Teraz jest 05 wrz 2025, 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Karalność 10 lat 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 17:52

POSTY        65
Post Karalność 10 lat
Cześć, mam taki problem :
Mam człoieka który zainwestował w akcje w 2000 r. dużo pieniędzy na które nie miał wtedy pokrycia,
wykryto to dopiero teraz,

wg. 54 kk za nieujawnienie podstawy opodatkowania grozi kara pozbawienia wolności, ( nie jest napisane jak wysoką)
art. 27 kk definiuje że kara pozbawienia wolności trwa najkrócej 5 dni najdłużej 5 lat
wg. 44 kks karalność za przestępstwo skarbowe zagrożone karą pozbawienia wolności ustaje po 10 latach, jednakże ustaje również wtedy gdy nastąpiło przedawnienie należności

czy można z tym jeszcze coś zrobić ?

25 lis 2009, 09:29
Zaawansowany

REJESTRACJA14 sty 2007, 13:42

POSTY        52
Post Karalność 10 lat
wg mnie  - nie, bo nastąpiło przedawnienie.

25 lis 2009, 20:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2009, 18:55

POSTY        45
Post Karalność 10 lat
Nie, bo nastąpiło przedawnienie należności, a więc i karalność ustała

25 lis 2009, 21:23
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2008, 18:11

POSTY        120
Post Karalność 10 lat
No cóż - najpierw należałoby sprawdzić czy aby napewno doszło do przedawnienia należności podatkowych.Mogły zajść okoliczności, które przerwały bieg przedawnienia zobowiązania. A jeżeli nie to niestety ustała karalność czynu.

26 lis 2009, 09:35
Początkujący

REJESTRACJA09 kwi 2013, 20:31

POSTY        3
Post Re: Karalność 10 lat
Raptus                    

Mam człoieka który zainwestował w akcje w 2000 r. dużo pieniędzy na które nie miał wtedy pokrycia,

wg. 54 kk za nieujawnienie podstawy opodatkowania grozi kara pozbawienia wolności, ( nie jest napisane jak wysoką)
art. 27 kk definiuje że kara pozbawienia wolności trwa najkrócej 5 dni najdłużej 5 lat
wg. 44 kks karalność za przestępstwo skarbowe zagrożone karą pozbawienia wolności ustaje po 10 latach, jednakże ustaje również wtedy gdy nastąpiło przedawnienie należności

ależ z ciebie ambitny urzędnik, czy medal od państwa dostaniesz za ściganie podatnika który coś tam przyskrobał?  <_<
po co ścigasz takich ludzi, przecież sam pewnie za grosze robisz i nie widzisz tego że państwo ciebie kantuje - szukasz wrażeń, wewnętrznych emocji ze dokopałeś komuś? daj spokój połowa Polski ma nie ujawniony dochód, a ty Polskę chcesz zmieniać za marne grosze!

10 kwi 2013, 07:30
Nowicjusz

REJESTRACJA21 lut 2013, 08:26

POSTY        2
To policja ma tez nie łapać złodziei, bo po co :)
Wg nich też za mało im płacą :)

Głupi tok myślenia
Po to wykonuje prace, żeby robić ją rzetelnie
Jak mi pensja nie odpowiada, to się zwalniam, a nie źle pracuje

Widać Waski należy do grona przestępców/oszustów, bo popiera taki typ działania :)

10 kwi 2013, 12:13
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
Sprawa jest przedawniona niezaleznie od tego czy sie przedawniła zaległość podatkowa czy nie ponieważ zastostosowanie ma tutaj kks w brzmieniu obowiązującym do roku 2005 a wtedy termin przedawnienia wynosił 3 lata gdy kara nie była zagrożona kara pozbawienia wolności powyżej 3 lat lub po 5 latach gdy zagrożenie było powyżej 3 lat pozbawienia wolności

10 kwi 2013, 12:48
Początkujący

REJESTRACJA09 kwi 2013, 20:31

POSTY        3
odpowiadam na twój post, bo zadając takie pytanie to na siłę  szukasz haka na klienta, szukasz paragrafu żeby mu dowalić! nie wiem po co i dla jakiej idei !?  tym bardziej że sprawa jest przedawniona

Ty jako urzędnik powinieneś znać prawo a nie pytać na forum co i jak ma zrobić żeby gościowi dowalić.
Pomyśl, nawet jak gośc miał lewe pieniądze, to co ci to da ?!? NIC! bo ty ich nie masz! a napewno chciałbyć je mieć???
tylko że takim myśleniem, nawet uczciwą pracą ich nie bedziesz miał  :mur:

widzisz, nawet z góry traktujesz forumowiczów - taki z ciebie urzędnik -, twierdząc że jestem przedsiębiorcą z tych co oszukują, a właśnie że nie jestem bo jak patrzę jakich mamy urzędników to nie mam zamiaru w polsce jakikolwiek firmy otwierać, bo po co mi kłopot.
Mam świadomosć, że urzędnicy by mnie z torbami puścili, choć bym był uczciwie płacił podatki.

10 kwi 2013, 13:11
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Raptus                    

A prowadzone jest jakieś postępowanie? przecież 2000 rok jest przedawniony i podatkowo i karnie.

10 kwi 2013, 16:47
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
A teraz ma pokrycie ?  Rozumie się ,że przedtem nie miał .

10 kwi 2013, 18:34
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
A po co ktoś "wyciągnął" posta z 2009r?

10 kwi 2013, 20:31
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Barbarka                    

A po co ktoś "wyciągnął" posta z 2009r?

Jakiś wkurzony podatnik. :(
Może miał podobną sprawę ?

10 kwi 2013, 20:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Pewne, że jakiś wkurzony podatnik:D biorąc jego szyderczy ton wobec "nieudaczników urzędników"
Zapewne robi na lewo za granicą - bierze socjalkę tam i w kraju. I myśli, że kozak jest.
ŻENUA.

14 kwi 2013, 00:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]