Może mi ktosik powiedzieć jak obliczył to zadanko o "przesłuchaniu świadków na komendzie policji"
19 cze 2009, 18:08
Postępowanie kwalifikacyjne
pablo8019
Asioka
(...) Żadnych kalkulatorów, ołówków (...)
A niedawno ktoś tu pisał, że najpierw trzeba ołówkiem tabelki wypełniać a dopiero potem długopisem. No chyba że nie chodziło o egzamin albo mi się coś pomieszało... Co do braku kalkulatorów - to obliczenia typu "67% z 36478/576" trzeba będzie liczyć w pamięci?????
W poprzednich latach (mam na myśli 2007 i 2008, tzn. od kiedy KSAP organizuje egzamin na usc) nie można było używać kalkulatorów. Nie ma takich skomplikowanych obliczeń, ale warto przypomnieć sobie tabliczkę mnożenia Wiem z doświadczenia, że jak zbyt często używa się "maszynek", to bez nich proste działanie matematyczne może przyprawić o ból głowy Rada dla zdających: np. w teście umiejętności - jak traficie na "ciężki" przypadek matrycy Rivena, to odpuście sobie - nie warto tracić tyle czasu na jedno zadanie (które może mieć kilka prawidłowych rozwiązań !!!) - to błąd wielu zdających. Ja zaczęłam od tworzenia zbiorów (conajmniej 3 elementy mające elementy wspólne; to było chyba pierwsze zadanie), no i od tabelek (4 lub 5; parę punktów można zdobyć za prawidłowe opisanie tabelek w kolumnach i rzędach, nawet bez wpisania obliczeń). Obliczenia nie są skomplikowane-chodzi o to, żeby nie używać kalkukatora (np. obliczyć udział procentowy czegoś-tam, albo "A" stanowi połowę "B", "C" jest dwa razy więcęj niż suma "D" i "E"). Na obliczenia dostaniecie czyste kartki, oczywiście z pieczątką KSAP). Na arkuszu odpowiedzi nie wolno robić poprawek; wyjątek - test predyspozycji (test psychologiczny - ostatnia część egzaminu). Życzę powodzenia Dodano: 19 Cze 2009 05:28 pm
wielblad
Czy ktoś może mnie podbudować na duchu i potwierdzić, że do sprawdzianu wiedzy można się przygotować w ciągu tygodnia? Ktoś, komu się udało, oczywiście.
Owszem, znam jedną ... To była prawniczka z wykształcenia i prowadziła zajęcia na kursie przygotowawczym do egzaminu na usc. No chyba, że się przechwalała ... Ale tak na poważnie - myślę, że było jej łatwiej, bo przez te kilka lat studiów "wgryzła się" w specyficzny język jakim pisane są te wszystkie ustawy, rozporządzenia itp. No i zajęcia z logiki miała, co się na pewno przydało na teście umiejętności. Ja pierwszy raz uczyłam się przez miesiąc - nie pomogło , za drugim - ponad dwa miesiące, oczywiście po pracy i w łikendy - tym raze skutecznie
19 cze 2009, 18:17
Nadir
Mówisz i masz.
Rzuciłam okiem na plik ze skrótem prawa konstytucyjnego i coś mi sie nie zgadza : Prezydent Warszawy wybierany w głosowanu tajnym przez radę ? Z Warszawy nie jestem ale byłam przekonana, że podobnie jak inni prezydenci wybierany jest w wyborach powszechnych . Może chodzi o przewodniczącego rady ? Dane o konwencie seniorów i liczbie członków klubu poselskiego też chyba nie takie - mylę się czy mam rację ?
19 cze 2009, 20:20
Eurydyka
Prezydent Warszawy wybierany w głosowanu tajnym przez radę? Z Warszawy nie jestem ale byłam przekonana, że podobnie jak inni prezydenci wybierany jest w wyborach powszechnych. Może chodzi o przewodniczącego rady? Dane o konwencie seniorów i liczbie członków klubu poselskiego też chyba nie takie - mylę się czy mam rację?
