Teraz jest 07 wrz 2025, 20:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1196 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 86  Następna strona
Kto głosował na PO 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA23 sie 2009, 07:34

POSTY        3657
Post Re: Kto głosował na PO
"Elita"

Obrazek

07 lis 2014, 22:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2014, 18:52

POSTY        20
O takiej fotce J. Kaczyński & company mogą tylko pomarzyć. :wysmiewacz:

07 lis 2014, 22:48
Zawodowiec

POSTY        3657
PO do upadłego broni prostaka ze swojej partii.
Obrazek

Obrazek

Furiackie ataki Stefana Niesiołowskiego na nielubiane przez niego media mało interesują władze PO.
Nie pomagają apele opozycji i środowisk dziennikarskich – Niesiołowski hula w najlepsze po radiowych i telewizyjnych studiach, obrażając każdego dziennikarza, który, według niego, „krzywdzi” PO.

http://www.wykop.pl/link/2220584/po-do- ... ej-partii/

POdwójna moralność.  :zygi:

08 lis 2014, 17:43
Zawodowiec

POSTY        3657
Serwery PKW padły podczas testów.
A wybory samorządowe już za kilka dni

Dodano: 11.11.2014 [10:31]

Państwowa Komisja Wyborcza potwierdziła, że podczas testu systemu wyborczego nawaliły serwery. Okazały się za mało wydajne i nie wytrzymały nawału spływających danych. Kolejny już test nowego systemu komputerowego PKW przeprowadziła w ostatni piątek. I, tak jak w przypadku poprzednich prób, pojawiły się kłopoty.

„W trakcie testów mieliśmy pewne problemy z nowym systemem komputerowym. Udało się je jednak usunąć”
– zapewniła PKW. Biorąc jednak pod uwagę wcześniejsze wpadki i coraz krótszy czas do dnia wyborów, trudno tym zapewnieniom dać wiarę. RMF FM przypomina, że nadal nie działa prawidłowo internetowy system wyborczy, nadal trwają jego testy i nadal nie zostały włączone wszystkie funkcje – również te, które umożliwiają ustalenie wyników wyborów.

PKW potwierdziła też, że w trakcie ostatniej próby nawaliły serwery. Okazały się zbyt słabe i w piątek nie wytrzymały nawału danych – podało RMF FM.
– Wiemy, że między godziną 12.30 a 16.00 był kłopot. Chcieliśmy poprawić wydajność, a utraciliśmy (połączenie z – przyp.) 60 proc. serwerów – przyznał w rozmowie z radiem Romuald Drapiński, główny informatyk PKW. I po raz kolejny zapewnił, że w trakcie wyborów samorządowych sytuacja się nie powtórzy.

Być może system działałby bez zarzutów, gdyby na jego przygotowanie i przetestowanie było więcej czasu. Jednak Państwowa Komisja Wyborcza twierdzi, że dlatego tak późno przeprowadziła testy, bo nie miała innego wyjścia. Jako powód podaje obowiązujące prawo przetargowe.
RMF FM poinformowało, że PKW zabrała się za przygotowanie konkursu na nowy system komputerowy rok temu. Wyniki przetargu zostały jednak zaskarżone do Krajowej Izby Gospodarczej przez te firmy, które przegrały i tam cały proces został wstrzymany. W efekcie przetarg udało się rozstrzygnąć dopiero w sierpniu tego roku i dopiero wtedy system zaczął być tworzony.

Czego możemy się zatem spodziewać w dniu wyborów samorządowych?
Być może – nie wyklucza tego sama PKW – 16 listopada będzie trzeba liczyć głosy ręcznie.
Niestety, zdecydowanie wydłuży procedurę i wyniki głosowania możemy poznać nawet o kilkanaście godzin później.

Komentarze:

Prawdecka | 11.11.2014 [14:42]
Zasilanie główne z CENTRALI nie wytrzymuje napięcia. Członkinie i członkowie z ramienia WSI zostali zmuszeni do przejścia do podziemia wyborczego. Lepiej liczyć na liczydle miast oczekiwać pomocy komputerów, zdalnie sterowanych i podłączonych nie tam, gdzie trzeba. Tylko niebezpieczne głosy n i e w a ż n e trzeba wziąć za łeb. To one mogą przedłużyć panowanie mafii, która jak ośmiornica oplata struktury tzw. władzy i pije ostatnie soki z narodu i fikcyjnego państwa.

