Teraz jest 10 wrz 2025, 10:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2579 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 185  Następna strona
Rząd PO - zobowiązania i ich realizacja 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Jedna z ostatnich robótek Kominiarza przed "wakacjami":

Ciekawe czy będzie miał neta :(

Myślę, że po starej znajomości wyślemy mu jakąś paczkę.
A może i dostęp do sieci mu załatwimy!?
Bo inaczej może być nudno na forum... :rolleyes:

Ostatnio edytowano 05 maja 2008, 12:54 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

05 maja 2008, 12:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 lut 2008, 14:47

POSTY        241
Jest w tym i tanie państwo i miliony dla Tusca, których jak się okazuje nie zgubił, a tak intensywnie szuka.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Imperium Walterów robi kokosy na rządowej propagandzie
Na przełomie kwietnia i maja rząd przekazał na konta stacji telewizyjnych: TVN, TVN 24 i TVN 7, należących do koncernu ITI, około 1,2 mln zł; 600 tys. zł trafiło do mediów Zygmunta Solorza. Pod koniec ubiegłego roku pieniądze z unijnych funduszy rząd przekazał Grupie Eskadra, organizującej kampanię PO w internecie
2 mln 548 tys. 411 zł to kwota, jaką rząd Donalda Tuska przekazał wybranym stacjom telewizyjnym za emisję w dniach 28 kwietnia - 15 maja br. reklamówek promujących przyszłe "sukcesy rządu". Pieniądze przetransferowano w ramach kampanii promocyjnej Narodowej Strategii Spójności - serii telewizyjnych spotów typu "wybudujemy autostrady". Największy kawałek finansowego tortu przypadł mediom należącym do koncernu ITI: łącznie telewizje TVN, TVN 24 i TVN 7 otrzymały ok. 1 mln 270 tys. złotych. Ponad 600 tys. zł przypadło Polsatowi i TV 4, mediom należącym do Zygmunta Solorza-Żaka. Środki pochodziły z funduszy unijnych będących w dyspozycji Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Kilka miesięcy wcześniej resort Elżbiety Bieńkowskiej pozbawił, cięciami na liście indykatywnej, unijnych dotacji szereg wyższych uczelni, w tym Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu.

Wielokrotnie zadawane przez opozycję i zbywane milczeniem przedstawicieli rządu Donalda Tuska pytanie: "Ile kosztuje medialna propaganda sukcesu?", doczekało się wreszcie odpowiedzi. Medialna propaganda na temat przyszłych sukcesów rządu Donalda Tuska, nasilona przed orędziem premiera, ma swój bardzo konkretny finansowo wymiar. I jest dla reklamujących "sukcesy" oraz zamierzenia premiera Tuska mediów niezwykle opłacalna. A wszystko to za sprawą niemałych pieniędzy pochodzących z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, które Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, kierowane przez Elżbietę Bieńkowską, przelało na konta kilku stacji telewizyjnych. Wszystko w ramach opłat za "kampanię promocyjną Narodowej Strategii Spójności".
Sumy, jakie MRR przekazało wybranym mediom, to - jak zapewnia resort kierowany przez Bieńkowską - opłata za emisję na antenie m.in. TVN, TVN 24 i TVN 7 spotów telewizyjnych, w których przekonywano, że "wybudujemy autostrady" lub "powstaną mosty". Oczywiście w bliżej nieokreślonej przyszłości. Podobne slogany pojawiły się w orędziu Donalda Tuska, zbieżnym w czasie z emisją telewizyjnych reklamówek.
- Czy prezentowanie na antenie TVN słodkiego obrazu premiera Tuska, który dwoi się i troi, żeby szukać oszczędności w budżecie państwa, jest działaniem przypadkowym, czy też płaci za to budżet państwa, z którego strumieniem płynie kasa do koncernu ITI za emisje reklam, takich jak chociażby spot pt. "Dobrze nam się układa", reklamujący Narodową Strategię Spójności? - pyta poseł Zbigniew Girzyński (PiS).
Jak poinformowało nas biuro prasowe Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, medialna kampania reklamowa prowadzona od końca kwietnia do połowy maja kosztować będzie 2 mln 548 tys. 411 złotych. - Zakup mediów na kampanię, która rozpoczęła się 28 kwietnia i potrwa do 15 maja br., został zlecony wyspecjalizowanemu domowi mediowemu - twierdzi biuro prasowe MRR. Jednym z kryteriów wyboru mediów było dotarcie do grupy docelowej w wieku od 20. do 64. roku życia, z wykształceniem średnim i wyższym oraz co najmniej średnim dochodem. To - jak wskazują statystyki - w dużej części tradycyjny elektorat Donalda Tuska.
Dobór narzędzi jest dostosowany do rodzaju komunikatu oraz do danej grupy docelowej - zapewniają pracownicy biura.
Jak wynika z materiałów przekazanych przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, największa część sumy przypadła koncernowi ITI, który otrzymał ok. 1,2 mln złotych. Z "promocyjnego" budżetu o wysokości 2,5 mln zł 40 proc. trafiło na konta TVN, 6 proc. - TVN 24, i 4 proc. - TVN 7. Nieco mniejszy kąsek przypadł mediom należącym do Zygmunta Solorza-Żaka: 22 proc. całości otrzymał Polsat, 3 proc. - TV 4. Pozostałą ćwiartką podzieliły się: TVP - 23 proc., i kanał Discovery - 2 procent.
- Cudu gospodarczego nie będzie, autostrad już prawie na pewno nie będzie, mosty są budowane jak tunel w Warszawie, wzdłuż rzeki, a duże pieniądze wydaje się na polityczne public relations i propagandę sukcesu. Niech rząd Tuska wytłumaczy to tym samorządom, uczelniom i instytucjom, które dzięki posunięciom pani minister Bieńkowskiej unijnych pieniędzy nie otrzymały - denerwuje się poseł Maks Kraczkowski (PiS), wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Gospodarki.

