Aa skąd wiadomo w 17 zadaniu ze żółw będzie pokonywał następny metr tez przez minutę?
Aaa kto powiedział, że tak szybko ma pokonać drugi metr?! Skoro średnia prędkość ma być niższa od średniej za 1 m (1m/min.)... Podpowiedź: Aby policzyć nie trzeba kalkulatora. Wystarczą... palce jednej ręki
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
21 cze 2009, 20:35
Postępowanie kwalifikacyjne
17) może się czołgać przez 3 min.
22 cze 2009, 08:14
Nadir
Aby policzyć nie trzeba kalkulatora. Wystarczą... palce jednej ręki
Której, bo mi nijak na lewej nie wychodzi
22 cze 2009, 08:24
wielblad
Nadir
nie, co ma burza z załamaniem?
Tak mi się tylko skojarzyło - z niżem (atmosferycznym) i załamaniem (pogody).
Nadir
15) trochę więcej
Jesteś pewien? Bo upieram się przy swoim. pierwszy rok: 1 stycznia = 200 31 grudnia = 200 + odsetki = 210 drugi rok: 1 stycznia = 210 + 200 = 410 31 grudnia = 410 + odsetki = 451 trzeci rok: 1 stycznia = 451 + 200 = 651 i tyle powinno być 2 stycznia w trzecim roku prowadzenia rachunku
Moim zdaniem: za I rok: 200 + 10% z 200 = 220 za II rok: 200 + 220 + 10% z 420 = 262 zatem w III roku 1 stycznia na rachunku jest 220+462 = 662
Dodano: Pon Cze 22, 2009 9:57 am
Elda
17) może się czołgać przez 3 min.
Podpowiedz jak to obliczyłaś, bo nie wiem jak się zabrać do tego zadania. I do zadania z rodzinką Adamsów też.
22 cze 2009, 08:48
Podpowiedzi
Żółw ma sie czołgać metr/2 minuty, więc 0,5 metra/minutę. Minutę już szedł, cała droga musi mu zająć 2/0,5=4 minuty, stąd drugi metr idzie 3 minuty.
A rodzina Adamsów jedzie tak: 20/60*60mil + 3,5*75 mil + 23/60 * 40mil = 297,8(3) mil
22 cze 2009, 10:23
mmm
Podpowiedzi
Żółw ma sie czołgać metr/2 minuty, więc 0,5 metra/minutę. Minutę już szedł, cała droga musi mu zająć 2/0,5=4 minuty, stąd drugi metr idzie 3 minuty.
A rodzina Adamsów jedzie tak: 20/60*60mil + 3,5*75 mil + 23/60 * 40mil = 297,8(3) mil
Dzięki za wyjaśnienie
22 cze 2009, 11:29
lester
Czy macie jakieś opracowanie dotyczący prawa zamówień publicznych, bo dla mnie ta ustawa to koszmar. Przeczytałam ją, starałam się jak najwięcej rzeczy zapamiętać, ale mam wielki kocioł w głowie.
Komentarz w pdf istnieje, ale ma około 1000 stron - szybciej można przeczytać ustawę
Zdenerwowały mnie te przeróżne terminy w ustawie o zamówieniach publicznych i postanowiłem zrobić z nich "ściągę". W żadnej innej ustawie nie ma tylu tak różnych terminów! 2 dni - art. 184, 3 dni - art. 180, 192 4 dni - art. 38, 5 dni - art. 42, 76, 192, 6 dni - art. 38, 7 dni - art. 76, 10 dni - art. 49 14 dni - art. 52 15 dni - art. 49, 134 20 dni, 21 dni, 22 dni, 29 dni, 30 dni, 36 dni, 37 dni, 40 dni, 45 dni, 47 dni, 52 dni, 60 dni, 90 dni.
Co za tęga głowa to wymyśliła?!
Przykład: Art.43. ust.3. zamawiający może wyznaczyć termin składania ofert nie krótszy niż: 1) 29 dni - od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, drogą elektroniczną zgodnie z formą i procedurami wskazanymi na stronie internetowej określonej w dyrektywie; 2) 36 dni - od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, w sposób inny niż określony w pkt 1.