gość | 11.11.2014 [13:21]
Bez wymiany członków PKW nie będą działać dobrze ani komputery ani programy. PKW jest zaprogramowana przez rosyjskich szkoleniowców tak, by PIS przegrał wybory niezależnie od okoliczności. To jest ich podstawowe zadanie. Dlatego należałoby wstrzymać wybory i wymienić cały skład osobowy PKW, a wtedy komputery zadziałają dobrz

Ivana | 11.11.2014 [12:55]
PKW z pewnością liczy na sprawne serwery rosyjskie,które w niejednych wyborach w Polsce "sprawdziły się"!!!

kibicek | 11.11.2014 [12:57]
Jakiś czas temu na portalu "niezalezna.pl" przeczytałam artykuł zatytułowany "Serwery wyborcze u kolegi Tuska. Lista cudów na urną." Autor artykułu pisze o tym, że serwery Krajowego Biura Wyborczego administrowane są przez firmę Exatel, której wieceprezesem jest syn Władysława Bartoszewskiego - Teofil. Szefem natomiast - kolega Tuska - były wiceminister SW! O co tu chodzi? Dlaczego się o tym nie mówi, nie pisze?? Oto link do artykułu: http://niezalezna.pl/56005-serwery-wybo ... w-nad-urna

Broda | 11.11.2014 [12:21]
Nauka PKW zdobyta na szkoleniach pod czujnym okiem Wladimira w Moskwie nie poszła w las...

sem | 11.11.2014 [13:13]
Zawyżanie sondaży dla PO i rozpętanie afery Madryckiej ma uwiarygodnić sfał..owane zwycięskie wyniki dla PO i totalną klęskie dla PIS.

http://niezalezna.pl/61300-serwery-pkw- ... -kilka-dni

Serwery PKW w Warszawie padły? :(
Ale przecież zapasowe są chyba w Moskwie...  :o

Zawyżanie sondaży dla PO ma uwiarygodnić sfałszowane zwycięskie wyniki dla PO?
Od kilku dni słupki PO w sondażach rosną. Zawyżanie? Normalka.
Na taśmach prawdy Sienkiewicz mówił o zagrożeniu ze strony PIS, który ma... 47% poparcia!
A ile w tym czasie podawały sondażownie? 27!
To kto tu kłamał?

Ostatnio edytowano 12 lis 2014, 23:01 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

12 lis 2014, 22:59
Fachowiec

REJESTRACJA14 wrz 2011, 21:56

POSTY        1263
Pani Waltz - wypad z bufetu!
Bezprawie w Warszawie.
Zabierane nieruchomości, podatki w górę o 1000 procent

Kiedy widzę spot wyborczy z zamykanymi drzwiami i Ewą Kopacz, podnosi mi się ciśnienie. Trudno o większą hucpę. Pani premier oznajmia, że potrzebujemy „samorządowców do rozwiązywania naszych problemów”.

Jedną taką liderkę samorządu z PO mamy w Warszawie. To jej urzędnicy bezprawnie wyburzają nieruchomości odebrane mieszkańcom dekretem Bieruta. To pani Waltz podniosła nam też podatki o 1000, a czasem 1500 procent!

Rządów Hanny Gronkiewicz-Waltz doświadczyłem na własnej skórze. To przez nią i jej urzędników muszę tułać się od kilku lat po sądach i procesować właśnie z „Prezydent m. st. Warszawy”. Opiszę dwie sprawy, które są typowe dla stolicy zarządzanej przez panią Waltz - zarządzanej w sposób arogancki, bez dialogu obywatelskiego z mieszkańcami. Liczą się interesy, przede wszystkim deweloperów. Z tymi problemami zmagają się tysiące warszawiaków, którzy procesują się w sądach z miastem.

Sprawa 1 - zabrane bezprawnie i oddawane deweloperom nieruchomości

Mój dziadek - uczestnik kampanii wrześniowej - wybudował w 1963 roku w Śródmieściu garaż. Ze środków własnych i zgodnie z pozwoleniem na budowę. Pozwolenia wydawano wówczas zbiorczo dla wszystkich, którzy chcieli na Muranowie postawić garaże. Nikt oryginału nie dostał.