Rządowy grant za kampanię wyborczą PO?
2,5 mln zł, jakie trafiły do mediów na przełomie kwietnia i maja, to nie pierwszy transfer środków finansowych w ramach promocji i reklamy. - Koszt zrealizowanej pod koniec 2007 r. wizerunkowej kampanii o charakterze promocyjnym, adresowanej do ogółu społeczeństwa, wyniósł łącznie - zakup mediów, kreacja i produkcja spotów oraz kreacja billboardów - ok. 4 mln 174 tys. zł brutto - informuje Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
Część z 4 mln zł przelano na konta firm opracowujących strategię reklamową. Resort zapewnia, że nie współpracuje na stałe z żadną firmą reklamową, a - jak napisano w przesłanej nam informacji - "Ministerstwo Rozwoju Regionalnego zleca wyspecjalizowanym firmom zewnętrznym realizację określonych zadań publicznych. Firmy te są wybierane zgodnie z procedurami wynikającymi z ustawy Prawo zamówień publicznych lub, gdy ustawa nie ma zastosowania, po uprzednim rozeznaniu rynkowym". Wśród firm wymienianych przez urzędników ministerstwa jako te, które uczestniczyły w przygotowaniu kampanii reklamowej Narodowej Strategii Spójności, na pierwszym miejscu jest Grupa Eskadra. Ta firma przygotowała dwa telewizyjne spoty reklamowe: "Dobrze nam się układa" i "Świetny program" - adresowany do młodzieży.
W jej skład wchodzi Agencja Interaktywna Opcom Grupa Eskadra, która podczas ubiegłorocznych wyborów parlamentarnych organizowała dla Platformy Obywatelskiej kampanię w internecie. Z kolei wchodząca również w skład Grupy Eskadra - Eskadra Marketing Services - opracowała trzyetapową kampanię reklamową, wspierającą kampanię wyborczą Platformy Obywatelskiej. Zakres współpracy objął usługi doradcze, butik kreatywny oraz kompleksowo wszystkie działania związane z kampanią w prasie, na nośnikach reklamy zewnętrznej oraz materiały BTL.
Co najmniej 4 mln zł wydane pod koniec ubiegłego roku i ponad 2 mln zł wydane na przestrzeni kwietnia i maja br. to nie koniec pieniędzy, jakie mogą trafić do ośrodków medialnych zainteresowanych udziałem w rządowej propagandzie sukcesu. Tort jest spory i bez wątpienia starczy go do końca kadencji.
"W latach 2007-2015 działania informacyjne i promocyjne o charakterze horyzontalnym są finansowane z działania 4.1 POPT 2007-2013 'Promocja i informacja'. Wysokość środków na działania informacyjne i promocyjne w ramach priorytetu: 62 mln 682 tys. 353 euro, z czego 85 proc. z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego" - informuje Ministerstwo Rozwoju Regionalnego. Zapewnia jednocześnie, że pieniędzy nie można przeznaczyć na inne cele, tłumacząc to zaleceniami i zastrzeżeniami UE. "Unia Europejska, przekazując państwom członkowskim pieniądze z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności, jednoznacznie wymaga wypełniania określonych obowiązków informacyjnych, traktując promocję jako nieodłączny i równorzędny element procesu wdrażania funduszy" - zaznacza biuro prasowe Ministerstwa Rozwoju Regionalnego.
Wojciech Wybranowski
<a href="http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20080507&id=po01.txt" target="_blank">http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=p...amp;id=po01.txt</a>
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

