Teraz jest 05 wrz 2025, 17:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Pomoc de minimis 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA21 kwi 2007, 11:15

POSTY        66
czy rozpartywać wniosek abolicyjny w zakresie pomocy publicznej jeżeli podatnik składający PIT-AZ prowadził działalność tylko za granicą (W.Brytania) natomiast w Polsce nie miała zarejestrowanej działalności gospodarczej?

09 lut 2009, 20:38
Zaawansowany

REJESTRACJA14 paź 2014, 07:03

POSTY        81
Post Re: Pomoc de minimis
Mam taki problem, Zakład Pracy Chronionej złożył mi wniosek o wydanie zaświadczenia o pomocy de minimis. Korzysta on od wielu lat ze zwolnienia podatkowego. I w sumie nigdy nie było z nimi problemu, wniosek jest kompletny ale jest jeden problem - został złożony 26 listopada 2014 r. a środki z ZFRON zostały wydatkowane 6 sierpnia 2014, czyli wniosek został złożony po terminie, bo wynosi on 30 dni od wydatkowania środków.
I teraz potrzebuję pomocy: tj. wzoru postanowienia o odmowie wydania zaświadczenia z uwagi na nieterminowe złożenie wniosku.

albo chociaż podpowiedzi na dokładnie jaką podstawę prawną mam się powołąć :mur:

03 gru 2014, 12:30
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Czy w zakresie odmowy wydania zaświadczenia o pomocy de minimis, ze względu na przekroczenie 30 dniowego terminu na zgłoszenie wydatku, Ministerstwo Finansów przesyłało jakieś pismo z wyjaśnieniami. Chodzi oczywiście o zakład pracy chronionej.

20 lut 2015, 10:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 07:00

POSTY        62
Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który jako organ nadzorujący, w piśmie z dnia 17 marca 2014 r. (znak: DDO-52-72/14/RR), zgodnie z zapisem zawartym w art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2004 roku o postępowaniu w sprawach dotyczących pomocy publicznej (Dz.U. z 2007 r. nr 59, poz. 404 ze zm.), jednoznacznie stwierdził, iż przekroczenie przez wnioskodawcę 30-dniowego terminu powinno skutkować odmową wydania zaświadczenia potwierdzającego wartość i charakter udzielonej pomocy, jak również obowiązkiem zwrotu na konto zakładowego funduszu rehabilitacji osób niepełnosprawnych (ZFRON) kwoty równoważnej wartości z niego pobranej w celu sfinansowania analizowanego zakupu, powiększonej o odsetki naliczone od dnia wpływu środków z konta. Zwrot ten powinien nastąpić ze środków bieżących właściciela konta ZFRON.

Wzory postanowienia też mam, więc jak ktoś chętny, to proszę dać znać.

20 lut 2015, 13:56
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
Nocarz                    

Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, który jako organ nadzorujący, w piśmie z dnia 17 marca 2014 r. (znak: DDO-52-72/14/RR), .

Masz może dostęp do tego pisma?

22 lut 2015, 18:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA29 lip 2009, 07:00

POSTY        62
Musiałabym trochę poszukać, ale myślę, że by się znalazło.

23 lut 2015, 10:38
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 lut 2015, 09:30

POSTY        64
A ja tak z innej strony z pomocą de minimis.
Od niedawna została uraczona System Harmonogramowania Rejestracji i Monitorowania Pomocy i  byłabym wdzięczna osobie, która wyjaśniłaby mi po kolei, jak przenieść dane z Poltaxu (decyzja orzekająca o rozłożeniu na raty zaległości podatkowej, co stanowi ową pomoc) do SHRiMP.

24 lut 2015, 14:04
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA27 mar 2014, 14:50

POSTY        310
do SHRIMP’a można wprowadzać dane tylko z klawiatury

26 lut 2015, 13:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        64
Czyli mam rozumieć, że z poziomu Poltaxu mam zatwierdzić te decyzje tam gdzie mamy Pomoc publiczną i z ręki wprowadzić.
Pytam bo znalazłam opisy ładowania paczek z Poltax ale to był 2009-2010 r. więc może coś się zmieniło.