Zgodnie z ustawą jeszcze z 1997 roku - samorządy miały obowiązek przekazywania mieszkańcom na własność nieruchomości wybudowanych przez nich ze środków własnych - im samym lub spadkobiercom prawnym, a gruntów pod tymi nieruchomościami - w wieczyste użytkowanie. I urzędnicy pani Waltz przedstawili mi - jako następcy prawnemu dziadka - formalnie taką możliwość. Przy opłaceniu 25 proc. wartości gruntu. Jednym z warunków było jednak… dostarczenie oryginału owego pozwolenia na budowę z 1963 roku. Tymczasem oryginał… leżał cały czas w Biurze Naczelnego Architekta Miasta.

Czyli miasto perfidnie żądało dokumentu, który cały czas znajdował się w jego zasobach. Efekt - od kilku lat sprawa toczy się w sądach, a kwalifikacje niektórych sędziów wołają o pomstę do Nieba! W tzw. międzyczasie, czyli w 2011 roku szereg garaży (w tym mój) został - mimo trwającego procesu i niejasnej sytuacji co do własności gruntu - bezprawnie przez miasto wyburzony. Po co? By mógł wejść deweloper i na atrakcyjnym terenie postawić apartamentowiec. Świetlisty budynek już stoi, a garażowcy dalej toczą boje w sądach. Próbowałem jakoś dogadać się z miastem - zawrzeć ugodę, byłem gotowy uszczuplić swoje żądania odszkodowawcze. Na nic to, bo szef Biura Gospodarki Nieruchomościami, niejaki pan Marcin Bajko, odpisywał w sposób arogancki, albo opowiadał - nomen omen - bajki.

Sprawa druga - podwyżka podatku od wieczystego użytkowania gruntu o 1000-1500 procent!

Tak, Platforma to taka dziwna liberalna partia, która podnosi podatki i to drastycznie. Pani Waltz np. wzięła się za podatek od wieczystego użytkowania gruntu. W takich dzielnicach jak Śródmieście, Mokotów, Żoliborz poszybował on o… 1000, a nawet i 1500 procent w górę! Nikt nie kwestionuje, że wartość gruntów wzrosła w centrum, ale też nie ma zgody na dziwne operaty szacunkowe robione na zamówienie miasta przez rzeczoznawców majątkowych, bo do dokumentów są poważne zastrzeżenia prawne! Bardziej zaangażowani obywatelsko mieszkańcy odwołali się od nowej wysokości podatków do Samorządowych Kolegiów Odwoławczych. Te przyznają w większości rację skarżącym. Co dalej? Miasto zamiast uznać błędy, oddaje sprawy do sądów. I nagle - Bogu ducha winni mieszkańcy lądują w sądach, w których dowiadują się, że są… powodami, a pozwanym - „biedne” miasto Warszawa. A w sądach rozstrzygnięcia bywają kuriozalne.

4 listopada zakończył się mój proces z miastem. W I instancji. Sędzia Joanna Jezierska powołała biegłego, który podważył wycenę miasta, bo obniżył należny podatek z blisko 1200 zł do ok. 1000 zł. Co z tego, skoro równocześnie Sąd obciążył mnie kosztami procesowymi w wysokości… 2200 zł i nakazał przekazać je miastu!

Czyli to, co zyskałem i tak będę musiał do budżetu miasta oddać. Sąd ustalając wysokość opłaty z tytułu wieczystego użytkowania gruntu oparł orzeczenie na opinii biegłego sądowego odrzucając tym samym uprzednią wycenę miasta st. Warszawy i uznając ją za nieprawidłową i zawyżoną. Zatem podważenie wyceny miasta przeze mnie - jako powoda - okazało się zasadne. Ale całkowicie sprzecznie z logiką procesu i logiką w ogóle, sąd karze mnie i obciąża gigantycznymi kosztami procesu.

To tylko dwa wycinki problemów z jakimi borykają się warszawiacy - analogicznych procesów sądowych są w stołecznych sądach tysiące. Jeśli do tego dodamy gaszenie zniczy na Krakowskim Przedmieściu po tragedii smoleńskiej, niezgodę na postawienie Pomnika Smoleńskiego, upór przy ponownym stawianiu pomnika ku chwale Armii Radzieckiej, wyrzucenie ze Szpitala św. Rodziny prof. Bogdana Chazana, który odmówił wykonania aborcji, podwyżki cen wody, biletów komunikacji, wielotysięczne premie dla swoich i bolszewicki styl prezydentury Hanny Gronkiewicz-Waltz to trzeba stwierdzić jedno - dość tego! Publicyści często uciekają się do ogólnych omówień, to jest ów styl „bułkę przez bibułkę”, ale niekiedy należy rzucić wezwanie ostro i jednoznacznie! Warszawiacy wiedzą jaką ksywę ma w mieście pani Waltz. To od kanapek wożonych pielęgniarkom kiedy protestowały przed kancelarią premiera Kaczyńskiego. Jak związkowcy Solidarności sprzeciwiali się przed sejmem wydłużeniu wieku emerytalnego i rozbili miasteczko namiotowe - nie było już ani kanapek, ani gorącej herbaty. Za całokształt trzeba w dniu wyborów samorządowych powiedzieć Hannie Gronkiewicz-Waltz jedno - wypad z bufetu!