07 maja 2008, 05:33
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 14:46

POSTY        315

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->

<a href="http://www.visa.pl/kartydlaciebie/kampaniawizerunkowa/main.jsp" target="_blank">http://www.visa.pl/kartydlaciebie/kampania...unkowa/main.jsp</a>

Kampania wizerunkowa
Organizacja Visa Europe rozpoczęła nową, skierowaną do konsumentów kampanię reklamową swojej marki prezentującą, jak karty Visa ułatwiają życie ich użytkownikom. Kampania, której telewizyjna część ruszyła 24 marca br., będzie prowadzona w Polsce a także Grecji, Niemczech, Turcji i Wielkiej Brytanii.

Hasło „Żyje się lepiej”  pojawi się także w reklamie prasowej i na nośnikach zewnętrznych; otrzyma również silne wsparcie promocyjne – w tym w Internecie – na całym kontynencie.

Fabuła pokazywanego w ramach kampanii filmu, wykorzystującego oryginalną ścieżkę dźwiękową autorstwa Whitey, przedstawia opuszczonego gdzieś na pustkowiu po szalonym wieczorze kawalerskim młodego człowieka, który nie ma przy sobie (i na sobie...) praktycznie niczego prócz karty Visa. Oglądamy, jak walczy z czasem, by zdążyć do kościoła na własny ślub – co mu się udaje dzięki karcie Visa.

By przykuć uwagę widza, wątek fabularny filmu jest celowo prześmiewczy i zabawny, za to główny przekaz jest jak najbardziej serio: dzięki karcie Visa możemy kupić wszystko, co jest potrzebne, aby życie toczyło się bezproblemowo. Z kartą Visa „Żyje się lepiej” nawet w najbardziej stresujących sytuacjach.

07 maja 2008, 06:36
Własny awatar

- Cudu gospodarczego nie będzie, autostrad już prawie na pewno nie będzie, mosty są budowane jak tunel w Warszawie, wzdłuż rzeki, a duże pieniądze wydaje się na polityczne public relations i propagandę sukcesu.

Ale za to jaka promocja kandydata na Przyszłego Płezydenta   <_<

07 maja 2008, 17:06
Własny awatar
Nie jestem żadnom egoistkom, to i z Wami się podzielę linkiem:

<a href="http://rpnumer5.blogspot.com/2008/05/pan-premier-myli-rachuje-kryli.html" target="_blank">http://rpnumer5.blogspot.com/2008/05/pan-p...huje-kryli.html</a>

Wiadomości z Irlandii Bis
Tak, tak. 21 października Polacy wybrali przyszłość. Nie jakiś zwykły nowy początek, ale rozpoczęcie nowej ery w polityce i zwykłej codziennej egzystencji. Nowa władza zbuduje nam tu, u nas, we Wschodniej Europie, drugą Irlandię, Rzeczpospolitą Miłości. Wybrana przez naród partia (wraz z koalicjantem) będzie podnosić realne płace, obniżać podatki (liniowy 3 x 15), zmniejszać zadłużenie państwa, likwidować dziurę budżetową, podnosić pensje w budżetówce, budować autostrady, boiska i baseny, podnosić emerytury i renty....i zrobi to wszystko jednocześnie, w przeciągu 4 lat parlamentarnej kadencji. Nie będziemy już pośmiewiskiem w Europie, nie będziemy się wstydzić, że jesteśmy Polakami, zostaną naprawione stosunki z Niemcami i Rosją, miliony rodaków powróci z emigracji... Rzeczywiście to będą istne cuda!!!
Mamy wszyscy nadzieje, że tak będzie, że nowy rząd spełni obietnice złożone w kampanii wyborczej, że nie zawiedzie - szczególnie młodych.
Jednak zdając sobie sprawę jak trudne będzie to zadanie postanowiłem rozpocząć działalność tej strony informacyjnej. Jej zadaniem jest codzienne przedstawianie faktów i informacji relacjonujących nam przebieg i stopień zaawansowania budowy nowej Najjaśniejszej Rzeczpospolitej.

Najnowsze wiadomości:
wtorek, 6 maj 2008
"Pan Premier myśli, rachuje, kryśli..."

Pan Premier zepsuł onegdaj majówkę sobie, współpracownikom i kotu. Orędziem i zebraniem. Kotu zepsuł dlatego, że włączył sobie zwierzak TV i obejrzał orędzie (na co innego liczył, ale i tak obejrzał i się męczył).

