A jak postąpić w przypadku (czego nikomu nie życzę) gdy IS wyda decyzję uchylającą dec. NUS?
08 sty 2016, 20:11
Re: SSP
Pozytron2
Witam, czy niektórzy z Was zabrali się za wystawianie decyzji na rok 2016 na karcie podatkowej w SSP ? Czytając niektóre wpisy ( zresztą przy SSP bardzo pomocne) mam wrażenie, że próbujecie wystawiać już decyzje na nowy rok i mam pytanie co robicie w sytuacji gdy ktoś z KP zmieni do 20 stycznia 2016 roku formę opodatkowania, czy nie powinniśmy z wystawianiem tych decyzji wstrzymać się do 20 stycznia? :)
Ja wystawiłam kilka decyzji wymiarowych tylko tym podatnikom, którzy złożyli PIT-16 w grudniu, rozpoczynającym działalność (zmiana formy) od 01.01.2016 Na ''starych'' kartowiczów czekam do 20 (no, kilka dni więcej)
Czyli odnośnie adresów- Nip-y wprowadzają DAD na nasz wniosek czy dzieje się to automatycznie? W POLTAX 2B przecież było tak, że jak miał RAD w miejscowości X, a GAD w miejscowości Y, to trzeba było pisać, żeby otworzyć DAD na miejsce prowadzenia. Myślałam, że super SSP sam tworzy DADy
Jeszcze jedno pytanie- w nowo wydanej decyji (normalne decyzja na cały rok, żadnego zawieszenia) w arkuszu pięknie zaczytały się stawki na cały rok. Po wprowadzeniu zwrotki w polu ''Podatek'' (albo przypis'', nie pamiętam, pojawiła się tylko stawka za styczeń. Tak ma być? Co miesiąc będzie się zaczytywać po jednej stawce?
08 sty 2016, 20:20
Boniek Postępowanie odwoławcze jest poza SSP
A jak postąpić w przypadku (czego nikomu nie życzę) gdy IS wyda decyzję uchylającą dec. NUS?
Wynik postępowanie odwoławczego jedynie odnotowujemy w SSP (wg podręcznika). Wydaje mi się, że jest możliwość, (po skonwertowaniu decyzji, wygenerowaniu nowego arkusza wymiarowego w trybie odwoławczym) zaznaczyć, czy decyzja była uchylona, czy zmieniona.
08 sty 2016, 20:52
tete208
olam43
Witam 1. Czy może ktoś miał przypadek złożenia PIT-16Z z informacją o likwidacji działalności gospodarczej z dniem 01.01.2016r. W SSP utworzyło się postępowanie, natomiast nie można utworzyć arkusza wymiarowego, ponieważ brak jest dokumentu źródłowego. Jak obsłużyć takie postepowanie? 2. Czy przy likwidacji działalności w trakcie roku w arkuszu wymiarowym konieczne jest zaznaczenie kwadratu "decyzja zewnętrzna lub tryb nadzwyczajny"?
robiłem likwidacje z pit-16z data co prawda z 18-12-2015r. ale poprawnie wypełniony pit-16z spowodował zamknięcie obowiązku na Kp. konto podatnika na KP można zamknąć z poziomu ewidencji na wymiarze te pola są nieaktywne
Proszę o wskazanie, czy stawka podatku za grudzień, tj. Kwota stawki /30* 18 dni prowadzenia działalności, wychodzi dobrze? Czy jednak liczy błędnie o jeden dzień. Jeśli liczy błędnie to trzeba zmienić datę na dzień później, bo w ceidg data likwidacji w tym przypadku 18 grudnia, to jeszcze ostatni dzień prowadzenia działalności.
08 sty 2016, 21:16
tete208
olam43
Witam 1. Czy może ktoś miał przypadek złożenia PIT-16Z z informacją o likwidacji działalności gospodarczej z dniem 01.01.2016r. W SSP utworzyło się postępowanie, natomiast nie można utworzyć arkusza wymiarowego, ponieważ brak jest dokumentu źródłowego. Jak obsłużyć takie postepowanie? 2. Czy przy likwidacji działalności w trakcie roku w arkuszu wymiarowym konieczne jest zaznaczenie kwadratu "decyzja zewnętrzna lub tryb nadzwyczajny"?
robiłem likwidacje z pit-16z data co prawda z 18-12-2015r. ale poprawnie wypełniony pit-16z spowodował zamknięcie obowiązku na Kp. konto podatnika na KP można zamknąć z poziomu ewidencji na wymiarze te pola są nieaktywne
Można arkusz wymiarowy utworzyć bez dokumentu źródłowego. A w twoim przypadku nie pozwala?
08 sty 2016, 21:24
Aż wierzyć się nie chce, miliony wydane na program, a problemy typu HelpIt rozwiązywane na forum
____________________________________ Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły.
08 sty 2016, 21:28
ztw
Aż wierzyć się nie chce, miliony wydane na program, a problemy typu HelpIt rozwiązywane na forum
Nadir
Jak to dobrze, że jest ten portal, prawda?
Może ministerstwo wystosuje jakiś list pochwalny do administracji portalu?
A swoją drogą: widzę że ludzie stają na głowie, nawet poświęcają swój wolny czas, żeby później w urzędzie móc w ogóle pracować.