26 lut 2015, 14:15
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
kompstar                    

Marika1988                    

Czyli mam rozumieć, że z poziomu Poltaxu mam zatwierdzić te decyzje tam gdzie mamy Pomoc publiczną i z ręki wprowadzić.
Pytam bo znalazłam opisy ładowania paczek z Poltax ale to był 2009-2010 r. więc może coś się zmieniło.

Nie, SHRiMP pozwala zarówno na wprowadzanie danych w całości ręcznie, jak i częściowo poprzez załadowanie obsłużonych wcześniej danych z POLTAXu.

W telegraficznym skrócie i z głowy :) wygląda to tak:
I. POLTAX
1. Wprowadzasz decyzję ulgową  (decyzja nadrzędna i podrzędne, jeśli występują).
2. Obsługujesz w zakresie pomocy publicznej (kończy się to przygotowaniem wysyłki, o której chyba wspominałaś).
U mnie informatyk przenosi dane z POLTAXu do formatu .txt
II. SHRiMP
1. Ładujesz dane z paczki.
2 Uzupełniasz brakujące dane.

Omówienie tego w sposób szczegółowy to już dłuższa bajka (gdyby była potrzeba mogę w chwili wolnej spróbować, choć nie czuję się tu ekspertem).

26 lut 2015, 17:49
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
widow                    

kompstar                    

Nie, SHRiMP pozwala zarówno na wprowadzanie danych w całości ręcznie, jak i częściowo poprzez załadowanie obsłużonych wcześniej danych z POLTAXu.

I. POLTAX
1. Wprowadzasz decyzję ulgową  (decyzja nadrzędna i podrzędne, jeśli występują).
2. Obsługujesz w zakresie pomocy publicznej (kończy się to przygotowaniem wysyłki, o której chyba wspominałaś).
II. SHRiMP

Omówienie tego w sposób szczegółowy to już dłuższa bajka (gdyby była potrzeba mogę w chwili wolnej spróbować, choć nie czuję się tu ekspertem).

ja też ekspertem nie jestem, ale od dłuższego czasu zastanawiam się jak wprowadzić dane do Shrimp'a z jakiegoś zewnętrznego źródła (np. z pliku txt, xlsx) i na tę chwilę opcji to umożliwiającej w programie nie widzę; do monitorowania pomocy publicznej w rolnictwie jest np. tzw. system srpp, który wczytuje dane z plików excela, ale shrimp, moim zdaniem czegoś takiego nie potrafi, nawet funkcji "kopiuj-wklej" nie obsługuje;

26 lut 2015, 18:13
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        64
widow                    

kompstar                    

Marika1988                    

I. POLTAX
II. SHRiMP

Ja bym to jednak potrzebowała w wersji łapatologicznej. Szczerze mówiąc czytając te opisy to średnio rozumie co mam zrobić i trochę już mnie to przeraża. Zastanawiam się czy błędem byłoby po prostu wprowadzić to z ręki do SHRiMP i już.

26 lut 2015, 19:16
Specjalista
Własny awatar

POSTY        310
Marika1988                    

Ja bym to jednak potrzebowała w wersji łapatologicznej. Szczerze mówiąc czytając te opisy to średnio rozumie co mam zrobić i trochę już mnie to przeraża. Zastanawiam się czy błędem byłoby po prostu wprowadzić to z ręki do SHRiMP i już.

Na pewno nie będzie to błędem. Na zarejestrowanie przypadku pomocy w SHRIMP'ie organ udzielający pomocy ma 7 dni od wydania decyzji.

26 lut 2015, 22:21
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 lut 2008, 21:56

POSTY        10
łopatologicznie mogę postarać się dać opis, ale koło poniedziałku,wtorku. Dzisiaj właśnie zrobiłam wysyłkę, więc początkiem następnego tygodnia będę znowu robić, to mogę notować co, gdzie i jak po kolei robię. Bo decyzje ładuje się do shrimpa z pliku utworzonego z wysyłki z Poltaxu i uzupełnia się o brakujące dane. Z ręki w całości wprowadza się pomoc automatyczną (dla ZPChR-ów czy jednorazowa amortyzacja).

26 lut 2015, 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 61 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona