Trochę mnie ta kwota 10.000 zł netto rozbawiła. Prokurator Prokuratury Rejonowej ma podstawy ma ok. 6.000 netto (Okręgowego 8.000), tak samo sędzia w Sądzie Rejonowym i Okręgowym, więc z kwotą 10.000 zł netto to moglibyśmy się czuć jak lordy, a przynajmniej pączki w maśle.
kwota podana przeze mnie jest jak najbardziej prawidłowa dotyczy to również sędzów i prokuratorów którzy obecnie i tak są państwem w państiwie i niestety coraz bardziej oderwani od rzeczywistości czytając ich orzeczenia wysokie uposażenie mocno ograniczałaby pokusy korupcji - każdy by się 20 razy zastanowił czy mu się opłaca i co może stracić. oczywiście wtedy przełożeni mogliby od pracowników wymagać czego nie można robić teraz bo każdy pracownik dostający ok. 2.000 zł do ręki jak się go za mocno będzie przyciskać po prostu odejdzie choćby do Lidla na kasę gdzie dostanie więcej bez żadnych stresów...
czarnyrycerz
Każde prawo jest zawsze tak doskonałe jak ludzie, którzy go stosują !
każdy wie że obecne ustawy podatkowe nadają się wyłącznie do kosza i dlatego choćby każdy z nas stawał na uszach i tak będziemy przegrywać z oszustami...
01 maja 2016, 12:38
Re: Znowu bez podwyżek...
Spokojnie Modzelewski napiszę nową ustawę o VAT Zgadzam się z Tobą w 100 % ale co zrobić. Jakość prawa tylko potęguje rozrost firm consultingowych, które mogą żerować na słabym państwie i źle napisanym prawie.
01 maja 2016, 12:43
czarnyrycerz
Spokojnie Modzelewski napiszę nową ustawę o VAT Zgadzam się z Tobą w 100 % ale co zrobić. Jakość prawa tylko potęguje rozrost firm consultingowych, które mogą żerować na słabym państwie i źle napisanym prawie.
co zrobić? pociągać do odpowiedzialności tych którzy wadliwe prawo uchwalili a nie nas ze jego stosowanie! może jak jeden z drugim poseł beknąłby za prawo za którym zagłosował doczekalibyśmy lepszych czasów... wiem wiem... marzenia ściętej głowy...
01 maja 2016, 13:17
fruwaj
...a co do myślenia wolnorynkowego - dopóki nasi przełożeni uparcie będą dążyć do modelu że podatnik jest klientem dopóty nic dobergo z tego nie wyniknie bo z klientem można negocjować a my powinnyśmy egzekwować prawo bez żadnych ustępstw a za jego naruszanie bezwzględnie karać i to srogo żeby każdy wiedział że oszustwa nie popłacają... niestety do tego potrzebne są dobrze napisane ustawy a nie jak obecnie - pisane na zlecenie lobbystów i oszustów... teraz mamy taką sytuację że każdy kantuje jak może bo my niewiele nie możemy...
Ojciec najlepszej ustawy roku 2008.
Adam Szejnfeld
– Urodził się w Kaliszu, w dniu 13 listopada 1958 r. ... polityk walczący z biurokracją – autor prorozwojowych ustaw „Pakietu Szejnfelda”, ... ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, jako najlepszej ustawy roku 2008. https://www.facebook.com/PoselSzejnfeld/info
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 maja 2016, 13:23
fruwaj
zacznijmy od tego że w normalnym państwie zarobki pracowników aparatu skarbowego oscylowałyby ok. 10.000 zł do ręki jak nie więcej... ale mamy jak mamy i niestety za płacę jaką się tu dostaje trafiają obecnie do skarbówki głównie miernoty i znajomi królika którzy wyłącznie żądają nie dając nic w zamian...
Jeśli wolno spytać do której grupy się zaliczasz?
fruwaj
jakoś przez prawie 20 lat pracy w us moje dośwadczenia są zdecydowanie inne - młodzi w zdecydowanej większości mają obecnie postawę roszczeniową "im się należy"... po prostu dożyliśmy takich czasów że młody pracownik na starcie tylko żąda i wymaga a od siebie za dużo nie daje... na palcach jednej ręki policzyłbym wszystkich tych młodych, których poznałem przez te 20 lat i którym się chciało...
Jeszcze jedno pytanie, od 20 lat Twój Urząd zatrudnia "miernoty i znajomych królika", w dodatku roszczeniowych, którym nic się nie chce? Jesteś więc chyba ostatnim sprawiedliwym, któremu się chciało i nie miał roszczeń. O ile się nie mylę to ci ludzie, których tu opisałeś już nie mieszczą się w grupie tak zwanych młodych pracowników, czyż nie? Czy zaczęło im się chcieć i odrzucili swoje roszczenia z czasem? Bo mówisz, że jedynie "młodych" pracowników cechują powyższe przywary, argumentując tym samym, że to "starszym" bardziej należą się podwyżki.
Ta dyskusja trwa już zdecydowanie za długo. Dziwi mnie, że każdy z tych "starszych" pracowników zapomniał jak to było gdy zaczynał pracę... To jest naturalne, że wśród zatrudnianych osób znajdują się tacy, którzy są zdolni i tacy, którzy są mniej zdolni, każdy z pracowników jest inny, ale ci "nowi" Waszym zdaniem są gorsi. Sądzę, że o Was też tak myślano gdy zaczynaliście pracę, ale oczywiście każdy z Was miał o sobie inne mniemanie. Nie ma co generalizować, każdy przypadek jest różny. Niejeden "starszy" pracownik ma gdzieś pracę czekając na emeryturę i nie jeden "młodszy", który zaczepił się w Urzędzie na rok czy dwa by mieć co w CV wpisać.