Z Prezydentem Warszawy to rzeczywiście musi być pomyłka. Nie weryfikowałem wszystkich informacji z tego opracowania, o którym wspominałem wcześniej, gdzie były nieaktualne dane o radnych. Dane o konwencie seniorów i liczbie członków klubu poselskiego być może też są nieaktualne. Sprawdzę jutro. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Ale obkuta jesteś!!!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
19 cze 2009, 22:21
Muszę się chyba ustosunkować do zarzutów w kwestii nieprecyzyjności w moich tabelkach. Nie powiem, ale jest to zadanie dość męczące, ponieważ muszę odtworzyć co autor miał na myśli 3 lata temu Ale spróbuję: Ad Tabelka 1) Tekst zadania został przez Nadira zmieniony w stosunku do pierwowzoru o mały detal, tj. podzielił on jedno zdanie na dwa zdania. Zmienił przez to całkowicie sens zadania na jego bezsens. Jeśli jest jedno zdanie to zwrot "natomiast w pozostałych klasach" dotyczy tego samego rocznika. Ad Tabelka 2) Z treści zadania najpierw należy wyłapać co w kolumnach i co w wierszach podanego szablonu tabelki. Podział na grupy starszą i młodszą jest utrudnieniem zadania i ma m.in. na celu zamaskowanie dodatkowego podziału na uczniów i uczennice, o czym w pierwszym zdaniu. Brawo dla MMM. Ad Tabelka 3) Tekst: "W małych miastach mężczyźni w grupie poniżej 20 lat stanowią 34% rówieśników, a w pozostałych grupach wiekowych odsetek ten jest identyczny" oznacza, że w każdej grupie wiekowej mężczyzn w małych miastach jest ich 34% ich wszystkich rówieśników, czyli sumy rówieśników na wsi oraz w małych i wielkich miastach. Sugestia, że 3 x 34% się nie sumuje do 100% jest niewłaściwa, bo tych liczb nie można sumować.
Moje tabelki z założenia są niełatwe:) i mają zwrócić uwagę na konieczność DOKŁADNEGO czytania poleceń (tak jak na egzaminie). Tym moim kolegom i koleżankom, którzy się trochę wgryźli w moje tabelki, okazało się to później na egzaminie bardzo przydatnym, bo tę część mieli "z głowy". Zachęcam więc do analizy tabelek. Nie pożałujecie.
Do sprawdzianu wiedzy można się przygotować w ciągu tygodnia. Ja przez miesiąc czytałem 1 książkę z marketingu (kompletnie na nic się nie zdała), a potem przez ostatni tydzień uczyłem się, a dokładnie mówiąc : 1 raz przeczytałem wszystkie wymagane ustawy. I zdałem. Rewelacji z testu wiedzy nie było, ale 80% przekroczyłem. I jestem "tylko" ekonomistą z wykształcenia.
Powodzenia dla wszystkich zdających egzamin.
20 cze 2009, 01:13
Saladin
Sugestia, że 3 x 34% się nie sumuje do 100% jest niewłaściwa, bo tych liczb nie można sumować.
Teraz już to niby wiem, ale dlaczego nie można dalej nie wiem Pierwsze wrażenie było takie - suma kobiet/mężczyzn z wsi/miast powinna sie sumować do całości (tym bardziej, że była to jedyna kolumna wypełniona w całości). I jak by mogło brzmieć to zdanie gdyby trzeba było sumować? Dla tych co nie mogą przebrnąć przez zamówienia publiczne polecam artykuły http://www.gazetaprawna.pl/serwisy/zamowienia_publiczne . I przede wszystkim świetne podsumowanie http://www.zamowieniapubliczneodadoz.pl/print.php?i=35 . Komentarz w pdf istnieje, ale ma około 1000 stron - szybciej można przeczytać ustawę
20 cze 2009, 08:46
Saladin
Muszę się chyba ustosunkować do zarzutów w kwestii nieprecyzyjności w moich tabelkach. Ad Tabelka 1) Tekst zadania został przez Nadira zmieniony w stosunku do pierwowzoru o mały detal, tj. podzielił on jedno zdanie na dwa zdania. Zmienił przez to całkowicie sens zadania na jego bezsens. (...). Ad Tabelka 2) Podział na grupy starszą i młodszą jest utrudnieniem zadania i ma m.in. na celu zamaskowanie dodatkowego podziału na uczniów i uczennice, o czym w pierwszym zdaniu. (...) Ad Tabelka 3) ...Sugestia, że 3 x 34% się nie sumuje do 100% jest niewłaściwa, bo tych liczb nie można sumować. (...)