Art.49. ust.2. termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w przetargu ograniczonym nie może być krótszy niż: 1) 30 dni - od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, drogą elektroniczną zgodnie z formą i procedurami wskazanymi na stronie internetowej określonej w dyrektywie; 2) 37 dni - od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich, w inny sposób niż określony w pkt 1.
To już nie mogłyby być te terminy w ilości dni równym wielokrotności tygodni np. 7, 14 28 i 35 ??!!
Art. 91.7. Niezwłocznie po wyborze najkorzystniejszej oferty, ale w terminie nie krótszym niż 14 dni, zamawiający wypłaca nagrody Art. 125. W terminie określonym w regulaminie konkursu, nie krótszym niż 15 dni od dnia ustalenia wyników konkursu, zamawiający wydaje (wypłaca) nagrodę A co stoi na przeszkodzie, aby oba terminy były 14 dni??!!
W załączniku ściąga z terminów występujących w ustawie o zamówieniach publicznych. Do ustawy "Prawo zamówień publicznych" dodałem kwoty z rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 2007 r. wydanego na podst. art. 11 ust. 8 ustawy. Tylko jak to jeszcze wszystko zapamiętać?...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
22 cze 2009, 20:35
W sprawie testu predyspozycji kierowniczych Trzeba być konsekwentnym i szczerym w odpowiedziach. Ci co próbowali "podkoloryzować" mogli przekombinować - grunt to zdrowy rozsądek. W ubiegłym roku był to test NEO-PI-R PROFIL OSOBOWOŚCI tzw. Wielka Piątka: neurotyczność (np. skłonnośc do depresji, nadwrażliwość), ugodowość (np. zaufanie, prostolinijność), ekstrawertyczność (np. asertywność, towarzyskość), otwartość na doświadczenia, sumienność (np. kompetencja, samodyscyplina, kompetencja). 240 stwierdzeń, 5 odpowiedzi do wyboru, która najlepiej cię charakteryzuje: A-całkowicie się nie zgadzam, B-nie zgadzam się, C-nie mam zdania, D-zgadzam się, E-całkowice się zgadzam. W tym teście nie ma tzw. skali kłamstwa, ale powtarzają się zdania=pytania o podobne cechy np. - uważam się za osobę pokorną, - mam o sobie wysokie mniemanie, - uważam, że nie jestem lepszy od innych, - wolę chwalić innych, niż być chwalony. To jedyna część egzaminu, w której można poprawić odpowiedź. Czytajcie uważnie zdania, bo można się pomylić z tym "całkowicie się zgadzam" albo "nie zgadzam się", zwłaszcza gdy w stwierdzeniu jest zaprzeczenie, np. "nie jestem systematyczny". Aha, zwróćcie uwagę na koniec arkusza, są tam chyba trzy pytania - coś w rodzaju: czy udzielałeś prawdziwych odpowiedzi, albo czy odpowiedzialeś na wszystkie pytania, czy wpisałeś odpowiedzi we właściwych kratkach. Niektórzy nawet ich niezauważają, tak są szczęśliwi, że to już KONIEC P.S. Testy psychologiczne są dostępne tylko dla ludzi " z branży", czyli dla psychologów, i nie można wypożyczyć czy kupić książkę z testami itp.
22 cze 2009, 20:41
Asioka
W sprawie testu predyspozycji kierowniczych Trzeba być konsekwentnym i szczerym w odpowiedziach. Ci co próbowali "podkoloryzować" mogli przekombinować - grunt to zdrowy rozsądek.
Dzięki za rady. Tak sobie myślę: niezdanie tego testu świadczy jedynie, że ktoś nie ma predyspozycji kierowniczych, a nie że nie nadaje się na urzędnika sc! Prawda? Swoją drogą: gdyby tak przeprowadzić testy predyspozycji na wszystkich stanowiskach kierowniczych, to (po warunkiem udzielania szczerych odpowiedzi) ciekawe rzeczy mogłyby się okazać...
22 cze 2009, 20:52
I jeszcze co do predyspozycji - to jest test osobowości czy in-basket tak jak pisano wcześniej? Czy też wielka niewiadoma?
22 cze 2009, 21:08
In-basket możemy chyba wyrzucić do... kosza
Piszemy o tym co było w latach ubiegłych (tabelki, klasy itd.), a przecież w tym roku mogą wymyślić coś zupełnie nowego, no i...