Teraz jest 06 wrz 2025, 22:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1463 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 105  Następna strona
Planowane podwyżki 
Autor Treść postu

REJESTRACJA03 lis 2017, 14:10

POSTY        83

LOKALIZACJAŚląsk
Post Re: Planowane podwyżki w 2017 roku
Harakiri                    

wing                    

W Katowicach jak widać po podziale grudniowych wyrównań dba się wyłącznie o młodych pracowników i kierowników. Kolejny raz doświadczeni pracownicy zostali bardzo skrzywdzeni ustaleniami dokonanymi przez ZZ wspólnie z DIAS  :zly1: Czy nikt nie pomyślał, że tak dzieląc wyrównania stary pracownik z roku na rok będzie zarabiał mniej od młodego? No bo młodym stażowe wciąż będzie rosnąć w przeciwieństwie do starych, którzy mają już maxa  :mur:
Mój przykład - jestem głównym ekspertem z 20% (z tego prawie 19 lat w skarbowości) dodatkiem stażowego i mnożnikiem 1,838  :zygi: I gdzie mi się porównywać do starszych kontrolerów u mnie, którzy mają mnożniki w okolicy 1,9 a już o porównaniu do Wrocławia czy też Zielonej Góry nie wspomnę.
Czy Łaskawie Nam Panujące ZZ w końcu upomną się o STARYCH? :zly1:

Nie znam ustaleń o których piszesz. Ale pamiętaj o 3 rzeczach. Po pierwsze to nie związki zawodowe DAJĄ Ci pieniądze. Po drugie wszelkie ustalenia polegaja na kompromisie - ja się zgodze na coś co mi nie odpowiada a Ty na coś co Tobie. A po trzecie - uzgodnienia uzgodnieniami a podział szczegółowy podziałem - i dopiero w praktyce okazuje się czy uzgodnienia sa realizowane prawidłowo i czy założenia były słuszne. Jak mówią - nie ma ludzi nieomylnych.

Harakiri - ja wszystko rozumiem ale ludzie mają już serdecznie dość tego, że wciąż podwyższa się właściwie tylko młodym no i kierownictwu. W IAS Katowice najbardziej pokrzywdzono kontrolę bo im nie dość, że o stażowe pomniejszono podwyżki to jeszcze i o dodatek kontrolerski. Czy to są NORMALNE i RÓWNE dla wszystkich zasady podziału? Czy nikt nie myśli o tym że w kontroli jednego dnia się jest a drugiego już nie. I co wtedy z takim pracownikiem? Bo nikt mu w takim przypadku mnożnika nie podniesie. Wiem o czym piszę bo to dotyczy mnie.
Tak samo pierwsza transza wyrównań w IAS Katowice - paradoksalnie propozycja DIAS była dużo sprawiedliwsza niż to co ustaliły ZZ.
Ja sie pytam - czy ZZ działają w imieniu wszystkich pracowników czy tylko w imieniu wybranych?

20 gru 2017, 09:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 kwi 2017, 14:37

POSTY        44
Jakim młodym ? Ja w tym roku poza zawrotną podwyżką przy propozycji z 1,5 na 1.61 nie otrzymałem w tym roku ani grosza podwyżki. Dodatek stażowy też mi jeszcze nie przysługuje. Wysokość nagród kwartalnych też drastycznie spadła (o ile się ją w ogóle dostanie). Więc o jakich podwyżkach dla młodych ty piszesz ?!

20 gru 2017, 09:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA10 cze 2017, 09:19

POSTY        229
W innych IAS też najwięcej zyskali młodzi i kierownicy. Młodzi, którzy samodzielnie nie zrobią kontroli z 1,5 do 1,74, a kierownicy z 2,3 na 2,7. Doświadczeni starsi eksperci dostali okruchy z pańskiego stołu.

20 gru 2017, 10:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 maja 2016, 21:14

POSTY        10
"Harakiri - ja wszystko rozumiem ale ludzie mają już serdecznie dość tego, że wciąż podwyższa się właściwie tylko młodym no i kierownictwu. W IAS Katowice najbardziej pokrzywdzono kontrolę bo im nie dość, że o stażowe pomniejszono podwyżki to jeszcze i o dodatek kontrolerski. Czy to są NORMALNE i RÓWNE dla wszystkich zasady podziału? Czy nikt nie myśli o tym że w kontroli jednego dnia się jest a drugiego już nie. I co wtedy z takim pracownikiem? Bo nikt mu w takim przypadku mnożnika nie podniesie. Wiem o czym piszę bo to dotyczy mnie.
Tak samo pierwsza transza wyrównań w IAS Katowice - paradoksalnie propozycja DIAS była dużo sprawiedliwsza niż to co ustaliły ZZ.
Ja sie pytam - czy ZZ działają w imieniu wszystkich pracowników czy tylko w imieniu wybranych?
"

