Teraz jest 12 wrz 2025, 09:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA06 kwi 2014, 16:24

POSTY        31
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Witajcie :) mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśnicie mi tą sprawę: w lipcu 2014 w wyniku zbiegu TW i akta przekazałam do US. Teraz US przelał pieniążki, no i tu jest problem.  Przykładowo
Tytuł 1 u mnie wygląda tak
NG 168,00
KU 11,60
KE 8,40
Razem 188,00 zł
W tyt. Przelewu z US
„Nr tyt…;opłata produktowa;1/14,2/14,3/14,4/14,(jakiś nr),imię nazwisko, G=168,00 O=10,70 U=11,60 K=9,52;(jakiś nr); 16.10.2014,(nr)”
Wychodzi 199,82 zł, przekazano 180,78 zł
Drugi podobnie, jako, że kwoty nie pokrywają się z moimi:
1)        Rozumiem, że mogę zaksięgować te przelewy tak jak „mi pasuje”, a potem pismo do US ile pozostało?
2)        Najpierw na KE i KU, ale jak mam nowy zbieg (ta sama osoba) to czy księguję ta wpłatę też na nowe koszty? Mimo, że jeszcze nie przekazałam do US, no ale KE już są
3)        Do US wysyłacie oryginalny TW? Ksero?
4)     o co chodzi z datą 16.10.2014?

27 mar 2015, 11:45
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
KE są należne dla organu który wyegzekwował pieniądze, w tym przypadku dla NUS więc ty ich sobie już nie liczysz.
Księgujesz przelew na kwotę G+O+U = 190,30. Koszty egzekucyjne dla NUS to 9,52 dokładniej opłata komornicza która z wpłaty już została potrącona. Nie księgujesz jej we wpłacie.
Na wyciągu ja to rozpisuje tak:
NG - 168,00
KU - 11,60
% - 10,70
OK - 9,52

Co do daty to mój NUS wpisuje datę kiedy pobrał/przekazał pieniądze. Zobacz czy jakby policzył odsetki to kwota wyjdzie ci na tą datę.

27 mar 2015, 11:52
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Ma ktoś może fax do egzekucji w mBanku?

27 mar 2015, 12:30
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
qubap                    

Z ostatnich informacji (sprzed 2 miesięcy) wiem, że jedyny kontakt z mBankiem, to napisanie maila na adres:
kontakt@mbank.pl. Podobno na pewno dostanę odpowiedź.
Nie pisałam jeszcze, ale jeżeli w następnym tygodniu nie będę miała odpowiedzi na drugie już ponaglenie, na pewno napiszę.

27 mar 2015, 12:50
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
mera                    

Z ostatnich informacji (sprzed 2 miesięcy) wiem, że jedyny kontakt z mBankiem, to napisanie maila na adres:
Nie pisałam jeszcze, ale jeżeli w następnym tygodniu nie będę miała odpowiedzi na drugie już ponaglenie, na pewno napiszę.

Jak tu smutno było bez Ciebie!  :)
Wysłałem wczoraj zajęcie do mBanku a dzisiaj patrze wpłynęła mi wpłata na całą należność główną.
Jako że nikt zajęcia nie odebrał, zostały mi same koszty upomnienia których dochodzić nie mogę na podstawie tego tytułu, dlatego też chciałem "wyprzedzić" dotarcie zajęcia do banku, żeby ten nie zrealizował mi wpłaty. Zaryzykuję, zobaczę co mi napiszą ;)
W zachodnim kilkukrotnie uniknąłem takiej realizacji, a z informacji tel. dowiedziałem się, że po takim faxowym uchyleniu wstrzymują się z realizacją do czasu wpłynięcia uchylenia zajęcia papierowego.

27 mar 2015, 13:03
Specjalista

REJESTRACJA23 cze 2014, 07:30

POSTY        464
mam pytanko, zawiesiłem postępowanie egz. ze względu na rozłożenie zaległości na raty, zobowiązany wszystko spłacił i co dalej ? Umarzam postępowanie czy nic już nie robię?

27 mar 2015, 15:13
Specjalista

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:40

POSTY        488
Egzekutor69                    

mam pytanko, zawiesiłem postępowanie egz. ze względu na rozłożenie zaległości na raty, zobowiązany wszystko spłacił i co dalej ? Umarzam postępowanie czy nic już nie robię?

Nic nie robisz.

27 mar 2015, 16:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lip 2014, 12:06

POSTY        76
mera                    

qubap                    

Ja gdzieś w notatkach miałem zapisany nr 422704950 ale potwierdź go sobie telefonicznie najlepiej.

