępowanie kwalifikacyjne
Badman
Nadir
Znam zadanie podobnego typu, którego od roku nie mogę rozwiązać...
Proste! Jutro podam rozwiązanie
Poddajeeeee sieeeeee
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
13 lut 2010, 15:06
Gimnastyka umysłu
698:46 6x9-8 743:25 7x4-3 497:29 4x9-7
Czy odpowiedź 29???
Dodano: Sob Lut 13, 2010 4:23 pm
BADMAN wyżej opisałam relacje do matrycy NADIRA , mi wychodzi odpowiedź H?? sprawdź to proszę. Nic innego nie jestem wstanie wykombinować.
13 lut 2010, 15:16
Gimnastyka umysłu
matryca od Nadira stawiam na H nie było strzelanie, bo w każdym rzędzie znalazłam jeden element, który był stały (nie przemieszczał się) i tak mi wyszło
13 lut 2010, 21:13
Gimnastyka umysłu
troper
matryca od Nadira stawiam na H nie było strzelanie, bo w każdym rzędzie znalazłam jeden element, który był stały (nie przemieszczał się) i tak mi wyszło
Wygląda na to, że jest to "złoty strzał". W dodatku logicznie uzasadniony. Przyznam się, że kiedy próbowałem rozwikłać tę matrycę, to szukałem klucza przemieszczania się elementów. W końcu dałem temu spokój, bo nie znalazłem żadnego. Tymczasem kluczem jest element stały - nieprzemieszczający się! Gratulacje!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lut 2010, 21:31
Gimnastyka umysłu
Jeśli ktoś nie czytał jeszcze materiałów Nadira, to mała uwaga natury formalnej. Nie wszystko jest tym, na co wygląda np. w testach IQ stosuje się zazwyczaj alfabet angielski, co umożliwia wykorzystywanie ich w wielu krajach bez konieczności dostosowywania. Dla przypomnienia: a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
A teraz coś na niedzielny poranek: 1) i r b c r f ? r r 2) a b d f ? p z
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
14 lut 2010, 11:28
Gimnastyka umysłu
troper
Troper - który element się nie przemieszcza? Ja też stawialam na H, ale dlatego, że w każdym kwadracie powtarza się dwukrotnie, poziomo i pionowo rząd: x,o,trójkąt (w różnych konfiguracjach). Niestety to rozwiązanie występuje też w odpowiedzi C...
Dodano: Nie Lut 14, 2010 3:43 pm
[quote="supersaper"]Jeśli ktoś nie czytał jeszcze materiałów Nadira, to mała uwaga natury formalnej. Nie wszystko jest tym, na co wygląda np. w testach IQ stosuje się zazwyczaj alfabet angielski, co umożliwia wykorzystywanie ich w wielu krajach bez konieczności dostosowywania. Dla przypomnienia: a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
A teraz coś na niedzielny poranek: 1) i r b c r f A r r
Litery alfabetu odpowiadają kolejnym liczbom: a-1, b-2, c-3 etc 9 - 18 - 2 (2x9=18) 3 -18 - 6 (3x6=18) 1 - 18 - 18 (1x18=18) Czy o to chodzi?
____________________________________ Bytów nie mnożyć, fikcyj nie tworzyć, tłumaczyć fakty jak najprościej.