Przyłączam się do zdania, że w dziale kontroli nie jest się raz na zawsze również wielkośc dodatku kontrolerskiego nie jest zagwarantowana. Dodatek przyznawany jest okresowo w różnych wielkościach. Obecne zmiany (bo nie nazwę tego wyrównaniami) doprowadziły do tego że w dziale kontroli (merytorycznym) pracownicy z dużym doświadczeniem i długim ponad 25 letnim stażem w skarbowości maja mniejsze "podwyżki"  niż w działach zwanych obsługowymi z niższym stażem. To co obecnie zrobiono zniwelowało wyrównania z września a nawet nierzadko odwróciło sytuację.  Widać że w zarządzie ZZ nie ma nikogo z działów kontroli i nie było osoby myślącej, która przewidziałaby taką sytuację.

Ostatnio edytowano 20 gru 2017, 11:09 przez Badu1, łącznie edytowano 2 razy

20 gru 2017, 11:04
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 paź 2016, 06:59

POSTY        59
Dziubas                    

W innych IAS też najwięcej zyskali młodzi i kierownicy. Młodzi, którzy samodzielnie nie zrobią kontroli z 1,5 do 1,74, a kierownicy z 2,3 na 2,7. Doświadczeni starsi eksperci dostali okruchy z pańskiego stołu.

Skąd takie uogólnienie że tzw. młodzi nie zrobią kontroli - rozumiem, ze jesteś wybitnym fachowcem z dziedziny podatków itp.. To właśnie w młodych należy inwestować bo to jest przyszłość aparatu skarbowego. Czyżby zazdrość o znajmość j. obcych, horyzonty, obsługę excela (90% tzw. starych ctrl+c uważa za zaklęcie magiczne) i kwalifikacje?

Z takim tokiem myślenia, nic dziwnego że reszta normalnych ludzi i społeczeństwa uważa USy itp. za skansen pod względem intelektualnym i jako miejsca pracy.
Jeżeli w skarbówce nie będzie napływu świeżej krwi to z czasem nie będzie komu pracować w administracji skarbowej.

Uważam, ze podwyżki etc. powinny dotyczyć wszystkich pracowników bo płacowo na tle kraju wychodzimy żenująco, żeby nie powiedzieć że u Nas jest tzw. biedaszyb. Natomiast, wymachiwanie rękami, ze młodzi dostali a ja nie bo mnie się należy z Haliną jest słabe - no chyba że chcesz pracować w domu starości.

Ps. w śród expertów i strszych expertów, jest ogrom niedokształcenia, miernot i bylejakości - ale jakoś młodzi nie krzyczą zabierzcie im a dajcie nam.

20 gru 2017, 11:20
Amator

REJESTRACJA11 lip 2009, 11:51

POSTY        10
Czy naprawdę na tym forum musi toczyć się walka: młodzi kontra starzy, komórka taka kontra komórka owaka?
Pracują tu różni ludzie, jak wszędzie.
Jeśli nie będziemy trzymać się razem, to zaszkodzimy nam wszystkim. I sobie samym. O to tu chodzi?
Pozdrawiam Was przedświątecznie :)

20 gru 2017, 12:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2016, 06:38

POSTY        37
Dziubas                    

A ja jestem młodym pracownikiem (niespelna 2 lata stażu), ale prowadzę postępowania na równi z pracownikami z 20-letnim i więcej stażem.
We wrześniu pominięta w podwyżkach, a po grudniowych to i tak jest w urzędzie absurd, że pracownik z 20-letnim stażem, który przez cały dzień korespondecję obsługuje zarabia więcej, niż ja z dwuletnim stażem, co prowadzę postępowania i nawet mój kierownik to widzi i mówi, że tak nie powinno być, ale nic nie może zrobić.
Tutaj konieczne jest wartościowanie stanowisk (ale dobrze przeprowadzone, a nie w pośpiechu) to wówczas jeśli ktoś powie, że na swoim stanowisku za mało zarabia, to niech spróbuje jak wygląda praca w kontroli czy orzecznictwie.

20 gru 2017, 12:19
Zaawansowany

REJESTRACJA06 maja 2016, 13:40

POSTY        70

LOKALIZACJAMazowsze
Matko Święta tańcząca w niebiesiech, proszę Was, przestańcie już o tym rozmawiać. A młody, a stary, a praca za dwóch, a za trzech.
We wszystkich Izbach występuje ta sama nieprawidłowość - czy młodszy referent, czy starszy ekspert - obaj robią to samo. Różnica polega na tym, że referentowi wszystko zatwierdza kierownik a ekspert podpisuje sobie sam. Tę siatkę stanowisk w KAS można sobie w d...ę wsadzić.

Raz jeszcze powtórzę - wszyscy robicie to samo a o waszych kompetencjach się nie rozmawia bo to niewygodny temat.