http://wpolityce.pl/polityka/221271-pan ... 00-procent

13 lis 2014, 19:30
Zawodowiec

POSTY        3657
"To dopiero początek kary dla PO".  :nonono:

"Psychologiczne zwycięstwo Kaczyńskiego",
"spustoszenie wśród wyborców PO",
"to dopiero początek kary dla PO"

- takie komentarze pojawiają się na gorąco w sieci.

Według pierwszego sondażu IPSOS, w wyborach samorządowych zwyciężyło Prawo i Sprawiedliwość uzyskując 31,5 proc. głosów.
Drugą siłą w samorządzie będzie Platforma Obywatelska z 27,3 proc. głosów. Ostatnie miejsce na podium przypadło PSL (17 proc.).

Marek Migalski - były polityk PiS i Polski Razem - zauważył, że jest to niezwykle ważne zwycięstwo dla Jarosława Kaczyńskiego, zarówno z politycznego, jak i psychologicznego punktu widzenia.

Z kolei Konrad Piasecki - dziennikarz RMF FM i TVN24 - napisał na Twitterze:
"Skumulowane efekty Tuska/Kopacz/madrycki nie zagrodziły PiSowi drogi do zwycięstwa. Dla mnie - niespodzianka."

Publicysta "Rzeczpospolitej" Michał Szułdrzyński podkreślił, że wpływ na przegraną PO miała "afera taśmowa".
Czyżby wynik wyborów dowodził jakie spustoszenie wśród wyborców PO zrobiła afera taśmowa?

Bardzo emocjonalnie wypowiedział się na Twitterze przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda. Napisał on:
"To dopiero początek kary dla PO za 67 i brak zgody na referendum emerytalne!!!".

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/to-dopie ... wych/tjx78

Bez komentarza.

Ostatnio edytowano 17 lis 2014, 21:19 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

17 lis 2014, 21:16
Nowicjusz

REJESTRACJA14 lis 2014, 23:22

POSTY        1
Ja jestem zdania, że każda partia lepsza niż PIS, a że nikt z PISem nie ma szans poza PO, to głosuję na PO...

18 lis 2014, 00:42

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
Beren132                    

Ja jestem zdania, że każda partia lepsza niż PIS, a że nikt z PISem nie ma szans poza PO, to głosuję na PO...

Skąd się tacy biorą? Mamy nadal PRL? Żal i żenada, do takiej lemingozy POlskojęzycznej się przyznawać? Oto idealny wychowanek gwna, tfuenu i innych mendiów. ...właściwie szkoda mojego czasu na pisanie o elitach OHP.

18 lis 2014, 00:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2014, 19:39

POSTY        73
Nie głosowałem na PO i nie będę. W moim województwie wygrał PiS. Mam nadzieję, że powolutku blady strach pada na postawionych na stołki przedstawicieli PO.

18 lis 2014, 08:02
Zawodowiec

POSTY        3657
PO miażdży PIS.
Najnowszy sondaż CBOS z dnia 16 listopada 2014 roku:
PO - 38 proc. poparcia,
PiS z SP i PR - 27 proc
.

Gdyby wybory parlamentarne odbywały się w listopadzie wygrałaby je PO z 38 proc. poparciem - wynika z najnowszego sondażu CBOS.
Na Prawo i Sprawiedliwość (wraz z Solidarną Polska Zbigniewa Ziobry i Polską Razem Jarosława Gowina) chce głosować 27 proc. badanych.

Załącznik:
Sonda CBOS PO miażdży PIS.JPG

W porównaniu z październikiem poparcie dla PO wzrosło o 4 punkty proc., a dla PiS, SP i PR - spadło o 7 punktów.

