Teraz jest 06 wrz 2025, 16:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Zastaw skarbowy 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA28 mar 2011, 20:41

POSTY        332
Post Re: Zastaw skarbowy
I tego się będziemy trzymać.

01 paź 2014, 19:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Mam pytanie odnośnie ustalenia organu właściwego do dokonania wpisu w rejestrze zastawów na wniosek ZUS.
Czy w takim przypadku właściwość miejscową ustala się na podstawie adresu siedziby podatnika (czyli zgodnie z art. 17 Ordynacji podatkowej)?

15 maja 2015, 11:02
Początkujący

REJESTRACJA16 wrz 2015, 21:25

POSTY        3
Witam. Czy ktoś może wskazać podstawę prawną do ustanowienia zastawu na kosztach egzekucyjnych i kosztach upomnienia.
Pytam bo ZUS zarzucił Nam ostatnio, że wpisaliśmy tylko zaległość i odsetki, bez kosztów egzekucyjnych i kosztów upomnienia. Według mnie zarówno w Ordynacji jak i w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych nie ma podstaw do wpisu przedmiotowych kosztów. Jeżeli macie inne informacje proszę o sprostowanie. Pozdrawiam

22 mar 2016, 22:46
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 paź 2013, 08:23

POSTY        8
]Witam. Czy ktoś może wskazać podstawę prawną do ustanowienia zastawu na kosztach egzekucyjnych i kosztach upomnienia.
Pytam bo ZUS zarzucił Nam ostatnio, że wpisaliśmy tylko zaległość i odsetki, bez kosztów egzekucyjnych i kosztów upomnienia. Według mnie zarówno w Ordynacji jak i w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych nie ma podstaw do wpisu przedmiotowych kosztów. Jeżeli macie inne informacje proszę o sprostowanie. Pozdrawiam[/quote]

Opinia radcy w tym zakresie:

I. Stan faktyczny

Do tut. Organu podatkowego zwrócił się ZUS z wnioskiem o wpis do rejestru zastawów skarbowych zastawu zabezpieczającego należności Zakładu z tytułu składek w tym, m.in. składek na ubezpieczenie zdrowotne, kosztów upomnienia oraz kosztów egzekucyjnych. Do wniosku załączono decyzję określającą wysokość zadłużenia.

W tak przedstawionym stanie faktycznym zwrócono się o wyjaśnienie, czy decyzja ZUS dołączona do wniosku może stanowić podstawę wpisu zastawu skarbowego oraz czy zastaw ten obejmuje również ww. należności.

II. Stan prawny
1. Zastaw na rzecz ZUS

Zgodnie z art. 27 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych [s.u.s.], należności z tytułu składek są zabezpieczone ustawowym prawem zastawu na wszystkich będących własnością dłużnika oraz stanowiących współwłasność łączną dłużnika i jego małżonka rzeczach ruchomych oraz zbywalnych prawach majątkowych. Na mocy art. 84 ust. 4a s.u.s. zastaw ten zabezpiecza również zwrot nienależnie pobranych świadczeń.

Na mocy dalszych przepisów art. 27 s.u.s., do zastawu przysługującego Zakładowi stosuje się przepisy o zastawie skarbowym, nadto zastaw ten wpisuje się do rejestru zastawów skarbowych. Podstawę wpisu stanowi zaś decyzja określająca wysokość zaległości dłużnika na rzecz ZUS (M. Łabanowski, Komentarz do art.27 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, LEX/el.).

2. Wierzytelności zabezpieczone zastawem

Jak wynika z treści art.27 ust. 1 s.u.s., ww. zastaw zabezpiecza „należności z tytułu składek”. Termin ten został zaś zdefiniowany w art. 24 ust. 2 i obejmuje: składki oraz odsetki za zwłokę, koszty egzekucyjne, koszty upomnienia i dodatkową opłatę.

Nadto, zgodnie z art. 32 s.u.s., do składek na Fundusz Pracy, Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych i Fundusz Emerytur Pomostowych oraz na ubezpieczenie zdrowotne w zakresie: ich poboru, egzekucji, wymierzania odsetek za zwłokę i dodatkowej opłaty, przepisów karnych, dokonywania zabezpieczeń na wszystkich nieruchomościach, ruchomościach i prawach zbywalnych dłużnika, odpowiedzialności osób trzecich i spadkobierców oraz stosowania ulg i umorzeń stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące składek na ubezpieczenia społeczne.

III. Wnioski

Mając na uwadze powyższe ustalenia należy stwierdzić, że:
1. decyzja określająca wydana przez ZUS na mocy art. 83 ust.1 s.u.s., jest podstawą do wpisu zastawu skarbowego,
2. zastawem objęte są także: składki na ubezpieczenie zdrowotne, koszty egzekucyjne oraz koszty upomnienia.

11 kwi 2016, 10:33
Początkujący

REJESTRACJA16 wrz 2015, 21:25

POSTY        3
Bardzo dziękuję za pomoc. Ta opinia mnie przekonuje. Coś mi się wydaje, że będziemy uzupełniać z Urzędu :(.

19 kwi 2016, 18:52
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 13:15

POSTY        70
Może mi ktoś podpowie, czy mając pismo z Wydziału Komunikacji o wyrejestrowaniu samochodu (ze względu na demontaż), na którym był ustanowiony zastaw skarbowy, mogę na tej podstawie wykreślić zastaw ?

03 paź 2016, 10:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 wrz 2014, 20:19

POSTY        69
Czy zabezpieczacie zastawem skarbowym, odsetki od nieterminowo wpłaconych zaliczek? Wg ustawy podstawą wpisu musi byc deklaracja bądź decyzja która została dostarczona podatnikowi. Tu nie mamy do czynienia z taką decyzją.

07 paź 2016, 07:54
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2009, 12:08

POSTY        1
Mam pytanie. ZUS dokonał zastaw skarbowy na pojeździe  należącym do zobowiązanego. Dłużnik  pojazd sprzedał. Później dłużnik zmarł. ZUS chce żeby przeprowadzić egzekucję z przedmiotu zastawu. Jak do tego się zabrać?

05 maja 2017, 09:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3