Moje tabelki z założenia są niełatwe:) i mają zwrócić uwagę na konieczność DOKŁADNEGO czytania poleceń (tak jak na egzaminie). Tym moim kolegom i koleżankom, którzy się trochę wgryźli w moje tabelki, okazało się to później na egzaminie bardzo przydatnym, bo tę część mieli "z głowy". Zachęcam więc do analizy tabelek. Nie pożałujecie. (...) Powodzenia dla wszystkich zdających egzamin.
Saladin - bardzo dziękuję za wyjaśnienia i za pomoc. Masz rację, że nawet nie rozwiązanie zadania czy znalezienie błędu, ale samo wgryzanie się w tabelki daje dużo, bo to jest zaprawka, by na egzaminie dokładnie czytać treść i polecenia i wiedzieć na co zwracać uwagę. Nie jest to więc w żadnym wypadku czas zmarnowany. On może później procentować. Powtórzymy jeszcze raz. - pierwsza rzecz: dokładnie czytać treść i polecenia, - druga: zbudować poprawnie tabelkę, - trzecia: poprawnie tabelkę wypełnić.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
20 cze 2009, 09:56
Nadir
Z Prezydentem Warszawy to rzeczywiście musi być pomyłka. Nie weryfikowałem wszystkich informacji z tego opracowania, o którym wspominałem wcześniej, gdzie były nieaktualne dane o radnych. Dane o konwencie seniorów i liczbie członków klubu poselskiego być może też są nieaktualne. Sprawdzę jutro. Dzięki za zwrócenie uwagi.
Ale obkuta jesteś!!!
W każdym razie już wiem gdzie szukać
20 cze 2009, 20:21
Eurydyka
Nadir
Ale obkuta jesteś!!!
W każdym razie już wiem gdzie szukać
Bierzesz ściągi na egzamin?!
Ktoś robił opracowanie czerpiąc informacje z internetu. A informacje bywają niedokładne (przekłamane) albo nieaktualne. Czasami też ktoś coś źle skopiuje. Klub poselski tworzy co najmniej 15 posłów (było: klub poselski tworzy co najmniej 9 i co najwyżej 18 posłów) Koło poselskie mogą utworzyć co najmniej 3 osoby - czyli OK Są 2 Konwenty seniorów (informacja była tylko o jednym): 1. Konwent seniorów w Sejmie - Marszałek Sejmu, - wicemarszałkowie Sejmu, - przedstawiciele klubów parlamentarnych, klubów poselskich oraz porozumień poselskich reprezentujących co najmniej 15 posłów oraz kół poselskich. 2. Konwent seniorów w Senacie - Marszałek Senatu, - wicemarszałkowie Senatu, - przedstawiciele klubów parlamentarnych, klubów i porozumień senackich skupiających minimum 7 senatorów.