Chęć oddania głosu na SLD, podobnie jak w październiku, wyraziło 9 proc. badanych.
Poparcie dla PSL zadeklarowało w listopadzie 8 proc. badanych (wzrost o 2 punkty proc.)
Zamiar głosowania na Nową Prawicę Janusza Korwin-Mikkego zadeklarowało 4 proc. badanych (spadek o 3 punkty).
Po 1 proc. ankietowanych zadeklarowało poparcie dla Twojego Ruchu, Polskiej Partii Pracy Sierpień'80 oraz Prawicy Rzeczypospolitej.
(....)
Badanie przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo w dniach 6–16 listopada 2014 roku na liczącej 934 osoby reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/najnowsz ... proc/f2clr

Komentarze (3 733)
  (....)

Bez komentarza.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 18 lis 2014, 21:04 przez Badman, łącznie edytowano 1 raz

18 lis 2014, 21:01

REJESTRACJA19 lut 2008, 14:23

POSTY        429
No i mamy Białoruś w wyborach. Zohydzą wszystko i zeszmacą wszystko. Durnoctwo i cwaniactwo przy miernotach i niewolnikach górą. Młodzi z mojej rodziny już dawno wyjechali na zachód, bo mieli dość zapieprzania na śmieciówce za 1000 zł (i to z łaską). Ja jak wygram w totka też pakuję rodzinę i znikam. Zidiociałych rabów mam dość (na dodatek jeszcze się cieszą i psioczą na tych wstrętnych pisiorów). Wymiękam. Syf, gnój i poruta.

18 lis 2014, 22:57
Zawodowiec

REJESTRACJA10 lis 2006, 07:34

POSTY        3465
Badman                    

Komentarze (3 733)
  (...)
Bez komentarza.

Kilka komentarzy:

~set :
I śmieszno i straszno..... Wyglada na to że panika jest już tak wielka że i granica śmieszności nie przeszkadza sondażowniom pleść głupoty. Ale tym sondażem TNS potwierdza że kieruje się wytycznymi Lisa który na spotkaniu dziennikarzy powiedział: "Jeśli myślicie że ludzie są głupi to się mylicie, ludzie są dużo głupsi niż myślicie.." A skoro są aż tak głupi to przecież we wszystko uwierzą. Czas spuścić wodę w tym lewackim kiblu.

gimbelfer :
Czy Polacy nie pamiętają afery Amber Gold i rodziny Tuska w akcji, Nowaka i jego zegarków, afery podsłuchowej i Sikorskiego z amnezją co do rozmowy Putina z Tuskiem, Pendolino, wydłużenie wieku emerytalnego, największej emigracji w dziejach Polski, obietnicy podatku liniowego, reformy służby zdrowia, której nie ma, zakupu cygar i alkoholu za pieniądze podatników itp. itp.

~Swoj :
HAHAHA kto w to uwierzy????? Chyba tylko debile!!! Bo tylko debil moze glosowac na tych POpierdzielonych zlodzieji,klamcow i oszustow!!! Cala TV i gazety,internet naleza do nich wiec manipuluja mediami zeby nam zrobic wode z mozgow!!! Niedoczekanie!!! Nawet probowali sfalszowac ostatnie wybory!!! Ludzie nie wierzcie w te brednie.

Zaprawdę POwiadam wam: wygrało PO.
Pytanie brzmiało: POdcierasz się PRZED czy PO?
~MX  

ALE JAJA – TO SĄ PRZECIEŻ WYBORY!

Motto miesiąca: „KONIEC PLATFORMY”

Witam.
No, to co się dzieje teraz w tym naszym biednym kraju to już szczyt!
Szczyt niekompetencji, bałaganu, tumiwisizmu, ignorancji, kolesiostwa, lenistwa, braku odpowiedzialności za cokolwiek i głupoty zwykłej w końcu.
Czyli – III RP w pigułce.

Ale – ponieważ ta właśnie III RP, ósmy już rok rządzona przez tzw. Platformę Obywatelską, dodatkowo jest synonimem przekrętów wszelkich, można teraz zadać pytanie, całkiem uzasadnione:
A może nie jest to przypadek?

W końcu (kelnerskie taśmy!), w kraju którego już nie ma, a zamiast tego jest „Ch…j, D…a i Kamieni Kupa”, wszystko zdarzyć się może, czyż nie?
O łowieniu ryb w mętnej wodzie ludowa (!) mądrość Polaków mówi już od dawna, nowsze nieco powiedzenie zaś – w tym szaleństwie jest metoda, również pasuje tu jak ulał.

Sondaże wyborczych wyników dawały PiS-owi ponad 4 procent przewagi, co wydawało się wielkością na tyle bezpieczną, że nawet dla III RP nie do przeskoczenia, ale jest powiedzenie i takie – dla nas nie ma rzeczy niemożliwych!
Na stronach internetowych pojawił się nowy, a jak, zrobiony w dniach 6-16 listopada 2014 roku przez CBOS sondaż, parlamentarny niby co prawda, którego wyniki są takie:
PO – 38(+4), PiS – 27(-7), SLD – 9(0), PSL – 8(+2).

A wyniki te podawane są w trakcie liczenia głosów wyborów z dnia 16 listopada, tych samorządowych, gdzie podobno wygrało Prawo i Sprawiedliwość!
I to w trakcie strasznie żmudnego i pełnego niespodzianek liczenia tych głosów!

Nie do wiary, ale pasuje tu cytat z wywiadu red. MO, czyli Moniki Olejnik, dla Faktu:
„Trudno wyrokować, co będzie za rok. Ale na pewno jest to symptomatyczne i jest zimnym prysznicem dla Platformy Obywatelskiej i jej polityków, którzy sądzili, że nowa pani premier uwiedzie wyborców. Świadczy to też o sondażowniach; może lepiej, by nie mówiły, kto wygra, niech zamilkną na jakiś czas i przemyślą sobie swoje zadania. Bo to jest idiotyczne, żeby poważne pracownie dawały przewagę Platformie Obywatelskiej w wysokości kilku procent, a potem okazuje się, że to jest kilka procent – ale dla Prawa i Sprawiedliwości.
Ośmiesza to pracownie i tych wszystkich socjologów, którzy widzieli efekt Ewy Kopacz, wieszczyli zwycięstwo Platformy Obywatelskiej i klęskę Prawa i Sprawiedliwości po aferze madryckiej. Powinni dziś połykać języki.”.

Faktycznie jest to idiotyczne, mówiąc delikatnie, a co powiedzieć o rządowym CBOS, który (za nasze pieniądze!), w trakcie liczenia głosów w zwycięskich wyborach PiS publikuje sondaż, w którym Platforma ma 11 punktów przewagi nad PiS?!

Ktoś tu zwariował, czy cały czas jest to działanie celowe, mające przygotować grunt pod ogłoszenie „prawdziwych” wyników wyborów samorządowych?

Ciekawe, czy jutro znowu obudzimy się w Polsce rządzonej przez zwycięską Platformę?
Do zobaczenia.

Autor: marsie       
http://sieniawski-marek.blog.onet.pl/20 ... tyn-12314/

"Ktoś tu zwariował?"
Chyba jednak to drugie.

18 lis 2014, 23:10
Fachowiec

POSTY        1263
Sikorski na podwójnej benzynie?
„Jeżdżąc limuzyną BOR, brał pieniądze na paliwo do prywatnego samochodu”

Obrazek

Radosław Sikorski, który gorliwie zabrał się za wyjaśnianie poselskiej „afery podróżniczej” będzie musiał prześwietlić… bak własnego samochodu.

„Super Express” sprawdził sprawozdania z działalności biura poselskiego Sikorskiego z lat, gdy był on jednocześnie szefem MSZ. I co się okazało?

Wynika z nich, że polityk, jeżdżąc limuzyną BOR, równolegle brał pieniądze z Sejmu na paliwo do prywatnego samochodu. W sumie od 2009 roku ok. 77 tys. zł — informuje gazeta.

Małgorzata Ławrowska, rzecznik marszałka Sejmu, nie widzi w tym niczego nagannego.

Zgodnie z obowiązującymi posłów przepisami marszałek Radosław Sikorski zawsze oddzielał działalność poselską od funkcji ministerialnej. Nigdy nie używał samochodów służbowych będących w gestii MSZ do celów poselskich — stwierdza w „SE’.

Gazeta przypomina natomiast, że Sikorski samochodem BOR odwoził dzieci znajomych. Przytacza również wypowiedzi Donalda Tuska, który kilka miesięcy temu ganił polityków, którzy wyciągają z Sejmu pieniądze na paliwo, a mają w dyspozycji służbowe samochody.

Marszałek Sejmu po wybuchu afery madryckiej ogłosił, że czas skończyć z cwaniactwem posłów i wyciąganiem pieniędzy z Sejmu. Ale najpierw powinien zacząć od siebie — podkreśla „SE”.