Z przekazu tego i następnych dowiedziało się kocisko, że Pan Premier odwołał rząd z urlopu po to, żeby oszczędności zrobić w budżecie. Ministrowie usłyszeli, że każdy ma natychmiast się zadeklarować, ile zaoszczędzi się w jego resorcie. Jakby który nie chciał oszczędzać, albo zaproponował zbyt mało, to się go wyrzuci z rządu. Znaczy, pardon, na własną prośbę odejdzie.

Kot niniejszego bloga chciałby wiedzieć, czy stan finansów Państwa jest naprawdę tak opłakany, że trzeba było w trybie pilnym ministrów odwoływać z urlopów, żeby szukali groszowych oszczędności, bo inaczej do ierwszego zabraknie? A jeżeli tak, to co Pan Premier z tymi pieniędzmi zrobił? Na lokatę długoterminową oddał, i boi się zerwać, żeby mu Prokurator Generalny niegospodarności nie zarzucił?

W dodatku szukający oszczędności Pan Premier postanowił nie dać zarobić TVP (ponoć straszni zdziercy), a przy okazji nie spotkać niemiłej mu dziennikarki i orędzie zrealizował mu prywatny przedsiębiorca. Tymczasem jak doniosło jedno z wcieleń Dziennika Telewizyjnego, TVP takie rzeczy za darmo z patriotyzmu i obowiązku ustawowego robi, a przedsiębiorca prywatny - za pieniądze. Niby nic, bo jakieś 10 tysięcy złotych, ale w ciężkich dla Ojczyzny czasach, gdy rząd oszczędza na soli i zapałkach każdy grosz się liczy.

Chciałby przy tym kot niniejszego bloga wiedzieć, w jakim trybie wyłoniono producenta orędzia. Przetarg? Konkurs? Losowanie jakieś? Może ktoś z książki telefonicznej wziął albo na ulicy wizytówkę znalazł? O innych możliwościach kocisko nawet myśleć nie śmie, a co dopiero pisać, bo go jeszcze na pasztet za znieważenie organu (dowolnego) przerobią...

I jak Wam się podoba?
Bo mi bardzo. Dodałam do "ulubionych" :D

07 maja 2008, 19:18

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Znalazłam ciekawą stronkę!
...
I jak Wam się podoba?

Mniej niż "Ziobro".  Nie dodam do ulubionych, chyba też tam nie zajrzę. :piwo:

07 maja 2008, 19:33

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Dziennikarki? Duże nadużycie...

07 maja 2008, 20:19
Specjalista

POSTY        315

<a href="http://rpnumer5.blogspot.com/2008/05/pan-premier-myli-rachuje-kryli.html" target="_blank">http://rpnumer5.blogspot.com/2008/05/pan-p...huje-kryli.html</a>

...

I jak Wam się podoba?

Dla mnie fajno. Ja tam jest prosta kobita.  :piwo:

07 maja 2008, 22:42

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

<!--quoteo(post=29190:date=07. 05. 2008 g. 19:18:name=Zeta)--><div class='quotetop'>(Zeta @ 07. 05. 2008 g. 19:18) [snapback]29190[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

...

I jak Wam się podoba?

Oj, Kasik troszkę mnie zawiodłaś. Do tej pory miałaś u mnie dużo wyższe notowania. :(

07 maja 2008, 22:53
Specjalista

POSTY        315

<!--quoteo(post=29210:date=07. 05. 2008 g. 22:42:name=Kasik)--><div class='quotetop'>(Kasik @ 07. 05. 2008 g. 22:42) [snapback]29210[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
<!--quoteo(post=29190:date=07. 05. 2008 g. 19:18:name=Zeta)--><div class='quotetop'>(Zeta @ 07. 05. 2008 g. 19:18) [snapback]29190[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

...

I jak Wam się podoba?

Oj, Kasik troszkę mnie zawiodłaś. Do tej pory miałaś u mnie dużo wyższe notowania. :(
Widać i Ty czasem się mylisz!  :rolleyes:

07 maja 2008, 22:55
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465

<!--quoteo(post=29081:date=05. 05. 2008 g. 12:12:name=wjawor)--><div class='quotetop'>(wjawor @ 05. 05. 2008 g. 12:12) [snapback]29081[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
Jedna z ostatnich robótek Kominiarza przed "wakacjami":
Ciekawe czy będzie miał neta

Myślę, że po starej znajomości wyślemy mu jakąś paczkę.
A może i dostęp do sieci mu załatwimy!?
Bo inaczej może być nudno na forum...