Każdy z Was powinien się zgodzić, że wysokość wynagrodzenia powinna być przede wszystkim związana bezpośrednio z wynikami pracy. Czyli ludzie, którzy pracują ciężko, bardziej efektywnie, mają wyniki i cechuje ich zaangażowanie zasługują na wyższą pensję. Jak rozumiem nigdy nie spotkaliście takiego pracownika wśród nowo zatrudnionych. Co ciekawe być może niektórzy z wypowiadających się tutaj także wpłynęli na obraz "nowych" pracowników... Łatwiej jest oceniać innych, niż dokonać obiektywnej oceny samego siebie...
W dodatku wielu z Was "starszych" pracowników ma także dzieci, ciekawe czy ich też tak surowo oceniacie, czy one też zasługują na pensje wysokości 2001 zł brutto. A jeśli to Wasze dzieci stanowią podstawę Waszej oceny to może gdzieś popełniono błąd?
Pozdrawiam
01 maja 2016, 13:59
A ja bym proponował przeprowadzić ogólnopolski test kompetencji pracowników. Teoria + zadanie praktyczne, studium przypadku i testy analityczne, wtedy wreszcie się okaże co kto ile jest wart i ile umie.
02 maja 2016, 07:24
optimus128
A ja bym proponował przeprowadzić ogólnopolski test kompetencji pracowników. Teoria + zadanie praktyczne, studium przypadku i testy analityczne, wtedy wreszcie się okaże co kto ile jest wart i ile umie.
I badanie krwi i kału, żeby zobaczyć czy pracę ma się we krwi czy w du*ie.
02 maja 2016, 08:10
optimus128
Parafrazując klasyka zapytam: A kto będzie siedział w komisji przeprowadzajacej ten test?
Ostatnio edytowano 02 maja 2016, 16:03 przez tommy, łącznie edytowano 1 raz
02 maja 2016, 16:02
Parafrazując klasyka zapytam: A kto będzie siedział w komisji przeprowadzajacej ten test?
Myślę, że najlepiej pracownicy do 20-25 roku życia i zatrudnieniu nie dłuższym niż 1- 2 lata w urzędach skarbowych.
02 maja 2016, 18:39
A ja uważam, że co jakiś czas powinny być przeprowadzane takie testy, dla wszystkich i młodych i "starych". A tematyka i trudność powinna być uzależniona od komórki, w której osoba pracuje i od zajmowanego stanowiska. U mnie jest tak, że starszy komisarz (z 20-30 letnim stażem) wprowadza deklaracje, bo się nie nadaje do innej pracy (nie chce się uczyć, wszedł w okres ochronny, bądź ma inne muchy w nosie) a referent prowadzi postępowania podatkowe. Nie powinno tak być. Oczywiście nie można generalizować, bo i wielu wieloletnich pracowników jest niezastąpionych a i niektórzy młodzi też przychodzą do pracy jedynie z wymaganiami. Dlatego ja osobiście uważam, że co jakiś czas wiedza każdego powinna być weryfikowana. Ale i powinny być wyciągane wnioski. I uważam, że wyniki takich testów winny mieć przełożenie w wynagrodzeniach, nagrodach, awansach, czy nawet w skrajnych przypadkach w zwolnieniach. Bo w każdym urzędzie pracują wybitne jednostki które nie są docenianie ale i takie, które jedynie zajmują miejsce pracy i nic z siebie nie dają.
03 maja 2016, 10:44
Kochani! Powracając do meritum tematu - Czy ktoś kto miał wskaźnik poniżej 1,5 dostał podwyżkę? Albo czy ktokolwiek podpisywał już jakiś aneks ?, albo wie, czy ,,świeżynki" przyjmowane do pracy dostały mnożnik 1,5? W każdej Izbie to wygląda inaczej więc proszę podzielcie się info...
03 maja 2016, 13:43
czarnyrycerz
Kochani ! Powracając do meritum tematu - Czy ktoś kto miał wskaźnik poniżej 1,5 dostał podwyżkę? Albo czy ktokolwiek podpisywał już jakiś aneks ?, albo wie, czy ,,świeżynki" przyjmowane do pracy dostały mnożnik 1,5? W każdej Izbie to wygląda inaczej więc proszę podzielcie się info...
Z tego co wiem w IS K-ce nadal trwają rozmowy w tej sprawie ze związkami, gdzieś słyszałam, że wypłacać mają do końca maja.
03 maja 2016, 15:22
Zewnętrzna firma HR pilnująca przy okazji aby odbył się bez pracy grupowej. Przeprowadzenie czegoś takiego żaden problem i koszt też nie aż tak duży, a korzyści taka metoda przyniosłaby wymierne.
04 maja 2016, 07:07
A więc pojawił się dokument "przyporządkowanie stanowisk pracy do przedziałów punktowych" po przeczytaniu straciłem resztki motywacji do pracy... kto to układa?
____________________________________ Dramatem naszej epoki jest to, że głupota zabrała się do myślenia.