Teraz jest 12 wrz 2025, 03:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2014, 08:35

POSTY        32
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witam
Czy ktoś mógłby zamieścić wzór zawiadomienia o zmianie organu egzekucyjnego opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, wysyłane do zobowiązanego oraz dłużnika zajętej wierzytelności?
Bardzo dziękuję

16 kwi 2015, 07:58
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
qubap                    

Nie wiadomo w ogóle czy ktoś tym OE będzie. Papiery wysłane mają iść do MF później do IS nie ma szans żeby z czymkolwiek zdążyć.
W związku z tym, że na przekazanie jest miesiąc, tam gdzie wiem, że coś zejdzie to wstrzymam to maksymalnie pobierając wszystko.

qubap - co to w ogóle znaczy? bo już nic nie kumam. U mnie chyba porozumienie nie zostanie podpisane- bo mój US zamilknął. I mam miesiąc na przekazanie. jak będzie mi spływać kasa z Zus np z zajęcia to ją przyjmę. A co z kosztami egzekucyjnymi moimi- czy jeśli przekaże dokumenty do US to faktycznie przepadają i np US mi ich nie wyegzekwuje?

16 kwi 2015, 08:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 maja 2014, 11:12

POSTY        140
Magdallene30                    

Witam
Czy ktoś mógłby zamieścić wzór zawiadomienia o zmianie organu egzekucyjnego opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi, wysyłane do zobowiązanego oraz dłużnika zajętej wierzytelności?
Bardzo dziękuję

też się zastanawiam nad tym. czy jest to konieczne przed przekazaniem akt do US?

16 kwi 2015, 08:49
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
reniak                    

też się zastanawiam nad tym. czy jest to konieczne przed przekazaniem akt do US?
Dłużnika zajętej wierzytelności nigdy nie zawiadamiałem bo i tak US musi mu przesłać chociażby numer rachunku bankowego. Co do zawiadamiania zobowiązanego, zawiadamiałem za każdym razem o przekazaniu akt do US czy KS.
Jeszcze pewnie przyjdzie zapłacić opłatę komornicza w momencie jak realizacja naszego zajęcia wpłynie do US  :D

16 kwi 2015, 09:20
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

reniak                    

Dłużnika zajętej wierzytelności nigdy nie zawiadamiałem bo i tak US musi mu przesłać chociażby numer rachunku bankowego. Co do zawiadamiania zobowiązanego, zawiadamiałem za każdym razem o przekazaniu akt do US czy KS.

a mógłbyś podesłać jakiś wzór zawiadomienia dla dłużnika?? I bardzo proszę Cię napisz jeszcze jak widzisz te koszty egzekucyjne? :) :mur:

16 kwi 2015, 09:24
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

qubap - co to w ogóle znaczy? bo już nic nie kumam. U mnie chyba porozumienie nie zostanie podpisane- bo mój US zamilknął. I mam miesiąc na przekazanie. jak będzie mi spływać kasa z Zus np z zajęcia to ją przyjmę. A co z kosztami egzekucyjnymi moimi- czy jeśli przekaże dokumenty do US to faktycznie przepadają i np US mi ich nie wyegzekwuje?

Z tego co słyszałem u mnie, to US nic nie wie bo o wszystkim ma decydować MF za pośrednictwem Izby Skarbowej.
Papiery wysłaliśmy, że jesteśmy chętni do przejęcia itd. i mam wrażenie, że to nie przejdzie chociażby ze względu na czas - ale nie prorokuje ;)
Koszty egzekucyjne potraktuj tak jak przy zbiegu - należne dla organu który wyegzekwował należność albo do którego wpłynęły :). Technicznie ty już nie będziesz jej egzekwować.
werka90                    

a mógłbyś podesłać jakiś wzór zawiadomienia dla dłużnika?? I bardzo proszę Cię napisz jeszcze jak widzisz te koszty egzekucyjne? :) :mur:

Ja bym napisał coś w stylu "na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z dnia .... o zmianie ustawy .... Burmistrz/Wójt/Pr informuje, że dalsze czynności związane z egzekucją opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi na podstawie tytułów wykonawczych nr ..... prowadzić będzie NUS w ...."

16 kwi 2015, 10:28
Zaawansowany

REJESTRACJA08 kwi 2014, 06:40

POSTY        99
do US musimy przekazać wykaz przekazywanych spraw, czyli sprawa to jest tytuł wykonawczy, a jak do jednego zobowiązanego mam kilka tytułów (czyli kilka spraw?) i na dodatek do tych tytułów po 2 zajęcia albo do banku spółdzielczego albo do PKO to jak to przekazać?