Panie marszałku Sikorski, rachunki na stół!

http://wpolityce.pl/polityka/222122-sik ... -samochodu

23 lis 2014, 10:49
Fachowiec

POSTY        1263
Cud nad urną czy kabaret?
Wyścig o fotel prezydenta Szczecina wygrał… kandydat, którego nie było na kartach do głosowania!

Podczas zliczania głosów w wyborach na prezydenta Szczecina system PKW
wskazał, że ich zwycięzcą został Krzysztof Woźniak. Takiego kandydata w ogóle nie było na karcie do głosowania – dowiedział się „RMF FM”.

Taka sytuacja to błąd stworzonego dla PKW systemu liczenia głosów.

W pewnym momencie na ekranie monitora mieliśmy wyniki wyborów na prezydenta Szczecina, a po naciśnięciu klawisza” drukuj” wyszły nam wyniki na wójta bodajże gminy Kobylanka. I stąd wyszedł Krzysztof Woźniak
—mówił przewodniczący szczecińskiej komisji Grzegorz Kasicki. Komisja tego wyniku nie uznała. System PKW wyniki policzył poprawnie po kilku godzinach.

Teraz, jak sprawdziła reporterka RMF FM, nie działa nic. Być może jeszcze dziś zapadnie decyzja o ręcznym liczeniu głosów.

http://wpolityce.pl/polityka/222650-cud ... glosowania

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Wipler ujawnia protokoły z posiedzeń PKW.
Na trzy dni przed wyborami bałagan był niesłychany!

Obrazek

Przemysław Wipler przedstawił na swojej stronie internetowej protokoły z posiedzeń Państwowej Komisji Wyborczej, które - przynajmniej do tej pory - nie były udostępniane i znane opinii publicznej.

Polityk KNP otrzymał je w siedzibie PKW.

Wśród mnóstwa dokumentów, które pojawiły się na stronie Wiplera, naszą uwagę przykuł protokół z posiedzenia odbytego 12 listopada bieżącego roku, a więc dosłownie na kilka dni przed przeprowadzeniem wyborów.
Co się okazuje?
Na posiedzeniu PKW panował chaos, a wieści napływające z „testowanych” serwerów i systemów były naprawdę niepokojące.

Otwierając posiedzenie przewodniczący powiedział, że PKW jest zaniepokojona stanem przygotowania wyborczego programu informatycznego, są przykłady i sygnały z terenu że nie wszystko funkcjonuje należycie. Poinformował następnie, że zaproszony na dzisiejsze posiedzenie audytor programu prosił o usprawiedliwienie swojej nieobecności, ponieważ nie jest jeszcze w pełni przygotowany do wydania opinii — czytamy.

Nie tylko więc nie potrafiono naprawić błędów systemu, ale wręcz poprawnie ich zdefiniować i opisać!

Co dalej?

1. w czasie testu ujawnione zostały różne błędy w działaniu systemu informatycznego, duża część protokołów zawierała usterki, wystąpiły czasowe konflikty między systemem KBW i firmy Nabino — czytamy w protokole.

Mimo tak niepokojących sygnałów członkowie PKW nie informowali opinii publicznej o problemach z systemem, który miał przeliczyć głosy, więcej - zapewniali, że wszystko jest pod kontrolą. Oczywiście rzeczywistość dość brutalnie zweryfikowała ich deklaracje.

Jest też wątek pozornie niezwiązany z systemem wyborczym i samym głosowaniem, ale przedstawia on dobrze to, w jakim klimacie pracowali członkowie PKW.

Sekretarz Czaplicki przedstawił pytanie WKW w Kielcach: na wydrukowanej karcie do głosowania stwierdzono błąd w pisowni nazwiska kandydata - czy konieczny jest druk nowych kart, czy też można dokonać sprostowania tego błędu w formie obwieszczenia. W dyskusji podkreślono, że w zasadzie powinny być wydrukowane nowe karty, jednak są duże koszty tej operacji (170 tys. zł) i w budżecie wyborczym nie ma na to środków — czytamy.

Bez pieniędzy, bez poprawnie działającego systemu, bez audytora, bez przygotowania - oto stan PKW na 3 dni przed wyborami…

http://wpolityce.pl/polityka/222866-wip ... ieslychany

23 lis 2014, 10:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1196 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 86  Następna strona