Wcześniej pisałem, że wbiłem sobie do głowy informację o 54 mandatach. Opracowanie pochodzi z 2007 rok. Ilość państw za okres 2007-2009, po wejściu Bułgarii i Rumunii, nie zmieniła się: jest 27, a ilość mandatów zmalała do 50. Nie bardzo wiem dlaczego.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
20 cze 2009, 20:57
tu znajdziesz odpowiedz, a generalnie chodzi o to że trakcie poprzedniej kadencji Parlamentu Europejskiego przystapily do UE Rumunia i Bługaria. Parlament zamiast 736 liczył 785, ale szczegółowiej jest na poniższej stronie. http://europa.eu/institutions/inst/parl ... dex_pl.htm
20 cze 2009, 21:20
Na razie jest 732. Ilość 785 była chwilowa, po wejściu do UE Bułgarii i Rumunii w 2007r. Ilość mandatów zwiększyła się do 785, żeby zapewnić udział tym państwom. Po wyborach miał być powrót do stanu pierwotnego ze zmianą określoną w traktacie z Lizbony. Traktat z Lizbony nie został ratyfikowany przez Irlandię (odrzucony w obowiązkowym w tym kraju referendum) oraz Czechy (Prezydent nie złoży podpisu dopóki w Irlandia nie ratyfikuje) Poza tym Niemcy i Polska czekają na podpis prezydentów (w Niemczech prezydent czeka na opinię TK) . Po wejściu traktatu z Lizbony parlament będzie liczył 750 posłów a Polska będzie miała 51
W Polsce Sejm uchwalił ustawę o ratyfikacji traktatu 1 kwietnia 2008 a Senat zatwierdził ją 2 kwietnia 2008, 9 kwietnia podpisał ja Prezydent. Ustawa upoważnia Prezydenta do ratifykowania traktatu. Do tej pory nie został ratyfikowany.
21 cze 2009, 08:42
biurwa1
Na razie jest 732. Ilość 785 była chwilowa, po wejściu do UE Bułgarii i Rumunii w 2007r. Ilość mandatów zwiększyła się do 785, żeby zapewnić udział tym państwom. Po wyborach miał być powrót do stanu pierwotnego ze zmianą określoną w traktacie z Lizbony
O to mi chodziło. Podejrzenie, że błędnie podano informacje, które zamieściłem wyżej odrzucałem, ponieważ to opracowanie książkowe. Domyślałem się, że z powodu jakichś ustaleń (bo ilość państw od 2007 roku jest cały czas 27!) zmniejszono teraz ilość mandatów ogółem. A więc i poszczególnym państwom. A to nie tyle zmniejszono teraz, co chwilowo zwiększono do 785 po wejściu Bułgarii i Rumunii - trudno było pozbawiać inne państwa tych mandatów, które zostały odebrane teraz po wyborach. Wobec tego i Polsce, i Hiszpanii obcięto z 54 do 50. Francji, Wlk. Brytanii i Włochom zmniejszono z 78 do 72, a Niemcom... a Niemcy mają nadal 99! To już teraz wiem prawie wszystko o Unii i mogę jechać na egzamin!
Lubicie testy? To jeszcze kilka nowych przykładów:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
21 cze 2009, 09:17
Nadir
To już teraz wiem prawie wszystko o Unii i mogę jechać na egzamin!
No to gratuluję pewności
Dla mnie sprawy unijne sa tak zawikłane, że czytając to wszystko przez pół roku bez przerwy i tak nie miałabym pewności, że wiem wszystko...
Zaciekawiło mnie na przykład, czy w prawie polskim jest jakis wyznaczony termin do ratyfikacji przez prezydenta umowy po wejściu z życie ustawy upoważniającej do ratyfikacji. Nie widzę nigdzie czegoś takiego, zresztą sam fakt, że Prezydent jeszcze nie ratyfikował traktatu lizbńskiego (a minął już ponad rok od wejścia w życie ustawy) wskazuje, że takiego terminu nie ma. Widziałam gdzieś informację, że ma obowiązek ratyfikowania w terminie wejścia w życie ustawy albo w ciągu 30 dni ale nie znalazłam podstawy prawnej. Czy ktoś może mnie oświecić?
21 cze 2009, 09:26
No... koniec tego pisania! Bierzcie się do nauki! Bo macie juz tylko kilka dni!!! Mało czasu kurna Olek! Teraz to już tylko został czas na nerwy, sr.. w gacie, pranie i wyjazd na egzamin. Nie zapominając o Stoperanie (przed chwilą widziałem reklamę - może się przydać!). Powodzenia dla wszystkich.
____________________________________ Dobrze wiedzieć, że Ci na górze... to tacy sami durnie jak Ci na dole... tylko siedzą wyżej...