____________________________________ "Demokracja to cztery wilki i owca głosujące o obiedzie" R.A.Heinlein
08 sty 2016, 21:51
pitcitvat
Jak rozwiązać w SSP następujący problem dotyczący karty podatkowej: Podatnik zgłosił w CEIDG zawieszenie działalności gospodarczej od dnia 1 czerwca 2015 r., co zostało odnotowane w POLTAX2B. Następnie podatnik wznowił działalność gospodarczą od dnia 1 października 2015 r., ale komórka ewidencji nie przekazała do osoby obsługującej KP tej informacji. Wznowienie działalności nie zostało odnotowane w POLTAX2B. W efekcie po wprowadzeniu SSP na koncie podatnika w zakładce Okresy Zawieszenia jest widoczna data wznowienia, ale nie ma przypisanych transakcji finansowych za okres od 1 października 2015 do 31 grudnia 2015 r. Sytuacja ta wyszła na jaw po złożeniu przez podatnika PIT-16A za 2015 r, który na razie nie został wprowadzony do SSP, ponieważ nie wiemy jakie konsekwencje w transakcjach finansowych może spowodować. Czy istnieje możliwość skorygowania zapisów dot. transakcji finansowych w SSP za okres po podjęciu działalności do końca 2015 r.?
Z opisu sytuacji wynika, że należy postępować standardowo w SSP. Wydać decyzje zmieniającą uwzględniająca fakt wznowienia działalności. Zatwierdzenie tej decyzji spowoduje wprowadzenie przypisów finansowych.
1. Sprawy 2. Wymiar / ulga ....
09 sty 2016, 09:36
Ananake
Witam Może ktoś miał podobną sytuację, przed wdrożeniem SSP wydałam decyzję o umorzeniu 50% zaległości w SD, podatnik złożył odwołanie. Na koncie podatnika w SSP widnieje zaległość w kwocie po umorzeniu. IS uchyliła decyzję i zwróciła do ponownego rozpatrzenia, już po wdrożeniu SSP. W jaki sposób powinnam wrócić w SSP do kwoty pierwotnej zaległości, aby móc wydać nową decyzję, której rozstrzygnięcie będzie identyczne czyli umorzenie 50%? Oczywiście zgłoszenie do pomocy informatycznej wysłałam 15 grudnia do dnia dzisiejszego zero odpowiedzi :mur:
Przypadek jest skomplikowany. Bez zerknięcia w dane z konwersji nie uda się jego rozwiązać prawidłowo od strony księgowości. Poproś HelpIT o przesłanie prośby do eksperta biznesowego obszaru księgowości. W zgłoszeniu koniecznie umieść numer konta i okres.
09 sty 2016, 09:43
Może ktoś wie, jak sporządzić w SSP raport o e-deklaracjach, które wpłynęły do tego systemu?
09 sty 2016, 20:05
z tego co wiem nie ma za bardzo takiej możliwości
____________________________________ "jestem jak chiński znak równowagi - trochę głupoty - tyle samo rozwagi..."
09 sty 2016, 21:10
Do Julita: "Można arkusz wymiarowy utworzyć bez dokumentu źródłowego. A w twoim przypadku nie pozwala?"
Niestety, gdy próbowałam zatwierdzić arkusz wymiarowy to wyskakiwał błąd, że brak dokumentu źródłowego. Pewnie z tego powodu, że likwidacja jest od 01.01, brak jest decyzji ustalającej i nie ma z czym likwidacji powiązać. W Poltax2B w tym przypadku nie wystawiało się decyzji. Ustalająca była do 31.12 a likwidacja od 01.01 więc nie było co zmieniać. Może w tym przypadku należy poprostu zamknąć postępowanie tylko z jakim rozstrzygnięciem i zamknąć konto KP.
Ostatnio edytowano 09 sty 2016, 22:03 przez olam43, łącznie edytowano 1 raz
09 sty 2016, 21:37
julita
Można arkusz wymiarowy utworzyć bez dokumentu źródłowego. A w twoim przypadku nie pozwala?
Niestety, gdy próbowałam zatwierdzić arkusz wymiarowy to wyskakiwał błąd, że brak dokumentu źródłowego. Pewnie z tego powodu, że likwidacja jest od 01.01, brak jest decyzji ustalającej i nie ma z czym likwidacji powiązać. W Poltax2B w tym przypadku nie wystawiało się decyzji. Ustalająca była do 31.12 a likwidacja od 01.01 więc nie było co zmieniać. Może w tym przypadku należy poprostu zamknąć postępowanie tylko z jakim rozstrzygnięciem i zamknąć konto KP.
09 sty 2016, 21:53
a mieliście problemy z zadaniami o powiązaniu załączników PCC3/A? Mamy przypadki ,że zadania takie wracają choć w jednym przypadku na załączniku pokazuje powiązanie z PCC-3 A w innym przypadku skonwertowano deklaracje PCC-3 i załącznik do niej-pokazało się zadanie o oczekiwaniu na załączniki,to zmieniliśmy kolejność(w Poltax była odwrotna) ale mimo to ani automatycznie ani ręcznie nigdzie nie pokazuje tego załącznika a zadanie wraca jak boomerang