Wesołego jajka życzę :)

Ostatnio edytowano 20 gru 2017, 12:40 przez spokoluz, łącznie edytowano 1 raz

20 gru 2017, 12:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2016, 06:38

POSTY        37
spokoluz                    

Matko Święta tańcząca w niebiesiech, proszę Was, przestańcie już o tym rozmawiać. A młody, a stary, a praca za dwóch, a za trzech.
We wszystkich Izbach występuje ta sama nieprawidłowość - czy młodszy referent, czy starszy ekspert - obaj robią to samo. Różnica polega na tym, że referentowi wszystko zatwierdza kierownik a ekspert podpisuje sobie sam. Tę siatkę stanowisk w KAS można sobie w d...ę wsadzić.

Raz jeszcze powtórzę - wszyscy robicie to samo a o waszych kompetencjach się nie rozmawia bo to niewygodny temat.

W moim przypadku wszystkie "wytworzone" przez mnie dokumenty idą tym samym procesem akceptacji co w przypadku dokumentów pozostałych pracowników. Ba… nawet pieczątkę „z upoważnienia naczelnika” mam i wysyłam bez niczyjej akceptacji.
A jak robota jest przydzielana to słyszę, że daną sprawę dostanę, bo trzeba coś opracować w Excelu, więc przy mojej znajomości (dodam nie tylko podstawowej w tym zakresie) to sobie poradzę, a starszy ekspert skarbowy by sobie nie poradził (bo nawet przy podstawowej funkcji sumy się gubi).  Oczywiście może ja jestem „wybitną jednostką”, która po niespełna roku stażu była traktowana na równi z pozostałymi pracownikami  :P
Dlatego uważam, że wynagrodzenia nie powinny być przydzielone ze względu na staż czy też zajmowane stanowisko, ale ze względu na wykonywana pracę.

20 gru 2017, 13:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 lip 2016, 07:57

POSTY        39
My tu gadu-gadu, a kiedy te grudniowe ustalenia zobaczę na koncie? :P IAS Wawa. Myślałem, że przyjdą z pensją, ale się przeliczyłem

20 gru 2017, 13:50
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 mar 2010, 17:31

POSTY        59
aiwlys                    

spokoluz                    

W moim przypadku wszystkie "wytworzone" przez mnie dokumenty idą tym samym procesem akceptacji co w przypadku dokumentów pozostałych pracowników. Ba… nawet pieczątkę „z upoważnienia naczelnika” mam i wysyłam bez niczyjej akceptacji.
A jak robota jest przydzielana to słyszę, że daną sprawę dostanę, bo trzeba coś opracować w Excelu, więc przy mojej znajomości (dodam nie tylko podstawowej w tym zakresie) to sobie poradzę, a starszy ekspert skarbowy by sobie nie poradził (bo nawet przy podstawowej funkcji sumy się gubi).  Oczywiście może ja jestem „wybitną jednostką”, która po niespełna roku stażu była traktowana na równi z pozostałymi pracownikami  :P
Dlatego uważam, że wynagrodzenia nie powinny być przydzielone ze względu na staż czy też zajmowane stanowisko, ale ze względu na wykonywana pracę.

Szanowni towarzysze niedoli, błagam, przestańcie się już chwalić tą znajomością Excela, jakby to było nie wiadomo co, bo jak ktoś z zewnątrz czyta te posty, to naprawdę musie mieć o nas "nie najlepsze zdanie". Może jeszcze przechwalajmy się znajomością obsługi kserokopiarki, czy telefonu komórkowego, albo że udało nam się wyjustować tekst w Wordzie (znam takich, którzy nie umieją) . WSZĘDZIE poza urzędami znajomość pakietu Office jest jednym z podstawowych warunków zatrudnienia (oczywiście mowa o pracy biurowej), a my z jednej strony płaczemy, że tacy z nas eksperci - geniusze, a z drugiej jak ktoś się "naumie" tworzyć tabele przestawne, albo nie daj boże wpisać z ręki jakąś funkcję (wbudowaną - o tworzeniu własnych nawet nie wspomnę), to od każe do siebie mówić "mistrzu".  :dokuczacz: Wyluzujcie.

20 gru 2017, 15:01
Znawca

REJESTRACJA18 lip 2016, 20:56

POSTY        232
No i gdzie te podwyżki w Szczecinie? Miały być razem z wypłatą a tu lipa na koncie :(

20 gru 2017, 18:03

REJESTRACJA01 mar 2017, 08:03

POSTY        25
Marjolka                    

No i gdzie te podwyżki w Szczecinie? Miały być razem z wypłatą a tu lipa na koncie :(

No właśnie?

20 gru 2017, 21:23
Zaawansowany

REJESTRACJA14 kwi 2016, 11:36

POSTY        98

LOKALIZACJASouth Mazowsze
Jak wypłacą to będzie mieć na kontach.

20 gru 2017, 21:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1463 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 105  Następna strona