Ci  kominarze to są czarne owce wsród braci kominiarskiej.
Ja się z nimi nie zadaję :za2:

Wśród skarbowco-polityków też tacy się zdarzają.
Palikot, Gwiazdowski, Chlebowski...

Ale co ja tam będę się rozpisywał.
Już i tak niektórzy na widok kominiarza na ulicy dostają wypieków, bo kominiarz im się kojarzy z tym "siejącym nienawiść do PO na forum skarbowców" :o
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=29095" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29095</a>

Tym bardziej, że są jeszcze inni, którzy również nie mają bielma na oczach:
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4296" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4296</a>

A krytycznych tematów nie zabraknie! Oj nie zabraknie.
"Prywatyzacja (wg prawa i logiki)  - nieprywatyzacja (wg PO) szpitali"
"Dlaczego PO nie przyznawała się to tego w kampanii wyborczej - pan Grad (PO) odpowiedział: "kampania rządzi się różnymi prawami". Ot wziął i przypadkiem chlapnął jęzorem prawdę!
"PO rezygnuje ze sztandarowego pomysłu (PO nie będzie zajmować się lustracją)"
"PO odstępuje od przewyborczej obietnicy (podatek liniowy)"
"PO zmienia strategię (in vitro)"
PO i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej...

Przynajmniej przez najbliższe 3 lata :rolleyes:

Ale jak macie jakieś POchwalne artykuły, to walcie śmiało!
A nie POdpierajcie się krytyką PiS na zasadzie "a u was to murzynów biją"
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?s=&showtopic=779&view=findpost&p=29230" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/ind...ost&p=29230</a>
Śruba - wytęż bardziej zwoje mózgowe!
Olejniczak dla Ciebie autorytetem?!
Bój się Boga!!

PiS
Wow! To mój 450 psot!
Niedługo Helveta dogonię!
Bo Wjaworowi to chyba nie dam rady.
kap, kap, kap...
Przy okazji pozdrawiam obu :piwo:

Ostatnio edytowano 08 maja 2008, 19:11 przez kominiarz, łącznie edytowano 1 raz

08 maja 2008, 19:08
Własny awatar

...
 I jak Wam się podoba?

Dokładnie!
A jak komuś się nie podoba, to jego strata. :piwo:

08 maja 2008, 21:07

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Wśród skarbowco-polityków też tacy się zdarzają.
Palikot, Gwiazdowski, Chlebowski...

Gilowska, Zawisza, Skrzypek...

kominiarz                    

(...) Tym bardziej, że są jeszcze inni, którzy również nie mają bielma na oczach:
<a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=4296" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...le&ide=4296</a>
(...)

Czyżbym ja widział tylko ciemność???

kominiarz                    

(...) A krytycznych tematów nie zabraknie! Oj nie zabraknie.(...)
(...) "PO rezygnuje ze sztandarowego pomysłu (PO nie będzie zajmować się lustracją)"
"PO odstępuje od przewyborczej obietnicy (podatek liniowy)"
"PO zmienia strategię (in vitro)" (...)

Ad. 1 poproszę o wskazanie tego sztandaru.
Ad. 2 przekonasz LechKacza by nie wetował?
Ad. 3 wiesz o czym piszesz?

kominiarz                    

A nie POdpierajcie się krytyką PiS na zasadzie "a u was to murzynów biją"

Wymyśl coś bardziej oryginalnego...

kominiarz                    

Wow! To mój 450 psot!
Niedługo Helveta dogonię!
Bo Wjaworowi to chyba nie dam rady.
kap, kap, kap...
Przy okazji pozdrawiam obu :piwo:

Życzę powodzenia. Oczywiście w doścignięciu Helveta.
Bo Wjaworowi nikt nie da rady.
A Jak już stawiasz trunki to poproszę o wino.
Widziałem dzisiaj Banyulsa ( rocznik 1977 ). Jedyne 250 PLN za butelkę.

09 maja 2008, 19:57
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Przynajmniej samych fachowców zatrudniają np w MSWiA:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Na czas piłkarskich mistrzostw Europy Austria przywraca kontrole na granicach. Poinformowało o tym polskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji. Ale przy okazji wydało się, że według urzędników, Austria leży nad morzem - informuje serwis dziennik.pl.
Na stronie internetowej ministerstwa można przeczytać, że "od 2 czerwca do 1 lipca 2008 roku Austria przywraca kontrolę graniczną na swoich granicach lądowych, morskich i powietrznych".......<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
<a href="http://wiadomosci.onet.pl/1745818,11,item.html" target="_blank">onet</a>

09 maja 2008, 22:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2579 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 185  Następna strona