16 kwi 2015, 12:38
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2014, 17:31

POSTY        15
Rozmawiałem z komornikiem skarbowym. Sprawy porozumień gdzieś utknęły najprawdopodobniej chodzi o zminimalizowanie ryzyka by któraś gmina zawarła takowe - z prostej przyczyny - w powiecie zawrzeć porozumienie chcą 4 gminy w tym 2 miasta - razem z moją 1/4 etatu pozostali wnioskowali o kasę dla 5 pracowników - taniej kupić kolejną szafę ewentualnie zatrudnić 1 człowieka w US. Co do kosztów egzekucyjnych - jak wpłyną do nas to są należne nam. Dlatego jak coś przekazywać będę w ostatnim możliwym tygodniu przed 18 maja. Pism na razie żadnych o zmianie organu nie wysyłamy bo nie wiadomo jak to będzie ot wstrzymujemy się od jutra z kolejnymi czynnościami. Ważna tutaj jest data czynności ale najlepiej jakby zajęcie było też wysłane przed 17 kwietnia.

16 kwi 2015, 12:43
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Bt7                    

Rozmawiałem z komornikiem skarbowym. Sprawy porozumień gdzieś utknęły najprawdopodobniej chodzi o zminimalizowanie ryzyka by któraś gmina zawarła takowe - z prostej przyczyny - w powiecie zawrzeć porozumienie chcą 4 gminy w tym 2 miasta - razem z moją 1/4 etatu pozostali wnioskowali o kasę dla 5 pracowników - taniej kupić kolejną szafę ewentualnie zatrudnić 1 człowieka w US. Co do kosztów egzekucyjnych - jak wpłyną do nas to są należne nam. Dlatego jak coś przekazywać będę w ostatnim możliwym tygodniu przed 18 maja. Pism na razie żadnych o zmianie organu nie wysyłamy bo nie wiadomo jak to będzie ot wstrzymujemy się od jutra z kolejnymi czynnościami. Ważna tutaj jest data czynności ale najlepiej jakby zajęcie było też wysłane przed 17 kwietnia.
Mój US by chciał żebyśmy prowadzili ale zapewne odgórnie już decyzja zapadła.
Co do zajęcia to pamiętaj, że skuteczne jest z chwilą doręczenia, więc nie wiem, czy to że wystawione będzie 17 będzie miało jakieś znaczenie ;)
kwiat                    

do US musimy przekazać wykaz przekazywanych spraw, czyli sprawa to jest tytuł wykonawczy, a jak do jednego zobowiązanego mam kilka tytułów (czyli kilka spraw?) i na dodatek do tych tytułów po 2 zajęcia albo do banku spółdzielczego albo do PKO to jak to przekazać?
Ułóż jak ci pasuje :) Ja w starych sprawach mam np dwa inne TW, na każde inne zajęcie a później jedno wspólne  :D

Ostatnio edytowano 16 kwi 2015, 13:29 przez qubap, łącznie edytowano 1 raz

16 kwi 2015, 13:27
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
kwiat                    

też tak mam- dlatego mi się wydaje że najlepiej by było przekazywać dłużnikami. Tylko trzeba by było się dogadać ze skarbówką...

16 kwi 2015, 13:28
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

Bt7                    

Mój US by chciał żebyśmy prowadzili ale zapewne odgórnie już decyzja zapadła.
Co do zajęcia to pamiętaj, że skuteczne jest z chwilą doręczenia, więc nie wiem, czy to że wystawione będzie 17 będzie miało jakieś znaczenie ;)

Mój US tez czeka na decyzję z MF - więc na pewno nie podpiszą porozumienia z datą 17 kwiecień. W takiej sytuacji wszystkie stare TW przekazuje do Skarbówki, a jeżeli będą porozumienie chcieli podpisać np z datą lipcową to jedynie te nowe tytułu będę do siebie brała- tak to rozumieć?

16 kwi 2015, 13:34
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

Mój US tez czeka na decyzję z MF - więc na pewno nie podpiszą porozumienia z datą 17 kwiecień. W takiej sytuacji wszystkie stare TW przekazuje do Skarbówki, a jeżeli będą porozumienie chcieli podpisać np z datą lipcową to jedynie te nowe tytułu będę do siebie brała- tak to rozumieć?

W Polsce dużo rzeczy się robi z datą wsteczna  :zeby: zobaczymy

16 kwi 2015, 13:48
Znawca
Własny awatar

POSTY        139
qubap                    

werka90                    

W Polsce dużo rzeczy się robi z datą wsteczna  :zeby: zobaczymy

Wiem, ale wątpię żeby MF dbało o terminy i na pewno im odpowiedź wydadzą z datą późniejsza i wtedy zależy od skarbówki...

16 kwi 2015, 13:51
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
werka90                    

Wiem, ale wątpię żeby MF dbało o terminy i na pewno im odpowiedź wydadzą z datą późniejsza i wtedy zależy od skarbówki...
Słyszałem dzisiaj (bliżej źródła), że nie będzie szans ze względu na kasę.
BTW chciały jst prowadzić egzekucję dostały taką możliwość - martwy przepis ale możliwość jest  :lol:

17 kwi 2015, 10:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294 ... 379  Następna strona