30 mar 2015, 07:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
Jeśli wydaje decyzje określającą dotyczącą zmiany stawki np. od 1 lipca 2014 r. na podstawie uchwały zmieniającej  uchwalę pierwotną , a w lutym br. była nowa uchwała bez zmiany stawek ( zmiany kosmetyczne, znany art 6k) - i ta lipcowa i wcześniejsza straciły moc - to wydając decyzję  powołuję się tylko na aktualną uchwałę z lutego, czy muszę powołać się już na te dwie?, na  lipcową, która obowiązywała do lutego i tą z lutego? Już troszkę z tym wszystkim się pogubiłem...Kolejne pytanie - Jak traktujecie sprawę zgonów po 1 lutym? Jak ktoś umiera np. 28 marca właściciel składa deklarację zmniejszającą, opłata za marzec jeszcze nie była uiszczona, to robicie odpis w marcu na podstawie art. 6m ust.2, czy patrzycie, że usługa była wykonana( w pełni) i odpis dopiero od kwietnia? Bo tutaj też są zdania podzielone

30 mar 2015, 09:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
może ktoś spotkał się z podobnym problemem , wysłałam pismo do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu, do dnia dzisiejszego nie ma odp. w piątek dzownił pracodawca, że komornik z którym miałam zbieg zakończył już egzekucję i pieniądze będą przesyłane do nas. jak powinno wyglądać pismo do sądu, muszę go informować, że nie ma zbiegu czy nic nie robię skoro i tak będzie wzywał o przekazanie dokumentów?

30 mar 2015, 09:30
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
ciekawska                    

może ktoś spotkał się z podobnym problemem , wysłałam pismo do sądu o rozstrzygnięcie zbiegu, do dnia dzisiejszego nie ma odp. w piątek dzownił pracodawca, że komornik z którym miałam zbieg zakończył już egzekucję i pieniądze będą przesyłane do nas. jak powinno wyglądać pismo do sądu, muszę go informować, że nie ma zbiegu czy nic nie robię skoro i tak będzie wzywał o przekazanie dokumentów?

Najdzybciej poinformować sąd o zakończeniu egzekucji przez komornika i wnioskować o umorzenie postępowania w przedmiocie rozstrzygnięcia zbiegu.

30 mar 2015, 09:36
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
ajed                    

ciekawska                    

Najdzybciej poinformować sąd o zakończeniu egzekucji przez komornika i wnioskować o umorzenie postępowania w przedmiocie rozstrzygnięcia zbiegu.
Różnie to bywa, raz wysłałem to w odpowiedzi dostałem informację "o faktycznie było pismo" ale sąd rozpatrzył normalnie i czekamy na zwrotki :)

30 mar 2015, 09:51
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2013, 11:08

POSTY        223
ramzi84                    

Jeśli wydaje decyzje określającą dotyczącą zmiany stawki np. od 1 lipca 2014 r. na podstawie uchwały zmieniającej  uchwalę pierwotną , a w lutym br. była nowa uchwała bez zmiany stawek ( zmiany kosmetyczne, znany art 6k) - i ta lipcowa i wcześniejsza straciły moc - to wydając decyzję  powołuję się tylko na aktualną uchwałę z lutego, czy muszę powołać się już na te dwie?, na  lipcową, która obowiązywała do lutego i tą z lutego? Już troszkę z tym wszystkim się pogubiłem...Kolejne pytanie - Jak traktujecie sprawę zgonów po 1 lutym? Jak ktoś umiera np. 28 marca właściciel składa deklarację zmniejszającą, opłata za marzec jeszcze nie była uiszczona, to robicie odpis w marcu na podstawie art. 6m ust.2, czy patrzycie, że usługa była wykonana( w pełni) i odpis dopiero od kwietnia? Bo tutaj też są zdania podzielone

Podbijam bo na poprzedniej stronie będzie niezauważalne. Chyba są tu jacyś również wymiarowcy? Czy ktoś już kontaktował się z US odnośnie przekazania wszczętych spraw jak oni to widzą?, bo mam zamiar zadzwonić w celu dogadania szczegółów przekazania.

30 mar 2015, 10:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
Mam taką informację z US
- Na koncie podmiotu nie ma zaksięgowanych nadpłat,
- Na koncie podmiotu zaksięgowane są odpisy: Pit bla bla bla w kwocie 1000zł z terminem zwrotu na 15.05.2015. VAT ... za 12 i VAT za 01 ...

Czy odpisy są jednakowo traktowane z nadpłatą?

30 mar 2015, 13:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287 ... 379  Następna strona